5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο – Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου

Διαβάζεται σε 5'
Hans-Thies Lehmann
Hans-Thies Lehmann

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου.

Ιστορίες που δεν ακούγονται

Στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων “Ιστορίες που δεν ακούγονται” θα παρακολουθήσουμε ένα αφιέρωμα στον θεωρητικό του θεάτρου Hans-Thies Lehmann και το μεταδραματικό θέατρο. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν και θα δοθούν δελτία εισόδου με σειρά προτεραιότητας από τα ταμεία του θεάτρου.

​​Συμμετέχουν:

  • Ανέστης Αζάς, σκηνοθέτης, δραματουργός
  • Ελένη Βαροπούλου, θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου
  • Alexander Karschnia, σκηνοθέτης, συνιδρυτής της ομάδας θεάτρου and company &Co
  • Matthias Pees, κριτικός θεάτρου, δραματουργός, καλλιτεχνικός διευθυντής Berliner Festspiele
  • Αργυρώ Χιώτη, σκηνοθέτρια, ηθοποιός

Συμμετέχουν μέσω βίντεο: ο René Pollesch (σκηνοθέτης, συγγραφέας, καλλιτεχνικός διευθυντής της βερολινέζικης Volksbühne) και ο Daniel Wetzel (σκηνοθέτης, συγγραφέας, συνιδρυτής των Rimini Protokoll). Συντονίζει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπεύθυνος προγραμματισμού Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ

Info: Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στις 21:00. Θέατρο REX – Σκηνή «Κατίνα Παξινού». Πανεπιστημίου 48, 105 64 Αθήνα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

“Woke Culture – Η βαρβαρότητα της “σωστής πλευράς” της Ιστορίας”

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χ. Πανόπουλου,με τίτλο “Woke Culture – Η βαρβαρότητα της “σωστής πλευράς” της Ιστορίας“.

Ακόμα, για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Κώστας Θεολόγου – Αναπλ. Καθηγητής & Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου του ΕΜΠ
  • Γιώργος Καραμπελιάς – Δημοσιογράφος, Εκδότης
  • Έλσα Κοππάση – Κοινωνική ανθρωπολογία, Ψυχολόγος
  • Πέτρος Κωστόπουλος – Εκδότης

Info: Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Τζούλη Αγοράκη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. Μπορείτε να δείτε την εκδήλωση στο ianos.gr.

Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον Βασίλη Βούκλιζα

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στις 18:00 ο επιμελητής του ΙΑΝΟΥ Κωστής Καζαμιάκης, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων “Περί Ωραίου”, συνομιλεί με τον Βασίλη Βούκλιζα με θέμα συνάντησης τη παρουσίαση του βιβλίου του “Μια φωτογραφία και ένα σχόλιο” (εκδ. iFocus Editions).

Info: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. Μπορείτε να δείτε διαδικτυακά την εκδήλωση στο ianos.gr.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Διπλωματούχος Μηχανικός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε φωτογραφία με δάσκαλό τον Πλάτωνα Ριβέλλη στον Φωτογραφικό Κύκλο. Διδάσκει φωτογραφία και εκθέτει τα έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.  Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στον περιοδικό τύπο.Έχει σχολιάσει και δημοσιεύσει έργα γνωστών φωτογράφων.

Ο Βασίλης Βούκλιζας είναι φωτογράφος, μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου. Από τις εκδόσεις “Φωτοχώρος” έχουν εκδοθεί τα λευκώματα με φωτογραφίες του “Φωτογραφίες-Παράλληλος κόσμος”, 1995 και “Πέρα απ τον ορίζοντα”, 2001. Νέα Μικρή σειρά, 2016. ” Μια φωτογραφία και ένα σχόλιο” εκδ. iFocus Editions, Αθήνα 2023

Αφιέρωμα στην Κούλα Πράτσικα στην Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Αφιέρωμα για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης δασκάλας του χορού Κούλας Πράτσικα φιλοξενείται στη Μουσικη Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Η Δάφνη Πανουργιά και ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος θα αποδώσουν χορικά της τραγωδίας “Προμηθεύς Δεσμώτης”, σε μουσική Εύας Πάλμερ – Σικελιανού, η οποία είχε επιλέξει την Κούλα Πράτσικα ως κορυφαία του χορού στην ιστορική παράσταση των Δελφικών Γιορτών του 1927.

Ομιλητές:

  • Νίκος Μπακουνάκης, Πανεπιστημιακός – συγγραφέας: “Χρήμα και Τέχνη στην κοινωνία της Πάτρας: Κούλα Πράτσικα, Δημήτριος Λιάλιος, Επαμεινώνδας Θωμόπουλος”.
  • Μυρτώ Κιούρτη, Δρ Αρχιτεκτονικής: “Η κατοικία της Κούλας Πράτσικα: Μια συμβολή στον πολιτισμό της καθημερινότητας”.
  • Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος – μουσικός: “Ο Νίκος Σκαλκώτας της Κούλας Πράτσικα”.

Info: Χώρος Αίθουσα Διδασκαλίας. Περισσότερα στο mmb.org.gr

Ημερίδα «Διασώζεται το Ι/Φ Ευγένιος Ευγενίδης»

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου, διοργανώνει ημερίδα με θέμα Διασώζεται το Ι/Φ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστεί η ιστορική πορεία του εκπαιδευτικού σκάφους ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ, το οποίο για δεκαετίες αποτέλεσε ορόσημο της ελληνικής ναυτικής εκπαίδευσης χιλιάδων ναυτικών και πλέον έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.

Στην ημερίδα θα αναδειχθούν τα βήματα που έχουν ήδη γίνει για την συντήρηση του σκάφους, ενώ θα συζητηθούν οι βέλτιστες πρακτικές για την αξιοποίησή του. Περισσότερα στο eef.edu.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα