Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 3 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Η Έμιλι Γουίλσον
Η Έμιλι Γουίλσον είναι αναγνωρισμένη κλασική φιλόλογος και μεταφράστρια της Οδύσσειας του Ομήρου

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 3 Οκτωβρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 3 Οκτωβρίου. 

Εmily Wilson διάλεξη “Η Τρωτότητα του Ηρωϊσμού”

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα διοργανώνει σειρά διαλέξεων στη μνήμη της Θάλειας Ποταμιάνου για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, τις οποίες θα δώσει η Δρ. Emily Wilson, αναγνωρισμένη κλασική φιλόλογος και μεταφράστρια της Οδύσσειας του Ομήρου.

Οι τρεις, διαφορετικές, διαλέξεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο και θα προβληθούν ζωντανά μέσω διαδικτύου, στην Αθήνα στις 3 Οκτωβρίου 2023, στην Ουάσιγκτον D.C. στις 24 Ιανουαρίου 2024 και στη Ν. Υόρκη στις 8 Μαΐου 2024.

“Οι τρεις διαλέξεις μου θα εξετάσουν τα θέματα του ηρωικού μεγαλείου, της μοίρας και της σοφίας τόσο στα ομηρικά έπη όσο και σε άλλα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας”, εξήγησε η καθ. Wilson. “Θα επανεκτιμήσω τις συνδέσεις, τα κενά και τις διαφορές μεταξύ της αρχαιότητας και των σύγχρονων πολιτισμών”.

Πρόγραμμα Διαλέξεων:

Διάλεξη Α΄: Η Τρωτότητα του Ηρωϊσμού (The Vulnerability of Heroism) / Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023 / 19:00 μμ (Ελλάδα) / 12:00 μμ EDT (ΗΠΑ) / Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι / Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

“Ωρα για Μουσείο!” Γλυπτική με θέμα τον Άνθρωπο -εκπαιδευτικό πρόγραμμα για άτομα με δυσκολίες μνήμης ή άνοια

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου και ώρα 12.00-12.30 στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά θα λάβει χώρα συνάντηση στα πλαίσια των προγραμμάτων προσβασιμότητας του Μουσείου Μπενάκη. Η επίσκεψη στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά αποκαλύπτει έναν καλλιτέχνη αφοσιωμένο στη μελέτη της μορφής και τις αναρίθμητες εκδοχές της μέσα στον χώρο. Γλύπτης αλλά και ζωγράφος, άνθρωπος με βαθιά καλλιέργεια και κριτική σκέψη, ερεύνησε με προσήλωση το ανθρώπινο σώμα έχοντας πάντα ως οδηγό την τέχνη του σχεδίου.

Τα προπλάσματα από πηλό και γύψο, τα ίδια τα έργα της μαρμαροτεχνίας και της χαλκοχυτικής, στην οποία υπήρξε πρωτοπόρος, αλλά και τα ζωγραφικά πορτρέτα της έκθεσης χαρακτηρίζονται από μία καθηλωτική πνευματικότητα που υπερβαίνει τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Είναι αυτή που διακρίνει και τα γνωστά δημόσια γλυπτά του. Παράλληλα με την εξερεύνηση στις μεθόδους και στα μυστικά της απαθανάτισης της μορφής στις τρεις διαστάσεις, οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν και οι ίδιοι με τον πηλό στον Κήπο με τα Αγάλματα. Έμπνευση οι παραλλαγές της Μητέρας μέσα από παραδείγματα του Εργαστηρίου. Διάρκεια προγράμματος: 01/09/2022-30/06/2024. Περισσότερα εδώ...

Despina Charitonidi
Despina Charitonidi, Sonnengarten, Gold leafs, fans, glass surfaces, Gallery Bipola, Leipzig, 2017 THF Raw

Ways to lose energy

Η σύγχρονη σειρά εκθέσεων THF Raw, του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Δέσποινας Χαριτωνίδη, με τίτλο “Ways to lose energy”, σε επιμέλεια Οντέτ Κουζού.Στην έκθεση χτίζεται μια ποιητική σχέση ανάμεσα στην ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο και στους τρόπους με τους οποίους αυτή γίνεται εκμεταλλεύσιμη. Τα έργα της Δέσποινας Χαριτωνίδη θέτουν ερωτήματα σχετικά με την παραγωγή και απώλεια ενέργειας, σχολιάζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς και την προσπάθεια κυριαρχίας του ανθρώπου στη φύση.

Η εικαστική γλώσσα που χρησιμοποιεί εκφράζεται μέσω της γλυπτικής, των site-specific εγκαταστάσεων και των επιτελεστικών (performative) έργων. Χρησιμοποιώντας φυσικά στοιχεία – όπως χρυσός, μέταλλα και πηλός – ως δομικά υλικά, επαναδιαπραγματεύεται τις μεταξύ τους υλικές και εννοιολογικές σχέσεις. Στα έργα της συναντάμε έννοιες, όπως η ευθραυστότητα, το βάρος, η πτώση, η ισορροπία, καθώς και συνθήκες, όπως οι σχέσεις εξουσίας, που εντείνουν το δίπολο μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Η Χαριτωνίδη αντιλαμβανόμενη αυτό το δίπολο ως φαντασιακό, ασκεί κριτική στην ανθρωπόκαινο εποχή και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη επιθετικότητα προς τη φύση.

Καλλιτέχνης: Δέσποινα Χαριτωνίδη
Επιμέλεια: Οντέτ Κουζού
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη
Στατική Μελέτη και Τεχνική Υποστήριξη: Σπύρος Καραχάλιος

Τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα σε δημιουργούς της πόλης

Με ένα τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα σε δημιουργούς και δημιουργίες της πόλης, καλωσορίζει τον Οκτώβριο ο Δήμος Χαλανδρίου, στην αίθουσα του κινηματογράφου Αθηνά (Σολωμού 18, Χαλάνδρι), από τις 3 έως τις 5 του μήνα. Το αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο, έχει ως στόχο να τιμήσει δημιουργούς που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν ή δραστηριοποιούνται στην πόλη μας.

Την Τρίτη 03/10/2023 θα προβληθεί αφιέρωμα στον Πάνο Γεραμάνη // Λαϊκοί Βάρδοι – Στιγμές από τη ζωή τους και τη ζωή μας. Ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής του Δήμου Χαλανδρίου με την ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Θάνου Κουτσανδρέα και εκτέλεση παραγωγής της BlackWrap Productions.

  • 1η προβολή 20.00
  • 2η προβολή 22.00
  • Διάρκεια: 119’

Ομαδική έκθεση “*cringe*”

Η έκθεση με τίτλο ” *cringe* ” καλεί το κοινό να εντρυφήσει στον συναρπαστικό κόσμο της ψηφιακής κουλτούρας και πιο συγκεκριμένα στο ίδιο το cringe. Μια έννοια με πολλαπλές προεκτάσεις, κατανοήσεις ταυτόχρονα μια έννοια που έχει καταφέρει να ενώσει διάφορες ταυτότητες ανθρώπων που είναι ετερόκλητες μεταξύ τους.

Το “cringe” έχει γίνει κεντρικό στοιχείο της διαδικτυακής κουλτούρας και η έκθεση στοχεύει να εξερευνήσει αυτό το σύνθετο και οικουμενικό συναίσθημα. Από εγκαταστάσεις μεικτών μέσων έως καθηλωτική βιντεοτέχνη, η έκθεση φιλοδοξεί να πυροδοτήσει σκέψεις επηρεασμένες από τη σύγχρονη ψηφιακή και φυσική μας ύπαρξη.

Τα έργα των: Aram Bartholl, Kristen Leo, Marsunev, Bill Posters & Daniel Howe, Noura Tafeche και Aphrodite HGW, δημιουργούν ένα γνώριμο χάος που ο θεατής καλείται να βάλει σε τάξη για να κατανοήσει σε βάθος την σημερινή του ανθρώπινη ταυτότητα. Ταυτόχρονα, προσεγγίζουν και επαναπροσδιορίζουν πληθώρα κοινωνικών δυναμικών, προσκαλώντας το κοινό να προσεγγίσει εξίσου κριτικά την ψηφιακή και μη πραγματικότητα που βιώνει. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Aram Bartholl (DE) – Kristen Leo (US)-Marsunev (DE) – Noura Tafeche (IT) – Bill Posters (GB) & Daniel Howe (CN/US)- Aphrodite HGW (GR). Επιμέλεια: Socrates Stamatatos & Dimi Kalabo. Επιμέλεια: Socrates Stamatatos & Dimi Kalabo. [HGW std. Μαυρομιχάλη 138 & Κομνηνών, Εξάρχεια].

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα