Έφυγε ο Κώστας Μουρσελάς. Ένας αποχαιρετισμός

Έφυγε ο Κώστας Μουρσελάς. Ένας αποχαιρετισμός

Έφυγε ο δικός μας ο Κώστας ο Μουρσελάς και πήρε μαζί του και τα νιάτα μας, ένα πολυσήμαντο κομμάτι της ζωής μας...

Γράφει για το News 24/7 ο Στέφανος  Ληναίος

Τότε, το 1961, που πρωτοφάνηκε με το μονόπρακτό του  ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΛΟΓΑ, με τη ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΑΥΛΑΙΑ, στο Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΙΑ…

Τότε, το 1971, που παρουσιάσαμε στο θέατρο  ΟΡΒΟ, δεύτερο χρόνο στο θέατρο ΑΛΦΑ και σε όλη την Ελλάδα, το πρώτο μεγάλο του έργο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΡΤΙΟ, που το έζησε έντονα το πλατύ κοινό αλλά γνώρισε και απανωτές απαγορεύσεις στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας.

Γνώρισε μάλιστα και μια ιλαροτραγική κριτική σε μια εφημερίδα του Αγρινίου, όταν παρουσιάσαμε το έργο εκει. ( Μάιος 1972, “ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ  ΑΓΡΙΝΙΟΥ”) –

Ένα μικρό απόσπασμα από την ολοσέλιδη κριτική:

“ Εξοχώτατε Υπουργέ-Διοικητά κ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ  ΚΑΡΥΔΑ

Πράξιν θρασύδειλον, ανέντιμον, ποταπήν και καθ’ημάς αντεθνικήν, διαπιστώσαμεν να λαμβάνει χώραν έργον του Κωνσταντίνου Μουρσελά, υπό τον  “αθώον” τίτλον “ Επικίνδυνο φορτίο” και με θρασύτατον δράστην το τιτλοφορούμενον “σύγχρονο ελληνικό θέατρο – Στέφανος Ληναίος-Έλλη Φωτίου.” … Δια τούτο  ΕΞΟΧΩΤΑΤΕ ζητούμεν την άμεσόν επέμβασίν Σας δια την ΑΜΕΣΟΝ διακοπήν των παραστάσεων και την επιβολήν κυρώσεων, διότι άλλος ο τίτλος του έργου και άλλο το περιεχόμενον…”

Και αυτό έγινε.  Το απαγόρευσαν, δεν το ξαναπαίξαμε ποτέ και απέκλεισαν κάθε εμφάνισή μας στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο…

Έκτοτε ο Κώστας Μουρσελάς με το ΕΚΕΙΝΟΣ  ΚΙ  ΕΚΕΙΝΟΣ,  το  Ω..ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ  ΜΠΑΜΠΑ..και πολλά θεατρικά έργα και μυθιστορήματα, αγκαλιάστηκε από τα ΜΜΕ και την τηλεόραση και έγινε διάσημος μέσα κι έξω από την Ελλάδα, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Τα θυμίζω όλα αυτά γιατί είναι φυσικό, έπειτα από τόσα χρόνια, όλα τα πρώτα, πολυσήμαντα βήματά του, να έχουν ξεχαστεί.

Πίστευα όμως ότι τώρα με το θάνατο του Κώστα,  κάποια υπεύθυνα πρόσωπα που έζησαν μαζί μας εκείνη τη μαύρη  εποχή, θα έλεγαν κάποια λέξη στους επικηδείους τους. Και όλα  τα ΜΜΕ θα ανέφεραν, τουλάχιστον πώς ξεκίνησε και ποιό θέατρο τον πρωτοπαρουσίασε, έτσι για την ιστορία.

Συνέβη δυστυχώς το εντελώς αντίθετο. Ανέφεραν  ΟΛΑ   τα θέατρα που έπαιξαν έργα του, εκτός από τη  ΔΩΔΕΚΑΤΗ  ΑΥΛΑΙΑ και το θέατρο  ΑΛΦΑ, που τον πρωτοπαρουσίασαν..!!

Τελειώνω με μια μικρή,πικρή, απορία: Τόσα πολλά και από τόσους πολλούς για τα έργα του Μουρσελά και ούτε μια λέξη έστω, για το  πρώτο μεγάλο έργο του, το ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ  ΦΟΡΤΙΟ.

200 παραστάσεις στην Αθήνα και σ’όλη την Ελλάδα..Βιβλίο από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.. Παίχτηκε στο εξωτερικό..Παρουσιάστηκε στο 2ο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας..Οι κριτικοί τον απεκάλεσαν ένα νέο σημαντικό συγγραφέα.. Ξεσήκωνε το πλατύ κοινό, όπου κι αν παιζόταν.

Και απέσπασε ένα πολύτιμο βραβείο: Η δικτατορία εξαφάνισε και το έργο και τους ερμηνευτές του.

Έτσι για την ιστορία μόνο… Τίποτε άλλο…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα