Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 10 Μαΐου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 10 Μαΐου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Nollywood Travel Film Festival

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 10 Μαΐου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τετάρτη 10 Μαΐου.

Nollywood Travel Film Festival

Nollywood Travel Film Festival

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος φέρνει στην Αθήνα το Nollywood Travel Film Festival, ένα τριήμερο φεστιβάλ που φιλοδοξεί να μας συστήσει την, άγνωστη εν πολλοίς, κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας.

Το Νόλιγουντ είναι για τη Νιγηρία ό, τι είναι το Μπόλιγουντ για την Ινδία και, κατ’ αναλογία, το Χόλιγουντ για την Αμερική: πρόκειται για μια ακμάζουσα και επικερδή κινηματογραφική βιομηχανία στην Αφρική, με πλούσια ετήσια παραγωγή. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 10-12 Μαΐου (Τετάρτη με Παρασκευή) με ελεύθερη είσοδο (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας), εκλεκτούς καλεσμένους από το Νόλιγουντ, ενώ στους θεατές θα προσφέρονται ποτά και finger food.

Στην Ταινιοθήκη θα πάρουμε μια μικρή αλλά αντιπροσωπευτική γεύση της κινηματογραφικής παραγωγής του Νόλιγουντ μέσα από 5 μεγάλου μήκους ταινίες πρόσφατης παραγωγής, αλλά και ένα πρόγραμμα 10 μικρού μήκους ταινιών.

10/05/2023

• 17.30-18.30: Happy Hour (Free Drinks + Food)

• 18:30 OBARA’M του Kayode Kasum (99’) – Μια ανερχόμενη μουσικός, έρχεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τα λάθη του παρελθόντος, μετά τον θάνατο του αποξενωμένου πατέρα της. Mία ιστορία για την οικογένεια, την αγάπη και τη μουσική.

• 20:00 SISTA της Biodun Stephen. Μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της ζει έναν εφιάλτη όταν ο πατέρας των παιδιών επιστρέφει στη ζωή τους και μονοπωλεί το ενδιαφέρον τους. Εμπνευσμένη από τη ζωή της μητέρας της, η σκηνοθέτρια αφιερώνει την ταινία στις γυναίκες που παλεύουν μόνες να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή στα παιδιά τους.

Μιρέλα Πάχου – Αδάμ Τσαρούχης- “Τα κινηματογραφικά ντουέτα”

Μιρέλα Πάχου - Αδάμ Τσαρούχης- "Τα κινηματογραφικά ντουέτα"

Η Μιρέλα Πάχου και ο Αδάμ Τσαρούχης προσκαλούν το κοινό να τραγουδήσει τα ντουέτα του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και αγαπημένα τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη (20.00). Μαζί με μια ομάδα πέντε σπουδαίων μουσικών, μας ταξιδεύουν σε γνωστές και αγαπημένες μελωδίες, ξυπνώντας μας μνήμες από τους αγαπημένους ήρωες της μεγάλης οθόνης και την ατμόσφαιρα περασμένων δεκαετιών.

Την Μιρέλα και τον Αδάμ συνοδεύουν οι εξαιρετικοί μουσικοί:

  • Δημήτρης Σινογιάννης: ηλ. κιθάρα
  • Δημήτρης Μουτάφης: ηλ.μπάσο
  • Δημήτρης Χριστοδουλάκης : τύμπανα
  • Θανάσης Τερψιόπουλος : πλήκτρα
  • Βαγγέλης Κατσαρελής : τρομπέτα

Παρουσίαση λευκώματος “Ο ήρωας Τάσος Μάρκου”

Παρουσίαση του Τιμητικού Λευκώματος "Ο ήρωας Τάσος Μάρκου"

Στη θεατρική αίθουσα του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη θα γίνει η παρουσίαση του Τιμητικού Λευκώματος Ο ήρωας Τάσος Μάρκου. Η επιτροπή έκδοσης προχώρησε στην επιμέλεια του τιμητικού Λευκώματος, ως ένδειξη χρέους και τιμής προς έναν ξεχωριστό ήρωα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, αλλά και ως μια παρακαταθήκη προς τους νεότερους. Αφορμή υπήρξε η θεσμοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο (Απρίλιος 2019), μετά από κατάθεση σχετικής πρότασης του ΥΠΠΑΝ, του μαθητικού Διαγωνισμού Ο ήρωας Τάσος Μάρκου.

Αξιόλογη είναι η έρευνα της έγκριτης δημοσιογράφου, κ. Πέτρας Αργυρού και η εισήγηση του ακαδημαϊκού και ιστορικού Δρος Πέτρου Παπαπολυβίου, οι οποίες εμπλούτισαν την έκδοση του Λευκώματος. Ανατρέχοντας στη βιβλιογραφία για τον Τάσο Μάρκου, εντοπίζουμε ότι ο Πάνος Ιωάννου Μυρτιώτης εξέδωσε το 1996, στη Λευκωσία, το βιβλίο Υποστράτηγος Τάσος Μάρκου. Σε αυτή τη βιβλιογραφική προσπάθεια παρουσίασης της ξεχωριστής προσωπικότητας του ήρωα Τάσου Μάρκου, εντάσσεται και η έκδοση του λευκώματος Ο ήρωας Τάσος Μάρκου (Λευκωσία 2021).

Ο αγωνιστής Τάσος Μάρκου αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Ήταν παρών σε όλα τα καλέσματα της πατρίδας, στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1955 – 1959, στην τουρκανταρσία του 1963, στο πραξικόπημα και στην εισβολή του 1974. Κράτηση εδώ…

Συμμετέχουν:

  • Δρ Πόλα Χατζηνεοφύτου, Φιλόλογος, ΠΛΕ, Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας
  • Κλαίρη Κυριάκου, Β.Δ. Φιλόλογος
  • Έλενα Γεωργίου, Φιλόλογος
  • Άντρια Κούμα-Αθανασίου, Φιλόλογος

Surroundings από τη Μυρτώ Καλλιγά Γαβρίλη

Surroundings από τη Μυρτώ Καλλιγά Γαβρίλη Macart

H Μυρτώ Καλλιγά Γαβρίλη (Kalli), συγκεντρώνοντας πρόσφατα έργα της, πραγματοποιεί την πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Surroundings”.

Με αφετηρία τις εικόνες του κόσμου που μας περιβάλλει και βασικό της μέλημα τη μεταγραφή αυτών στην εικαστική γλώσσα, μας επανασυστήνει την ομορφιά που συναντάμε στην καθημερινή ζωή και συχνά προσπερνάμε. Χρησιμοποιεί κάθε είδους ελαφριά υλικά, παστέλ, ακουαρέλες, μελάνια, χρωματιστά μολύβια και πειραματίζεται με μονοτυπίες και τεχνικές χάραξης, αναζητώντας την αμεσότητα, την οικονομία και την καθαρότητα της έκφρασης.

Η Kalli γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998 και σπούδασε ζωγραφική, με καθηγητή τον Δημήτρη Ζουρούδη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ασχολήθηκε με graphic design projects, σκηνογραφία, καλλιτεχνική φωτογραφία και video art. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και projects, ενώ πολλά από τα έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

  • Εγκαίνια: 10 Μαΐου, από τις 19:00 έως τις 23:00 / Πολιτιστικός Χώρος Macart (Λένορμαν 244, Αθήνα) / Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιουνίου. Στο πλαίσιο του Athens City Festival.

Unboxing Callas: Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις

Εικαστικό Unboxing Callas, εμπνευσμένο από σχέδια κινησιολογίας για τη Μήδεια-Αρχείο Παξινού, Μινωτή_ΜΙΕΤ, ΕΛΙΑ-, της Χρυσάνθης Κουμιανάκη

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το Unboxing Callas. Πρόκειται για ένα εικαστικό πρόγραμμα το οποίο αντλεί έμπνευση από το unboxing, όπως αυτό έγινε δημοφιλές μέσα από ψηφιακές κοινότητες, δηλαδή μια τελετουργική διαδικασία καταγραφής της πρώτης επαφής με ένα αντικείμενο. Με αφορμή τη νέα παραγωγή της Μήδειας, στο πρώτο μέρος του προγράμματος Unboxing Callas ο Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τον εικαστικό Πάνο Προφήτη για τη δημιουργία ενός πολυμορφικού εικαστικού πειράματος με τίτλο Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις, το οποίο καταλαμβάνει για πρώτη φορά τους χώρους του φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.

Κεντρικό ρόλο στην εγκατάσταση διαδραματίζει το ανάγλυφο προφίλ της Κάλλας, μέσα από το οποίο ξεδιπλώνεται η αφήγηση της Μήδειας, στη γλυπτική σύνθεση του Πάνου Προφήτη. Ταυτόχρονα στον 5ο όροφο του φουαγέ της ΕΛΣ θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την παραγωγή της Μήδειας στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με τη Μαρία Κάλλας, καθώς και υλικό από τις παρουσιάσεις της Μήδειας στο Ντάλλας, το Λονδίνο και το Μιλάνο. Σχέδια και σπαράγματα από τα κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη μαζί με σημειώσεις και βιβλία σκηνοθεσίας του Αλέξη Μινωτή συνομιλούν με επιμέρους σκίτσα και γλυπτικά στοιχεία (μήτρες, καλούπια) του Πάνου Προφήτη, σε μια διαχρονική εξερεύνηση της καλλιτεχνικής ανάγνωσης του μύθου της Μήδειας, σε συνάρτηση πάντα με τον μύθο της Κάλλας.

Οι τρεις πράξεις που σχηματίζουν την εγκατάσταση είναι:

  • η γλυπτική εγκατάσταση που καταλαμβάνει το ισόγειο, και τον 5ο όροφο του φουαγέ
  • μια βιντεοεγκατάσταση που αναπαράγεται ταυτόχρονα σε όλες τις οθόνες, σε όλους τους ορόφους του φουαγέ
  • μια περφόρμανς που ενεργοποιεί την εγκατάσταση στο σύνολό της. Ευχαριστίες στο Αρχείο Παραστατικών Τεχνών ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

Καλλιτεχνική σύλληψη και εκτέλεση: Πάνος Προφήτης, Κινηματογράφηση: Γιώργος Αθανασίου, Χορός: Βέρα Ζούκα, Επιμέλεια: Βασίλης Ζηδιανάκης / ATOPOS cvc, Συνεργάτιδα επιμέλειας: Στέφη Στούρη, Επιστημονική σύμβουλος: Σοφία Κομποτιάτη.

Περισσότερα εδώ.


Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα