Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 21 Μαρτίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 21 Μαρτίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Στο πλαίσιο του Μαρτίου Μήνα Ποίησης ο Κύκλος Ποιητών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 21 Μαρτίου.

Φέτος κλείνουν 25 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), μια πρωτοβουλία που προήλθε από τον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα. Το 1997, ο Μήτρας προτείνει στην Εταιρεία Συγγραφέων να καθιερωθεί ένας ετήσιος εορτασμός της ποίησης στην χώρα, όπως γινόταν τότε και σε άλλα κράτη ανά τον κόσμο.

Η υιοθέτηση της εισήγησης πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας, Κώστα Στεργιόπουλο και την μεταπολεμική ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, η οποία μάλιστα θεώρησε την πρώτη μέρα της άνοιξης ως την ιδανικότερη για την γιορτή της ποίησης, καθώς συνδυάζει το φως με το σκοτάδι, όπως ένα ποίημα μπορεί να συνδυάσει την αισιοδοξία με το πένθος.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

”Βρίσκουμε την Ποίηση στους δρόμους της Αθήνας”. Στο πλαίσιο του Μαρτίου Μήνα Ποίησης ο Κύκλος Ποιητών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την Τρίτη, 21 Μαρτίου, στις 8:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, με προβολή βιντεοσκοπημένων ποιημάτων των Καβάφη, Σικελιανού, Σεφέρη, Σαχτούρη, Καρούζου, Μάτσης Χατζηλαζάρου, Ζωής Καρέλλη, Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, Γιώργου Ιωάννου, Κικής Δημουλά, Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Βαρβέρη και άλλων.

Θέμα: η Ποίηση μάς βρίσκει. Περαστικοί, διερχόμενοι, διαβάτες και οδοιπόροι διαβάζουν ένα ποίημα με φόντο την Αθήνα, την πόλη που την περπάτησαν και την τραγούδησαν τόσοι ποιητές. Στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στον Κηφισό, στη οδό Αιόλου, στο Πεδίο του Άρεως, στον Εθνικό Κήπο, στην Ομόνοια στο φαρμακείο του Μπακάκου, στα σκαλοπάτια της οδού Άγρας και αλλού. Η Ποίηση μάς βρίσκει. Μας παραμονεύει στη γωνία, μπορεί να μας αιφνιδιάσει ανά πάσα στιγμή. Ο Κύκλος Ποιητών με μια βιντεοκάμερα στο χέρι παίρνει τους δρόμους της Αθήνας και γιορτάζει μαζί της. Γιατί η ποίηση δεν είναι μόνο ένα μέσο επικοινωνίας και στοχασμού, αλλά και πάθος, χαρά, έκπληξη και τρόπος ζωής που καθοδηγεί τον άνθρωπο.

Υπεύθυνος ο Θοδωρής Γκόνης σε συνεργασία με τον Τάσο Παλαιορούτα.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον ”Ιανό”

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 123RF

Για 14η χρονιά, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση.

Μια αφιερωματική βραδιά που επανέρχεται στον ΙΑΝΟ για πρώτη φορά μετά την πανδημία covid, την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 19:00. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στα 80 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή Μήτσου Παπανικολάου και στην έκδοση του Όγδοου: “Ποιητικά έργα και αθησαύριστα πεζά – Άπαντα τα ευρεθέντα”.

Η ομάδα του Όγδοου με επικεφαλής τον Νίκο Αναγνωστάκη, θα παρουσιάσει ημίωρο ένθετο αφιερωμένο στον ποιητή, από τις 20:30 μέχρι και τις 21:15, με απαγγελίες και μελοποιημένα τραγούδια. Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook.

Eργαστήρι για ενήλικες “Ανοιξιάτικα διακοσμητικά στοιχεία με origami”

origami Pixabay

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει δύο αυτόνομα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, για ενήλικες, με την εικαστικό Αριάδνη Μαργαρίτη, στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Αξιοποιώντας την τεχνική origami και αντλώντας έμπνευση από την ανοιξιάτικη φύση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους και να κατασκευάσουν μοναδικά αντικείμενα.

Αναλυτικά: Την Τρίτη 21 Μαρτίου (ώρες 11:00-13:00) φτιάχνουμε όμορφα λουλούδια με απλά υλικά για να διακοσμήσουμε ανοιξιάτικα τον χώρο μας.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση [email protected], γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και την ημερομηνία του εργαστηρίου. Οι 20 πρώτοι κάθε εργαστηρίου θα ειδοποιηθούν.

6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Πειραιά

Camerata Junior MARIA GRAMMATIKOU

Το 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Πειραιά διοργανώνουν στις 20 και 21 Μαρτίου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝ) και το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά (ΠΜΚΠ), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Κιθαριστών.

Στις 21 Μαρτίου το φεστιβάλ φιλοξενεί τους βραβευθέντες κιθαριστές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μουσικής του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, Νίκο Γερακάκη και Δημήτρη Βαλαβάνη, σε έργα Domenico Scarlatti, Manuel Ponce και Astor Piazzolla.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Χαριτίνη Πανοπούλου με όχημα τον ζεστό ήχο της κλασικής κιθάρας αλλά και την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της, θα παρουσιάσει από τον τελευταίο της δίσκο Mystic Emotions, τραγούδια που άφησαν εποχή. Πρόκειται για μεταγραφές του κιθαριστή Παναγιώτη Μάργαρη. Μεταξύ άλλων θα ακουστούν δημοφιλή κομμάτια των Lana del Rey, Beatles, Aerosmith, Police κ.α.

Η είσοδος και τις δύο ημέρες του φεστιβάλ είναι ελεύθερη απαιτείται όμως η κράτηση θέσης μέσω της ticketservices ή στο Ταμείο του Θεάτρου. Οι συναυλίες ξεκινούν στις 8.00 μ.μ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ έχει ο Βασίλης Μαστοράκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά.

Circular Cultures: Η Περιφέρεια στο Κέντρο

Circular Cultures PanosKefalos for Onassis Stegi

Ένα phygital διήμερο στη Στέγη αφιερωμένο στον βιώσιμο σχεδιασμό και την κυκλική οικονομία.

Η φετινή διοργάνωση του “Circular Cultures: Η Περιφέρεια στο Κέντρο” αποσκοπεί να ανάψει τη σπίθα για έναν νέο τρόπο σκέψης σχετικά με το design, την αρχιτεκτονική, τη χειροτεχνία και την τεχνολογία, εστιάζοντας σε μια διαδικασία συνδημιουργίας που αψηφά τον διαχωρισμό μεταξύ ανθρώπων και μη ανθρώπων και αποζητά τον επαναπροσδιορισμό των εννοιών του κέντρου και της περιφέρειας με αποαποικιακούς και αντι-εκμεταλλευτικούς όρους.

Για πέμπτη συνεχή χρόνια, τo British Council και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζουν ένα διήμερο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει ένα συνέδριο την πρώτη μέρα, με ομιλίες και συζητήσεις πάνελ στην Εθνική Πινακοθήκη, ενώ η δεύτερη μέρα στη Στέγη είναι αφιερωμένη σε εργαστήρια και masterclasses. Το “Circular Cultures” στις 20 και 21 Μαρτίου –που θα μεταδοθεί παράλληλα και ζωντανά μέσω livestream– αποσκοπεί στην ενεργή συμμετοχή καλλιτεχνών, σχεδιαστών, πολεοδόμων, δημιουργών και του ευρύτερου κοινού, προκειμένου όλοι μαζί να κάνουν τις πόλεις τους πιο βιώσιμες, καθώς και στη σφυρηλάτηση διεπιστημονικών, ολιστικών στρατηγικών για την προαγωγή της αστικής ανθεκτικότητας, ευαισθητοποιώντας τους ανθρώπους και βοηθώντας τους να μάθουν νέες δεξιότητες.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας στόχο τη σταθερή υποστήριξη ενός δημόσιου χώρου που σφύζει από ζωή, ανοίγει κι άλλο μέσω του “Circular Cultures” τη συζήτηση πάνω στα συστατικά μέρη αυτού του χώρου και στους τρόπους με τους οποίους συλλαμβάνουμε, σχεδιάζουμε και χτίζουμε το κοινό μας περιβάλλον.

Στη διάρκεια του διημέρου, θα εξεταστούν διαφορετικές τυπολογίες για βιώσιμη διαμόρφωση δημόσιων χώρων –η κοινότητα, το νησί, η λίμνη, το δάσος, ο λατρευτικός χώρος, η κατοικία, η πόλη, το σούπερ μάρκετ και πολλά άλλα.

  • Τρίτη 21 Μαρτίου | Γαλαξία 2 (Galaxy Space) & Online. 10:00 – 15:00 EET. Τη δεύτερη ημέρα, θα διεξαχθούν μια σειρά από εργαστήρια και masterclasses, που αποσκοπούν να ενισχύσουν τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δίκτυα για μεμονωμένα άτομα, επαγγελματίες και οργανισμούς, ενώ θα φιλοξενηθεί και μια αντιπροσωπεία επαγγελματιών του design από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερα εδώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα