Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 2 – 4/6

Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 2 – 4/6
Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΕΛΣ nationalopera.gr

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εκθέσεις τέχνης και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με τον …εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις for free την Παρασκευή 2 Ιουνίου και το Σαββατοκύριακο 3-4 Μαΐου;

Kadinelia & Alkyone στο ΚΠΙΣΝ

ALKYONE ALEXIA TYRIAKIDOU

Πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις, δημιουργούς της νεότερης γενιάς και απροσδόκητες μουσικές συναντήσεις παρουσιάζει η ενότητα συναυλιών Music Escapades, εγκαινιάζοντας το συναυλιακό πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού στα Πανοραμικά Σκαλιά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Στην πρώτη συναυλία της σειράς για φέτος, την Παρασκευή 2 Ιουνίου τα παραδοσιακά ακούσματα συναντούν τον σύγχρονο ήχο με δύο σχήματα από τη Βόρεια Ελλάδα που ηλεκτρίζουν την folk μουσική με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Kadinelia SNFCC Music Escapades

Kadinelia – Από την παράδοση της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό είναι το μουσικό ταξίδι που προσφέρουν οι Kadinelia, το world acoustic ντουέτο του Θανάση Ζήκα (κιθάρα, τσαμπούνα, φωνή) και της Εύης Σεϊτανίδου (κιθάρα, τουμπάκι, φωνή). Ένα ταξίδι στο οποίο τα διαχρονικά ακούσματα της χώρας μας αποκτούν νέο χαρακτήρα καθώς εμπλουτίζονται με blues και rock στοιχεία.

Alkyone – Η νεαρή ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Alkyone μάς πρωτοσυστήθηκε στο τέλος του 2022, μέσω YouTube, ενθουσιάζοντας με τη διασκευή της στο παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι «Ξενιτεμένα μου πουλιά». Μία ιδιαίτερη καλλιτέχνις, που ζει και εργάζεται στην Έδεσσα γράφοντας μουσική βαθιά επηρεασμένη από την εναλλακτική pop, διανθισμένη με παραδοσιακά αλλά και κινηματογραφικά στοιχεία.

”Βία Είναι…” της Μαίρης Μαραγκουδάκη

''Βία Είναι…'' της Μαίρης Μαραγκουδάκη

Παράσταση θέατρου ντοκουμέντο από την θεατρική ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Στην παράσταση ακούγονται τα:

  1. “Moya” Godspeed You Black Emperor
  2. “Το όνομά μου είναι το δικό σου” του Σπύρου Γραμμένου, μια ευγενική παραχώρηση του δημιουργού στον θίασο
  3. “Νανούρισμα” Από τον Ματωμένο Γάμο του Φ. Γκ. Λόρκα μτφ. Νίκος Γκάτσος, μουσική: Μάνος Χατζιδάκης (ζωντανά)
  4. “Αλησμονώ και Χαίρομαι” Πολυφωνικό της Ηπείρου (ζωντανά)
  5. “Μικρόκοσμος” Ναζίμ Χικμέτ, μτφ Γιάννης Ρίτσος, μουσική Θάνος Μικρούτσικος (ζωντανά)

Τα κείμενα είναι της ομάδας και:

  1. Απόσπασμα από το έργο “Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα” Ματέι Βίσνιεκ
  2. “Ο Πόλεμος” Μανώλης Αναγνωστάκης
  3. Απόσπασμα από “Σχήματα της απουσίας” Γιάννης Ρίτσος
  4. Σώπα, μη μιλάς, Αζίζ Νεσίν
  5. “Στους μεταγενέστερους” Μπέρτολ Μπέχτ
  6. “Θα ΄ρθει καιρός” Κατερίνα Γώγου
  7. “Μικρόκοσμος” Ναζίμ Χικμέτ

Ταυτότητα:

  • Σύλληψη- Δραματουργία- Σκηνοθεσία: Μαίρη Μαραγκουδάκη
  • Βοηθοί σκηνοθέτη: Χαράλαμπος Ιωαννόπουλος, Λεωνίδας Κολλάρος, Στέλμος Σημαντηράκης
  • Σχεδιασμός φωτισμών- Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Ιωαννόπουλος

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) : Θανάσης Γιάπρος, Γαβρίλος Καζάνας, Νίκη Κατωπόδη, Κάτια Κιτσανέλη, Λεωνίδας Κολλάρος, Σοφία Κορομπόκη, Πέτρος μπαλός, Στάθης Μπάστας, Αγγελική Μπουλιέρη, Ορέστης Παναγιωτακόπουλος, Βασιλική Παπαϊωάννου, Γιώργος Παπασπύρου, Ναταλία Ρούση, Στέλμος Σημαντηράκης, Εύαν Σκαρπαλέζος, Τόνυ Στρατής.

  • 2-6 Ιουνίου 2023 / Θέατρο της Ήμερας 21:00 / (διάρκεια 80′) /Είσοδος Ελεύθερη.

Alone in a Crowd

έργο Deanna Maganias Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση Alone in a Crowd σε επιμέλεια της κριτικού τέχνης Andrea Gilbert. Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Athens Pride 2023, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, 19:00-22:00, στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και θα διαρκέσει έως και τις 24 Ιουνίου 2023.

Έργα 12 καλλιτεχνών ανοίγουν έναν διάλογο πάνω στην ατομικότητα στον σύγχρονο κόσμο. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η επιμελήτριά της, Andrea Gilbert: «Η έκθεση Alone in a Crowd διερευνά τη θέση του ατομικού σε σχέση με το κοινωνικό ως ολότητα. Δώδεκα καλλιτέχνες αναζητούν συναισθηματικές και σωματικές διασταυρώσεις του προσωπικού και του κοινωνικού, του ιδιωτικού και του δημόσιου, καθώς και εκφάνσεις του μέσα και του έξω – σε μια δαιδαλώδη, συχνά αφιλόξενη διαδρομή.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές για το κοινό και με ελεύθερη είσοδο ξεναγήσεις-συζητήσεις από την επιμελήτρια. στις 30 Μαΐου και ώρα 18:00 και στις 20 Ιουνίου και ώρα 18:00. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο [email protected]. Περισσότερα εδώ…

Η μουσική στον 20ο και 21ο Αιώνα

Σαξόφωνο Pixabay

Σπουδαστές και απόφοιτοι του Ωδείου Αθηνών θα συμπράξουν στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μία συναυλία με θέμα την σύγχρονη μουσική που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα εντός του Ωδείου. Συναυλίες, αφιερώματα, σεμινάρια αλλά και επιλογή ρεπερτορίου συνθέτουν ένα πλέγμα ουσιαστικής επαφής με την σύγχρονη μουσική δημιουργία.

Το πρόγραμμα της Συναυλίας στην Εθνική Λυρική Σκηνή αποτελείται από έργα ξένων αλλά και Ελλήνων δημιουργών. Θα ακουστούν κομμάτια για φλάουτο, κλαρινέτο, πιάνο, σαξόφωνο, κιθάρα & κρουστά αποκλειστικά του 21ου αιώνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης και έργα σπουδαστών της Σύνθεσης. Την επιλογή των έργων και την προετοιμασία έχουν αναλάβει οι καθηγητές του Ωδείου Αθηνών. Η συναυλία στις 3 Ιουνίου διοργανώνεται στο πλαίσιο της διαρκούς καλλιτεχνικής & ακαδημαϊκής συνεργασίας του Ωδείου Αθηνών με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticket services. Περισσότερα εδώ…

Weaving – Restoring – Healing

"Weaving, Restoring, Healing" της καλλιτέχνιδος Catheline van den Branden Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση “Weaving – Restoring – Healing” της καλλιτέχνιδος Catheline van den Branden στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη”, από τις 28 Μαΐου έως τις 7 Ιουλίου 2023.

Στην έκθεση, που υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, θα παρουσιαστούν έργα τα οποία σχετίζονται με την πρακτική της υφαντικής, της φροντίδας και της αποκατάστασης.

Την έκθεση, η οποία εντάσσεται στο μεγάλο Φεστιβάλ της πόλης, Athens City Festival και στο πρόγραμμα Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens, επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης και Σύμβουλος του Δημάρχου για τον Πολιτισμό.

Σε αυτή θα εκτεθούν περίπου 20 έργα της καλλιτέχνιδας δουλεμένα με διαφορετικές τεχνικές (ζωγραφική, χαρακτική, τυπώματα, οπτικοακουστικά μέσα) και σε διαφορετικές επιφάνειες (mylar, γιαπωνέζικο και βαμβακερό χαρτί). Τα έργα αναφέρονται σε οικοτεχνικές πρακτικές και στη σχέση που αυτές διατηρούν μέχρι σήμερα με την τέχνη, σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Ταυτόχρονα, παραπέμπουν σε ιστορίες, μύθους και παραμύθια, ιδιαίτερα διαδεδομένους, που σχετίζονται με τα αρχαία ελληνικά έπη και μυθολογία και την λαϊκή παράδοση.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, την Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 18:00.

“Η όπερα της πεντάρας”

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου παρουσιάζει την παράσταση “Η Όπερα της Πεντάρας” σε απόδοση, διδασκαλία και σκηνοθεσία της Γεωργίας Αθανασιάδου.

Οι παραστάσεις θα δοθούν και στις 3 & 4 Ιουνίου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και ώρα 20:30 με ελεύθερη είσοδο. Το έργο μας μεταφέρει στον εγκληματικό υπόκοσμο των προαστίων του Λονδίνου. Ο Ιωανάθαν Ιερεμίας Πήτσαμ στήνει μια κερδοφόρα επιχείρηση όπου μεταμορφώνει υγιείς ανθρώπους σε σακάτηδες και στέλνοντας τους να ζητιανέψουν εκμεταλλεύεται τη συμπόνια των εύπορων ανθρώπων. Στον εγκληματικό κόσμο του Λονδίνου έχει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό αντίπαλο, τον Μακήθ. Ο Μακήθ παντρεύεται την κόρη του Πήτσαμ, Πόλυ. Ο Πήτσαμ, θορυβημένος από αυτό το γάμο, αρχίζει πόλεμο μέχρις εσχάτων εναντίον του Μακήθ. Τελικά ο Μακήθ θα γλιτώσει παρά τρίχα την κρεμάλα και το έργο θα έχει ένα αίσιο τέλος.

Ετήσια παρουσίαση Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΕΛΣ nationalopera.gr

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα πραγματοποιήσει την ετήσια παρουσίασή της, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή Σπουδών της Γιώργου Μάτσκαρη, την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 στις 19.30, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ (προστέθηκε μία επιπλέον παράσταση το Σάββατο 3/6). Μια παράσταση για να γνωρίσει το κοινό τα ταλέντα του μέλλοντος, να χειροκροτήσει τη νεανική ορμή και να επιβραβεύσει τις προσπάθειες των αυριανών χορευτών.

Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το μπαλέτο “Η μπαγιαντέρα” σε μουσική του Λούντβιχ Μίνκους. Η χορογραφία είναι του Φώτη Διαμαντόπουλου και βασίζεται στην κλασική χορογραφία του Μαριύς Πετιπά, με τη συνεργασία της Ελένης Κλάδου, της Ελισαβέτας Μπάσοβα, της Λυδίας Κάγιου και της Βασιλικής Σπυρίδωνος στη διδασκαλία. Ο διεθνώς διακεκριμένος Έλληνας χορογράφος Χάρης Γκέκας υπογράφει τη νέα του δημιουργία Crossover για τη Σχολή Χορού της ΕΛΣ. Τέλος, θα παρουσιαστεί απόσπασμα του Minus 16, του Ισραηλινού χορογράφου Οχάντ Ναχαρίν –μιας από τις σημαντικότερες μορφές του χορού παγκοσμίως–, με βοηθό προβών την Χάνι Σίρκις.

Περισσότερα εδώ…

Λυδία Δαμπασίνα έκθεση “Lorem Ipsum”

Lorem Ipsum Λυδία Δαμπασίνα

H έκθεση της Λυδίας Δαμπασίνα, που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του μεγάλου Φεστιβάλ της πόλης Athens City Festival στο Κέντρο Τεχνών από τις 25 Μαΐου έως τις 16 Ιουλίου 2023, πραγματεύεται θέματα όπως η οικολογία, οι οικονομικές ανισότητες, ο θρησκευτικός φανατισμός και ο έρωτας.

Η έκθεση, με τίτλο “Lorem Ipsum”, διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), περιλαμβάνει νέα έργα – φωτογραφίες, γλυπτά, εγκαταστάσεις και βιντεοπροβολές – σε συνδυασμό με κάποια παλαιότερα.

Το ομώνυμο κεντρικό έργο της έκθεσης είναι μια επιβλητική εγκατάσταση με τρεις αιωρούμενους σταυρούς από κλαδιά βελανιδιάς. Το συνοδευτικό βίντεο, τραβηγμένο στη Τζια το 2021, δείχνει τους ίδιους σταυρούς να λικνίζονται υπό το φως του φεγγαριού με ηχητική υπόκρουση τον παφλασμό των κυμάτων. Η καλλιτέχνιδα αναφέρεται έμμεσα στους επαναστατικούς συμβολισμούς της σημαίας του Ρήγα (ελευθερία, ισοτιμία, αδελφότης), στην αισθητική της ανατροπής, στους κοινωνικούς επαναστάτες του χθες και του σήμερα.

Η έκθεση θίγει κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, και από αυτή την άποψη είναι μια πολιτική έκθεση. Ο τίτλος της έκθεσης είναι κι αυτός ένα είδος διαμαρτυρίας. Ο όρος “Lorem ipsum” δηλώνει το ακατάληπτο, δοκιμαστικό κείμενο που χρησιμοποιείται στη γραφιστική και στην τυπογραφία. Είναι ένα κείμενο εφήμερο, που αναμένει την αντικατάστασή του.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Υποβρύχια Ελλάδα”

Μια έκθεση αφιερωμένη στην Υποβρύχια Ελλάδα, θα φιλοξενηθεί στην περίφραξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Issaris

Μια έκθεση αφιερωμένη στην Υποβρύχια Ελλάδα, θα φιλοξενηθεί στην περίφραξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με έργα των Γιάννη Ίσσαρη, Ηλία Κοσίντα και Έλενας Μπεκατώρου από τις 19 Μαΐου μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Δεκατρείς φωτογραφίες τριών Ελλήνων δημιουργών, φέτος μας ταξιδεύουν όχι ψηλά όπως άλλοτε, αλλά μέσα, όσο μέσα μας επιτρέπει να κοιτάξουμε η γαλάζια θάλασσα της χώρας μας. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον Θανάση Σταυράκη και τη Χριστίνα Καλλιγιάννη.

“Φωτογραφικά Ζεύγη 2023”

H Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον "Φωτογραφικό Κύκλο" παρουσιάζουν την δωδέκατη έκθεση της ετήσιας σειράς "Φωτογραφικά Ζεύγη". hau.gr

H Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον “Φωτογραφικό Κύκλο” παρουσιάζουν την δωδέκατη έκθεση της ετήσιας σειράς “Φωτογραφικά Ζεύγη”. Στη σειρά, παρουσιάζεται η δουλειά δύο φωτογράφων και μελών του σωματείου “Φωτογραφικός Κύκλος”, των οποίων οι δρόμοι της ζωής ή της φωτογραφίας συναντώνται. Φέτος, παρουσιάζονται φωτογραφίες της Νανάς Καραμαγκιώλη και του Πλάτωνα Ριβέλλη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο φωτογράφος Πάνος Ροζάκης.

Ο επιμελητής της, Πάνος Ροζάκης, σχολιάζει σχετικά με το έργο των δύο φωτογράφων: “Στις φωτογραφίες που εκτίθενται στους δύο χώρους της αίθουσας διασταυρώνονται οι διαφορετικές ματιές δύο συνοδοιπόρων –ταξιδευτών. Αυτό που συνδέει τις εικόνες τους είναι ο κοινός τόπος και χρόνος παραγωγής τους καθώς και η αφορμή για τη δημιουργία τους – η πρόσκληση των πολιτιστικών υπηρεσιών της Κύπρου για δεκαήμερη φωτογράφιση του νησιού την άνοιξη του 1997. Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι η διάθλαση του κοινού τόπου μέσα από το πρίσμα του εαυτού τους“.

  • Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22. Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00 – 14:00. Κυριακή κλειστά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα