Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 27 Απριλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 27 Απριλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Helmut Middendorf koroneougallery.com

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 27 Απριλίου .

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τετάρτη 26 Απριλίου.

Return to Sender στο ΚΠΙΣΝ

Nikos Karanikolas © 2023

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) παρουσιάζουν στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ τη μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση Return to Sender (Επιστροφή στον Αποστολέα) της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου.

Η κολεκτίβα NEST παρουσιάζει στην Αθήνα τη μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση Return to Sender, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την Documenta 15 (2022). Στο ΚΠΙΣΝ παρουσιάζεται η πρώτη εκδοχή της μετά το Κάσσελ. Το έργο, από τα πολυσυζητημένα της διοργάνωσης, είναι ένα περίπτερο φτιαγμένο από μεγάλα δεμάτια μεταχειρισμένων ρούχων. Τα δεμάτια αυτά, που στα Σουαχίλι ονομάζονται mitumba, αποτελούνται από άχρηστα μεταχειρισμένα ρούχα που καταλήγουν στην Αφρική από τις εύπορες χώρες της Δύσης. Ωστόσο, η πλειονότητά τους καταλήγει σε χωματερές, δημιουργώντας ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η εγκατάσταση είναι φτιαγμένη από υφάσματα και ρούχα που έχουν συλλεχθεί από την Ελλάδα και προορίζονταν για ανακύκλωση ή επανάχρηση στη βιομηχανία, όπου και θα καταλήξουν μετά την παρουσίαση.

Η παρουσίαση του έργου των NEST και η συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με το ΕΜΣΤ από πλευράς ΕΜΣΤ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣΤ Extra Muros (εκτός των τειχών).

Εσπλανάδα, ΚΠΙΣΝ – 26 Απριλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Helmut Middendorf – “Early Paintings, Films and Works on Paper, 1977 – 1988”

Helmut Middendorf koroneougallery.com

Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την έκθεση “Early Paintings, Films and Works on Paper, 1977 – 1988” με ζωγραφικά έργα και σχέδια τoυ Helmut Middendorf μαζί με μια επιλογή από Super 8 φιλμ της ίδιας εποχής.

Τα ζωγραφικά έργα και τα σχέδια από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και του 1980 είναι εμπνευσμένα από το άμεσο περιβάλλον του Middendorf, με έμφαση στην ανθρώπινη φιγούρα, στη μουσική σκηνή, στη νυχτερινή ζωή και στους δρόμους της συνοικίας του Kreuzberg του Βερολίνου (που ονομάζεται SO 36), όπου ο καλλιτέχνης ζούσε και εργαζόταν εκείνη την εποχή. Οι πίνακες εκείνης της περιόδου είναι αυθόρμητα ζωγραφισμένοι και χαρακτηρίζονται από το μεγάλο τους μέγεθος και τους φωτεινούς, δυνατούς, άγριους και πλούσιους σε αντίθεση χρωματισμούς με φαρδιές, χειρονομιακές πινελιές. Η έμφαση δινόταν στην ένταση. Οι έντονες προσωπικές εμπειρίες έπρεπε να μετατραπούν σε έντονη ζωγραφική.

Παράλληλα στην έκθεση και για πρώτη φορά στην Αθήνα, θα προβληθούν οι πρώιμες Super 8 ταινίες του Middendorf, οι οποίες παρουσιάζουν συχνά τον ίδιο τον καλλιτέχνη στο στούντιο του στο Kreuzberg.

Περισσότερα εδώ…

Απογευματινές ξεναγήσεις ενηλίκων στην Τεχνόπολη

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

Από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου προσκαλεί το ενήλικο κοινό να ανακαλύψει εκ νέου το Μουσείο μέσα από οργανωμένες απογευματινές ξεναγήσεις με “early drink” και ελεύθερη συμμετοχή. Από τις 19.00 έως τις 21.00, οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου φωταερίου, θα έρθουν σε επαφή με τις μυρωδιές του, θα ακούσουν τις ιστορίες των εργαζομένων μέσα από ηχητικά τεκμήρια και θα αγγίξουν τα μηχανήματα που παραμένουν ακέραια στον χώρο. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν τις Πέμπτες 30 Μαρτίου, 6, 20 και 27 Απριλίου, 11, 18 και 25 Μαΐου, 5 και 19 Οκτωβρίου, 2 Νοεμβρίου.

Περισσότερα εδώ…

Βασίλης Σαλπιστής – “Αχ”

Στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος παρουσιάζεται η τρίτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Βασίλη Σαλπιστή στην Αθήνα, με τον τίτλο "Αχ".  kappatosgallery.com

Στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος παρουσιάζεται η τρίτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Βασίλη Σαλπιστή στην Αθήνα, με τον τίτλο “Αχ”. Ζώα και αγάλματα, μασκοφόροι μαθητές, ένα αγόρι που μεγαλώνει, μία ελληνική θυσία και ο πολεμικός διάκοσμος στο ανδρικό ένδυμα. Ζωγραφικοί πίνακες καλυμμένοι με κάρβουνο και σχεδιασμένοι ξανά, πεδίο ημιτελούς αρχαιολογικής ανασκαφής και άσκηση μνήμης που σβήνοντας αναδεικνύει τμηματικά τα χρώματα και τις φόρμες, σαν πυκνογραμμένες σημειώσεις στην σκιά κινηματογραφικής έκλειψης ή αντανάκλαση στο μαύρο καθρέφτη σβηστής οθόνης.

Η δουλειά του Βασίλη Σαλπιστή έχει ως σημείο εκκίνησης μια κριτική προσέγγιση της ζωγραφικής που τροφοδοτείται από την ιστορία της τέχνης και διεκδικεί μια σημαντική τεχνική και αισθητική πολυμορφία. Η ανοιχτή αυτή σχέση με τη ζωγραφική αναπτύσσεται παράλληλα και σε μια πιο διευρυμένη πραγμάτευση του ζητήματος της εικόνας μέσω του κολλάζ, του φιλμ και πιο πρόσφατα της γραφής και της Performance.

Περισσότερα εδώ…

Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα “Τέχνη και Ψυχική Υγεία”

Tο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ), παρουσιάζουν το νέο καινοτόμο πρόγραμμα Προσωπικής Ανάπτυξης «Συλλογικό Ευ Ζην». Το πρόγραμμα έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία καθώς και την καλλιέργεια δεξιοτήτων που ενισχύουν την ψυχική ευεξία (well-being) και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη για το κοινό, με θέμα «Τέχνη & Ψυχική Υγεία», την Πέμπτη 27 Απριλίου και ώρα 19:00 από την Μαρίνα Οικονόμου, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Επιστημονική Συνεργάτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής».

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Μαριάννα Αγιοστρατίτη, τ. 210 7228321 (εσωτ.135), [email protected]

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα