Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 2 Απριλίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τρίτη 2 Απριλίου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τρίτη 2 Απριλίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με δωρεάν είσοδο.

Η ημερομηνία 2 Απριλίου προτάθηκε και ψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως παγκόσμια ημέρα για την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος

Δωρεάν εκδήλωση Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Την Τρίτη 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από τις 13.00 έως τις 17.00 ανοίγει τις πόρτες της μόνιμης Συλλογής του δωρεάν για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και έναν συνοδό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη Συλλογή σε ειδικά διαμορφωμένες συνθήκες περιήγησης.

Γνωρίζοντας πως οι πολυσύχναστοι και μη οικείοι χώροι, καθώς και τα μέρη με πλούσια πολυαισθητηριακά ερεθίσματα, μπορεί να αποτελέσουν μια πρόκληση για τα αυτιστικά άτομα και τα άτομα με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Happy Act και με την πολύτιμη υποστήριξη της Eurobank, έχει ολοκληρώσει ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα προσβασιμότητας για νευροδιαφορετικά άτομα (άτομα με αυτισμό και άτομα με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας) που περιλαμβάνει: Ειδική επιτόπια σήμανση, Χάρτη Αισθητηριακής Προσβασιμότητας, κοινωνική ιστορία (social story), παροχή sensory kits, και φυσικά την κατάλληλη ειδική επιμόρφωση του προσωπικού του Μουσείου.

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Με στόχο η επίσκεψη στο Μουσείο να μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία για όλους, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, με γνώμονα την συμπερίληψη, έχει εξασφαλίσει ότι την Τρίτη 2 Απριλίου – ημέρα που το Μουσείο κανονικά είναι κλειστό – άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και οι συνοδοί τους θα μπορούν να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στους χώρους της μόνιμης Συλλογής του σε συνθήκες ήρεμες, με όσο το δυνατόν λιγότερα πολυαισθητηριακά ερεθίσματα.

Δωρεάν εικαστική έκθεση στον Εικαστικό Κύκλο

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ σε συνεργασία με την ΔΛ Gallery παρουσιάζει το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 την ατομική έκθεση του Νίκου Σαμαρά με τίτλο «Mirage II».

Ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας και ο Γιώργος Αλέξανδρος Σαμαράς σχολιάζουν: « Ο Νίκος Σαμαράς ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Κλουζ της Ρουμανίας και στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Το βίντεο, οι εγκαταστάσεις και κυρίως η ζωγραφική είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα παράγοντας έργα που διαπραγματεύονται την ιστορία και τη δημιουργία σαν δύο αλληλένδετα γεγονότα. Η ιστορία τροφοδοτεί με εικόνες και η δημιουργία με οπτικές.

Mirage II
Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ σε συνεργασία με την ΔΛ Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νίκου Σαμαρά με τίτλο «Mirage II». Νίκοs Σαμαράs

Ζώντας μακριά από τα δύο καλλιτεχνικά “κέντρα” της Ελλάδας είχε την τύχη να παρακολουθεί χωρίς να ανταγωνίζεται. Η εξέλιξη του έργου του, τολμηρή και με ανατροπές, τον οδηγεί ξανά και ξανά στη ζωγραφική σαν μόνιμο ερώτημα και σαν δυναμική απάντηση. Η σειρά ζωγραφικών έργων που παρουσιάζεται στην έκθεση αποτελεί επιλογή από έργα των τελευταίων δύο ετών. Το διάστημα αυτό, ο Νίκος Σαμαράς μελέτησε συστηματικά τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και την αινιγματική μεταφυσική ζωγραφική του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα. Στα έργα του, τμήματα από μοντέρνα αρχιτεκτονήματα αντανακλώνται και αναδιπλασιάζονται. Εικαστικός Κύκλος ΔΛ, Ακαδημίας 6, Αθήνα 10671, +30 2103646818

Δωρεάν εικαστική βόλτα στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μαρίνα Γκενάντιεβα “Αέρινα Περάσματα”.

Ο Τάκης Κουμπής αναφέρει για τα έργα της Μαρίνας Γκενάντιεβα:
” “Η Νεκρή Ζώνη της Κύπρου ως ενέργημα εικόνας”. Η Νεκρή Ζώνη ορίζεται από το 1974 ως προέκταση της Πράσινης Γραμμής που προσλαμβάνει την ονομασία και τη γεωπολιτική της διάσταση από την οπτική χάραξη της πράσινης μολυβιάς του βρετανού υποστράτηγου Peter Young στον χάρτη της Λευκωσίας. Πρόκειται για την εναρκτήρια χειρονομία που προηγείται του γεωπολιτικού διαχωρισμού προσδίδοντας προτεραιότητα στο πεδίο του εμφανισμού της οπτικής χάραξης και της ουδέτερης ζώνης. […]

Μαρίνα Γκενάντιεβα
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μαρίνα Γκενάντιεβα "Αέρινα Περάσματα"

Τα Αέρινα Περάσματα της Μαρίνας Γκενάντιεβα θέτουν το ερώτημα της διέλευσης των ορίων και, ιδίως, την κίνηση του περάσματος των αόρατων ορίων, όπως αυτών της Νεκρής Ζώνης, τα οποία δεν εξακριβώνονται ούτε στο έδαφος ούτε στους χάρτες, αλλά προσλαμβάνονται μέσω της ενόρασης και της θέασης. Η παρουσία των έργων, εδώ, αποβλέπει να μετατρέψει την εικαστική μορφή σε ενεργητική εικόνα και να θέσει το έργο εν κινήσει μέσω της διάδρασης με τον παρατηρητή. […] H δεσπόζουσα θεματική της έκθεσης εστιάζεται στο μοτίβο της κουρτίνας, η οποία στη δυτική εικονογραφία οριοθετεί το πλαίσιο του έργου τέχνης, διανοίγοντας ένα πεδίο συμβολισμού και αμφισημίας μέσω της συγκάλυψης / εκκάλυψης διφορούμενων σημείων της εικόνας. Η κουρτίνα (2022, 215 x 335 x 50 εκ.) στα Αέρινα Περάσματα, συνίσταται από ενάμισι εκατομμύριο χρωματιστές γυάλινες χάντρες περασμένες στο χέρι, μεταθέτοντας τη ζωγραφική εμπειρία στο χώρο.[…]”.

Η Μαρίνα Γκενάντιεβα είναι εικαστικός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, (2010-2016) και συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών (ΜΕΤ), (2020-2022) της ίδιας Σχολής. To 2014 φοίτησε στο πανεπιστήμιο Kunstuniversität στο Λιντς της Αυστρίας με υποτροφία Erasmus. Το έργο της Αέρινα Περάσματα επιλέχθηκε από την UNFICYP να εκτεθεί στο ξενοδοχείο Ledra Palace της Λευκωσίας (4-8 Μαρτίου 2024) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την παρουσία εξήντα ετών των Ηνωμένων Εθνών στη Κύπρο. Το 2023 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Art Seen της Λευκωσίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη

Στη SiantiGallery παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση “Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη”.

Απόστολος Γιαγιάννος
Στη Sianti Gallery παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση "Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη". Sianti Gallery

Η έκθεση τιμά τα πενήντα χρόνια (1974-2024) δημιουργίας του σπουδαίου καλλιτέχνη, κατά την διάρκεια των οποίων εμπνέεται ακαταπόνητος νέες εικαστικές προσεγγίσεις του κόσμου, έχοντας παρουσιάσει μέχρι σήμερα 88 ατομικές εκθέσεις και αναρίθμητες ομαδικές παγκοσμίως, τα ζωγραφικά, γλυπτικά και χαρακτικά του έργα. Η χρωματική μαεστρία, η σχεδιαστική λεπτομέρεια, οι απρόβλεπτες γλυπτικές συνθέσεις και οι περιπετειώδεις ζωγραφικές μεταμορφώσεις, είναι μερικές από τις αρετές που καθιέρωσαν τον Απόστολο Γιαγιάννο στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της κόρης του Μαρίας Γιαγιάννου, εστιάζει στα είκοσι πιο πρόσφατα έτη της δουλειάς του Απόστολου Γιαγιάννου, παρουσιάζοντας δείγματα από δέκα εικαστικές ενότητες σε μια περιεκτική αναδρομή που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο και επιτρέπει μια ματιά στην Ιστορία του δημιουργού, όχι ως ένα ήσυχο κομμάτι κάποιου Αρχείου, αλλά ως ενεργή παρακαταθήκη για το Μέλλον.

Ο επισκέπτης θα συνομιλήσει με 50 ζωγραφικά έργα μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων και με γλυπτά.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα