Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Στο Μουσείο PIXABAY

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου.

13ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum: Μουσεία και Δικαιοσύνη

Το 13ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum με θέμα “Μουσεία και Δικαιοσύνη” επικεντρώνεται στη δικαιοσύνη και την εκπροσώπηση μέσα στα μουσεία και μέσω των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών.

Θα συζητηθεί ο βαθμός στον οποίο οι αρχές της Διαφορετικότητας, της Ισότητας, της Συμπερίληψης και της Προσβασιμότητας (Diversity, Equity, Inclusion, Accessibility) εξετάζονται ή εφαρμόζονται εσωτερικά σε πολιτιστικούς οργανισμούς, όσον αφορά στην εργασία, τη διοίκηση και τον προγραμματισμό, και πώς με τη σειρά της αυτή η διαδικασία, ή η έλλειψή της, επηρεάζει την πολιτιστική δράση σε όλο τον κόσμο.

Οι γλώσσες του Συνεδρίου θα είναι ελληνικά, αγγλικά και ελληνικά στη Νοηματική Γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία. Βεβαιώσεις παρακολούθησης θα δοθούν αποκλειστικά στους/στις συμμετέχοντες/ουσες με φυσική παρουσία. Η προεγγραφή είναι απαραίτητη για όλες τις δράσεις του Συνεδρίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

“Apostol από τη στάχτη στην έμπνευση” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο γνωστός Έλληνας γλύπτης Apostol παρουσιάζει την ατομική έκθεση του, ”από τη στάχτη στην έμπνευση’‘, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ο Apostol επιστρέφει γιά δεύτερη φόρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αυτή τη φορά γιά μία κατάθεση ψυχής 40 χρόνων.

Ο Apostol αντλεί την έμπνευσή του από την θάλασσα, τη φύση και τη μουσική. Για τον Apostol η τέχνη είναι “συναισθήματα, ευαισθησίες, αδυναμίες, συμβολισμοί”. Η απέραντη αγάπη του για τη φύση, τη θάλασσα και τη μουσική αντανακλούν στα γλυπτά του την ίδια μαγική απλότητα, εκπέμποντας ταυτόχρονα έναν ύμνο στη χαρά της ζωής.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί ειναι υλικά απο τα έγκατα της γης, φυσικά, και με μοναδικές θεραπευτικές ιδιώτητες απο την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και θα επιστρέψουν σ’ αυτήν χωρίς να βλάψουν τον πλανήτη.

“Από μικρό παίδι ήθελα να πετάξω ψηλά να ανοίξω τα φτερά μου χωρίς όρια”. “Ελευθερώστε το πνεύμα σας, ανοίξτε τα φτερά σας και αφήστε τα όνειρά σας να πετάξουν ψηλά” – Apostol. Περισσότερα εδώ…

“Unboxing Callas: Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ”

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το δεύτερο μέρος του Unboxing Callas, ένα εικαστικό πρόγραμμα σε επιμέλεια Βασίλη Ζηδιανάκη, το οποίο αντλεί έμπνευση από το unboxing, όπως αυτό έγινε δημοφιλές μέσα από ψηφιακές κοινότητες, δηλαδή μια τελετουργική διαδικασία καταγραφής της πρώτης επαφής με ένα αντικείμενο.

Η έκθεση “Unboxing Callas: Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ”, εμπνέεται από προσωπικές ιστορίες, μνήμες και αρχειακά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας δημιουργώντας έναν συλλογικό καλλιτεχνικό απολογισμό της πορείας της.

Η Κάλλας σε μία συγκέντρωση με φίλους ΣΥΛΛΟΓΗ Μουσείου Μαρία Κάλλας

Τα αντικείμενα προέρχονται από τις αρχειακές συλλογές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και από συλλογές που απέκτησε πρόσφατα όπως το αρχείο του συλλέκτη Δημήτρη Πυρομάλλη για την τέχνη και τη ζωή της Μαρίας Κάλλας, καθώς και το φωτογραφικό αρχείο Κλεισθένη. Επιπλέον, η έκθεση θα αναδείξει μοναδικό υλικό από το αρχείο Παξινού – Μινωτή –μια ευγενική παραχώρηση του ΜΙΕΤ-ΕΛΙΑ–, καθώς επίσης και υλικό από το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. Παράλληλα θα παρουσιάσει πρωτότυπες δημιουργίες σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένες από το σύνολο του αρχείου.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Μαρία Βαρελά, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Πέτρος Ευσταθιάδης, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Ελευθερία Κοτζάκη, Αριστείδης Λάππας, Αγγελική Μπόζου, Λυκούργος Πορφύρης, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Αλέξης Φιδετζής.

Συμμετέχουν στο παράλληλο πρόγραμμα: Αλέξανδρος Ευκλείδης, Γιώργος Κουμεντάκης, Στέλλα Κουρμπανά, Έλενα Ματθαιοπούλου, Γιάννης Μπελώνης, Παναγής Παγουλάτος, Τότα Πρίτσα, Ζωή Τζαμτζή, Φάτμα Φαϊάντ. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 26 Νοεμβρίου 2023, στις 17.00. Περισσότερα εδώ…

ΜΙRfestival 2023

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του MIRfestival 2023 δημιουργήθηκε, όπως και τα προηγούμενα, με την ίδια έγνοια για τον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό, για την πολιτική, την τέχνη και την κοινωνία, και για τη σχέση τους με την ουτοπία. Με την ίδια λαχτάρα σύνδεσης της τέχνης με τη σφαίρα της πολιτικής σκέψης.

Και αυτή τη φορά τα ερωτήματα που τέθηκαν και επανέρχονται και στα έργα είναι επείγοντα: Ποιο θα είναι το “μετά” της καταστροφής; Πώς θα μπορέσουμε να κατοικήσουμε έναν πλανήτη κατεστραμμένο; Πώς θα καταφέρουμε (παραφράζοντας τον Έλιοτ) να κάνουμε τη νεκρή γη να γεμίσει λουλούδια – κυριολεκτικά και μεταφορικά; Πώς αναδύεται η ζωή από τον όλεθρο; Πώς αναδύεται ένα χαμόγελο μετά τη θλίψη; Πώς γεννιέται μια άνοιξη μέσα στο καταχείμωνο; Μια αναγέννηση μέσα στον μεσαίωνα; Μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της καταστροφής; Δείτε στο mirfestival.gr το πρόγραμμα.

Παύλος Σάμιος

Έκθεση με έργα του Παύλου Σάμιου “Ζωή στην τέχνη”

Μια διαφορετική έκθεση με τίτλο “Ζωή στην τέχνη” παρουσιάζει για τις γιορτές το artworx στην Κηφισιά. Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα του κορυφαίου ζωγράφου Παύλου Σάμιου, που συνοδεύονται από μια ομάδα πολλαπλών συνθέσεων.

Η Μαρία Ξανθάκου και η Ιζαμπέλα Φρανσές επέλεξαν για πρώτη φορά μικρά έργα τέχνης, με τη ζεστασιά, την ανθρωπιά και την υψηλή αισθητική του Παύλου Σάμιου. Το εργαστήριο του καλλιτέχνη αποκτά νέα ζωή, καθώς έργα που δεν έγιναν μεν στο καβαλέτο, αλλά φέρουν τον αέρα και το πνεύμα της τέχνης του αγαπημένου ζωγράφου, παίρνουν τη θέση του στο artworx και αποτελούν προτάσεις δώρων  για τις γιορτές.

Μεταξοτυπίες υψηλής ποιότητας, μικρής αρίθμησης, επιτράπεζια πλέζιγκλας με τα αγαπημένα ερωτικά θέματα του Παύλου Σάμιου, μικρογλυπτά, κεραμικά,  κοσμήματα και μαντήλια. Ακόμα ένα ρόδι-γούρι ειδικά σχεδιασμένο για τη νέα χρονιά καθώς και ένα ημερολόγιο για το 2024 με χαρακτηριστικές σκηνές από όλη την παλέτα του ζωγράφου. Τα ζευγάρια, τα καφενεία, οι νεκρές φύσεις του, ανθούν και πάλι σε αυτά τα μικρά έργα τέχνης. Εγκαίνια έκθεσης: 5 Δεκεμβρίου 2023 (11:00- 21:00).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα