Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 30 Μαρτίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 30 Μαρτίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σίμου "Μια ματιά πίσω. Έργα 1954-2014" Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 29 Μαρτίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Πέμπτη 29 Μαρτίου.

Μαθητές ακολουθούν τα χνάρια του Μίκη Θεοδωράκη στον χρόνο

M.Theodorakis archive/EΛΣ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συμπαραγωγή με το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης, συνεχίζει τον κύκλο Μίκης Θεοδωράκης με μια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με τη συμμετοχή των μουσικών συνόλων του σχολείου.

Στη μοναδική συναυλία της 30ής Μαρτίου 2023, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, οι μαθητές του σχολείου φιλοδοξούν να μοιραστούν τους καρπούς μιας δύσκολης και ενδιαφέρουσας πορείας που ακολούθησε το δυναμικό όλου του σχολείου και προτείνουν έναν “περίπατο” στις διαδρομές που διάβηκε, αλλά και σε αυτές που δημιούργησε ο συνθέτης.

Με οδηγό τη μουσική και βοηθό τον λόγο και την κίνηση, τα μουσικά σύνολα του σχολείου, θα φωτίσουν όσο γίνεται πιο πολλές πλευρές του ευρέος φάσματος της μουσικής δημιουργίας του Μίκη Θεοδωράκη και θα αναδείξουν τις ποικίλες σχέσεις της δημιουργίας του με την ελληνική μουσική παράδοση και την ποίηση.

  • 30 Μαρτίου 2023 / Ώρα έναρξης: 19:30
  • Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
  • Με τη συμμετοχή των μουσικών συνόλων του Πειραματικού Μουσικού
  • Γυμνασίου & Λυκείου Παλλήνης
  • Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω ticketservices.gr

Απογευματινές ξεναγήσεις ενηλίκων στην Τεχνόπολη

Vangelis Patsialos

Από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου προσκαλεί το ενήλικο κοινό να ανακαλύψει εκ νέου το Μουσείο μέσα από οργανωμένες απογευματινές ξεναγήσεις με “early drink” και ελεύθερη συμμετοχή. Από τις 19.00 έως τις 21.00, οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου φωταερίου, θα έρθουν σε επαφή με τις μυρωδιές του, θα ακούσουν τις ιστορίες των εργαζομένων μέσα από ηχητικά τεκμήρια και θα αγγίξουν τα μηχανήματα που παραμένουν ακέραια στον χώρο. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν τις Πέμπτες 30 Μαρτίου, 6, 20 και 27 Απριλίου, 11, 18 και 25 Μαΐου, 5 και 19 Οκτωβρίου, 2 Νοεμβρίου. Πληροφορίες εδώ…

“Διονύσιος Σολωμός…δύο φλόγες…Μανώλης Χάρος”

Έκθεση με τίτλο "Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος" Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει έκθεση με τίτλο “Διονύσιος Σολωμός…δύο φλόγες…Μανώλης Χάρος” στην Πτέρυγα Μακρυγιάννη, σε επιμέλεια της Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης Μαρίας Γεωργοπούλου και του Σίμου Ζένιου, Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Αναπληρωτή Διευθυντή στο Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη Μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού στο UCLA.

Τα εικαστικά έργα του Μανώλη Χάρου και η επιλογή και παρουσίαση κειμένων που εκδίδονται με χαρακτικά σε σύγχρονες βιβλιοφιλικές εκδόσεις (artist book), καθώς και έργα μικτών τεχνικών σε μεγάλες διαστάσεις, προσκαλούν το κοινό να επισκεφτεί και να ξανασκεφτεί το νεανικό έργο του Δ. Σολωμού. Ειδικότερα τον Διάλογο και μια σειρά λυρικών ποιημάτων της πρώιμης περιόδου. Τα έργα αυτά έχουν τύχει εκτενούς σχολιασμού, κυρίως ως τεκμήρια των γλωσσικών ιδεών και των “χρόνων μαθητείας” του Σολωμού.

Το εικαστικό κομμάτι της έκθεσης, έργο του Μανώλη Χάρου, πλαισιώνεται με χειρόγραφα του Σολωμού και με σπάνιες εκδόσεις και υλικό (έντυπα βιβλία, περιοδικός τύπος, επιστολές, μεταφράσεις) από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Ακαδημίας Αθηνών και του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων για το σολωμικό έργο, την ποίηση του επαναστατημένου ελληνισμού και τις έριδες για τη γλώσσα.

Σκοπός της έκθεσης είναι αφενός να εντάξει τα έργα αυτά στα ευρύτερα καλλιτεχνικά και πνευματικά περικείμενα της εποχής και αφετέρου να προτείνει μια νέα ανάγνωση των θεματικών της επανάστασης, της ατομικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και της δημιουργίας νέων συλλογικοτήτων. Προβάλλει με τον τρόπο αυτό τον Σολωμό, ήδη από τα πρώτα του χρόνια μετά την επιστροφή στη Ζάκυνθο, ως ένα μείζονα ποιητή της Εποχής των Επαναστάσεων, δημιουργώντας ένα διάλογο με τα σύγχρονα εικαστικά δρώμενα και προβληματισμούς.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2023, στις 7.00 μ.μ., διάλεξη του Σίμου Ζένιου με τίτλο “Η ποίηση και τα κοινά (της): Εντάσσοντας τον Σολωμό στην Εποχή των Επαναστάσεων”, στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι).

  • Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιονικής Ακαδημίας 1808, χορηγία της οποίας είναι και ο κατάλογος της έκθεσης. Εγκαίνια: Τρίτη 28 Μαρτίου.

Αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σίμου: “Μια ματιά πίσω. Έργα 1954-2014”

Αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σίμου "Μια ματιά πίσω. Έργα 1954-2014" Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων

Η έκθεση του Βασίλη Σίμου με τίτλο “Μια ματιά πίσω” έχει αναδρομικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει μια επιλογή έργων του Λαμιώτη ζωγράφου από το 1954 έως το 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το 1985. Η έκθεση “Μια ματιά πίσω” επανασυστήνει στο αθηναϊκό κοινό έναν σημαντικό ζωγράφο της δεκαετίας του ’60, ο οποίος άφησε το δικό του στίγμα στην πόλη όπου έζησε και έδρασε.

Η ζωγραφική του Βασίλη Σίμου (1934-2014) είναι ένα ιδιαίτερο αμάλγαμα που συνδυάζει ρεαλισμό, εξπρεσιονισμό και αφαίρεση. Το έργο του είναι βαθιά ανθρωποκεντρικό και η θεματολογία εντυπωσιακά αμετάβλητη: βασικός της άξονας είναι η αγροτική ζωή και το ελληνικό τοπίο. Αν θέλαμε να αναζητήσουμε την καταγωγή της εικονογραφίας του, θα έπρεπε να ανατρέξουμε στους Έλληνες υπαιθριστές, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αποτυπώσουν την ιδιαιτερότητα του ελληνικού φωτός. Επιπλέον, θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας το προαφαιρετικό έργο του συντοπίτη του Αλέκου Κοντόπουλου, με τον οποίο μοιράζεται παρόμοια χρωματική γκάμα. Δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τα “Καπνοχώραφα” του Καρδιτσιώτη Δημήτρη Γιολδάση, καθώς και πολλούς ακόμη Έλληνες ζωγράφους που καταπιάστηκαν με τη φύση και το ελληνικό ύπαιθρο: ενδεικτικά αναφέρουμε την “Επιστροφή στο χωριό” του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη και το “Πότισμα των ζώων” του Βάσου Γερμενή. Κατά κάποιον τρόπο ο Σίμος παίρνει τη σκυτάλη από αυτούς τους ζωγράφους, συνεχίζοντας το όραμά τους.

Κείμενο έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος / Πέμπτη 23 Μαρτίου – Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο. Τηλ: 210 3452150 | www.opanda.gr | Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, 19:00-22:00.

Brown Hotels X Art Athina

Έργο του Βασίλη Σούλη / Jackson Pollock in a collectors house Brown Hotels X Art Athina

Η τέχνη συναντά τη φιλοξενία στα ξενοδοχεία της Brown Hotels στην Ομόνοια, μέσα από την εικαστική έκθεση που θα φιλοξενηθεί στα lobbies τεσσάρων ξενοδοχείων της διεθνούς αλυσίδας στο κέντρο της Αθήνας.

Με την επιμέλεια της Art Athina παρουσιάζονται έργα τέχνης από 26 γκαλερί που συμμετέχουν στον μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό θεσμό της χώρας.

Οι εκθέσεις θα έχουν διάρκεια από τις 16 Μαρτίου έως και τις 26 Απριλίου 2023. H αγάπη και το ενεργό ενδιαφέρον των Brown Hotels σε δράσεις που αφορούν την τέχνη και η αφοσίωση τους στην ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης οδήγησαν στη συνεργασία τους με την Art Athina.

Στο πλαίσιο της συνέργειας αυτής προέκυψε η δράση που παρουσιάζεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα: μια σπονδυλωτή έκθεση που εκτός των άλλων θα ενισχύσει τη σχέση του πολιτισμού με τον τουρισμό, προβάλλοντας το ξενοδοχείο ως ένα νέο σημείο συνάντησης, γνωριμίας και επικοινωνίας των καλλιτεχνών με το ευρύ κοινό.

Brown Hotels X Art Athina // Antonakis, Study of Ryusuke Nakano outside Selfridges in 2005 Eleftheria Tseliou Gallery

Πληροφορίες: Διάρκεια:16 Mαρτίου – 26 Απριλίου 2023

Διευθύνσεις ξενοδοχείων:

  • Brown Lighthouse Athens (Μαρίκας Κοτοπούλη 3)
  • Dave Red Athens (Βερανζέρου 25 και Μαρίκας Κοτοπούλη)
  • Βrown Kubic (Αγίου Κωνσταντίνου 26-28)
  • Βrown Acropol (Πειραιώς 1)

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα