Γεμάτη “Ήρωες” η νέα καλλιτεχνική σεζόν της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Γεμάτη “Ήρωες” η νέα καλλιτεχνική σεζόν της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Στ. Τσιαλής παρουσίασε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της σεζόν 2019- 2020, με τον υπέρτιτλο "Ήρωες" που θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά (2020- 2021) και εμπνέεται από την Επανάσταση του 1821 - Αναλυτικά τα highlights της νέας σεζόν.

«Ήρωες»: Ο υπέρτιτλος του προγράμματος της φετινής – αλλά και της επόμενης – καλλιτεχνικής περιόδου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αντλεί μεν έμπνευση από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αλλά συνδέεται και με ηρωικές μορφές της κλασικής και συμφωνικής μουσικής. Σύγχρονους ήρωες – μουσικούς και μη, ήρωες αφανείς, όσες και όσους τολμούν να κάνουν ρηξικέλευθες επιλογές, συχνά με μεγάλο προσωπικό κόστος.

Στις δύο – από τις πέντε συνολικά – συναυλίες του ομώνυμου Κύκλου, οι οποίες θα διεξαχθούν εντός του 2019-2020, θα δούμε ως επί το πλείστον έργα Ελλήνων συνθετών, ηγετικών μορφών της Εθνικής Σχολής αλλά και πρωτοποριακών μουσουργών, όπως ο Νίκος Σκαλκώτας. Οι περισσότερες συνθέσεις αντλούν από τη θεματική της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ θα ακούσουμε για πρώτη φορά και ορισμένα μέρη από τη Δεύτερη Συμφωνική Σουίτα του Σκαλκώτα.

Ακολουθούν τα highlights της φετινής σεζόν της ΚΟΑ που ενώνονται από ένα δραματουργικό νήμα:

Ανατροπές & Πρωτοπόροι

Η ΚΟΑ, τα τελευταία χρόνια, επενδύει σε προγράμματα που συνδέονται με ένα δραματουργικό νήμα. Με αυτή τη λογική της υποδόριας σύνδεσης των έργων και – ενίοτε – των συνθετών, φέτος αναδεικνύει Ήρωες (από το χθες, το σήμερα και το αύριο). Οι Ήρωες νοηματοδοτούν και τον Κύκλο Ανατροπές & Πρωτοπόροι, που τιμά συνθέτες οι οποίοι άλλαξαν τον ρου της μουσικής ιστορίας με τις επιλογές τους αλλά – συχνά – και με την ανατρεπτική προσωπικότητά τους. Έτσι, φέτος θα παρουσιαστούν εμβληματικά έργα, όπως η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Στραβίνσκυ, το επικό Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί του Σοστακόβιτς αλλά και η Πολιορκία της Κορίνθου του Ροσσίνι.

250 Χρόνια Μπετόβεν

Η επέτειος της γέννησης του συνθέτη που σήμανε τη μετάβαση από την Κλασική Εποχή στον Ρομαντισμό, του επιδραστικού όσο και ασυμβίβαστου Λούντβιχ βαν Μπετόβεν είναι το έναυσμα για το φιλόδοξο εγχείρημα παρουσίασης του συνόλου των Συμφωνιών του, αλλά και την εισαγωγή από «Τα ερείπια των Αθηνών», η οποία θα παρουσιαστεί στην εναρκτήρια συμφωνική συναυλία της σεζόν (04.10.2019).

Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης Νίκος Σκαλκώτας

Κατά τη διάρκεια της Καλλιτεχνικής Περιόδου 2018-2019, η ΚΟΑ τίμησε τον μέγιστο συνθέτη – και εξέχον μέλος της – Νίκο Σκαλκώτα, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, πρόκειται να διεξαχθεί Διεθνές Συνέδριο για τον Σκαλκώτα, στο πλαίσιο του οποίου θα υπάρξει και Διαγωνισμός Σύνθεσης. Η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει μάλιστα σε δύο συναυλίες της το έργο που θα λάβει το πρώτο βραβείο σύνθεσης αλλά και το έργο του νικητή του ειδικού βραβείου σε νέο Έλληνα συνθέτη, την απονομή του οποίου θα κάνει η Ορχήστρα.

Κύκλος Μάλερ

Πριν από έξι χρόνια ξεκίνησε ο μεγαλεπήβολος Κύκλος Μάλερ που φέτος ολοκληρώνεται με τρεις ακόμα συναυλίες. Θα παρουσιαστούν η Πρώτη και η Τρίτη Συμφωνία, ενώ η αυλαία θα πέσει με τη μνημειώδη Όγδοη, γνωστή και ως «των Χιλίων», η οποία απαιτεί τον συντονισμό εκατοντάδων μουσικών αλλά και χορωδών.

70 χρόνια Στράους

Οι φετινές επέτειοι πολλές και η ΚΟΑ δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατο του Ρίχαρντ Στράους, ο οποίος είχε διευθύνει – συχνά – την Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, που υπήρξε πρόδρομός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Ο Κορυφαίος Α’ στα Όμποε της ΚΟΑ, Γιάννης Οικονόμου θα συμπράξει με τους συναδέλφους του στο Κοντσέρτο για όμποε και μικρή Ορχήστρα του Στράους, στην ίδια συναυλία που θα παρουσιαστεί και η παραγγελία της ΚΟΑ στον πολυγραφότατο Φίλιππο Τσαλαχούρη.

Τριστάνος & Ιζόλδη

Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ επέλεξε μία διαδρομή – προσωπική αλλά και μουσική – μακριά από τις συμβάσεις της εποχής του και, όπως είπε ο Στέφανος Τσιαλής, αυτό τον κατατάσσει στους επαναστάτες της μουσικής, καθιστώντας τον πρωτοπόρο. Το μουσικό δράμα Τριστάνος & Ιζόλδη αποτελεί μία σύνθεση που το αποδεικνύει και η ΚΟΑ θα μας παρουσιάσει τη βαθιά φιλοσοφική Β’ Πράξη αλλά και το Πρελούδιο και Θάνατος της Ιζόλδης, σε δύο συναυλίες εντός της νέας χρονιάς.

50 χρόνια Γιάννης Χρήστου

Ο Γιάννης Χρήστου υπήρξε κομμάτι όχι μόνο της ελληνικής αλλά της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας. Ένας ακόμη συνθέτης που έσπασε τα στεγανά του εγχώριου μουσικού κατεστημένου, ως η επόμενη γενιά μετά τον Νίκο Σκαλκώτα. Φέτος, συμπληρώνεται μισός αιώνας από τον θάνατό του και οι πιστοί φίλοι του έργου του θα απολαύσουν ένα αφιέρωμα της ΚΟΑ – σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής – στο οποίο θα ακουστούν τρεις συνθέσεις του.

Σύγχρονοι ήρωες

Εκτός από τους σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, έργα των οποίων θα παρουσιάσει η ΚΟΑ, φέτος θα δούμε και πολλούς διακεκριμένους Έλληνες αρχιμουσικούς στο πόντιουμ. Επίσης, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στους Έλληνες πιανίστες αλλά και τους νέους σολίστ, που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Όμως, από το πρόγραμμα της Ορχήστρας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι μετακλήσεις σημαντικών ονομάτων. Έτσι, τη φετινή χρονιά θα ξαναδούμε τον θρυλικό Βλαντίμιρ Ασκενάζυ, ο οποίος επιστρέφει για τέταρτη χρονιά, ενώ στο πόντιουμ θα ανέβει και ο μυθικός Κριστόφ Έσενμπαχ για την παρθενική του εμφάνιση με την ΚΟΑ. Τέλος, στους απαιτητικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους του Τριστάνου και της Ιζόλδης θα δούμε δύο διεθνώς καταξιωμένους σολίστ του λυρικού ρεπερτορίου, οι οποίοι έχουν συνδέσει το όνομά τους με το περίφημο Φεστιβάλ του Μπάιρόιτ, τον Στέφαν Φίνκε και την Πέτρα Λανγκ.

Εκπαιδευτικό- κοινωνικό έργο

Η ΚΟΑ – αλλά και προσωπικά ο κ. Τσιαλής – έχει αναγάγει το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο σε προτεραιότητα, επιδιώκοντας κάθε χρόνο να διευρύνει και να εμπλουτίζει τις αντίστοιχες δράσεις. Αρχικά, συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά η απλόχερη Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά υπό την αιγίδα του κορυφαίου βιολονίστα και αρχιμουσικού Λεωνίδα Καβάκου, με συναυλίες σε πόλεις της Ελλάδας τα έσοδα των οποίων δίνονται σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή καλύπτουν βασικές ανάγκες της Ορχήστρας. Επίσης, η Ακαδημία Νέων Μουσικών, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τη δεύτερη σειρά αποφοίτων της, συνεχίζοντας βέβαια το έργο της με σπουδαστές σε όλα τα όργανα της συμφωνικής Ορχήστρας. Ακόμη, ένας από τους βασικούς πυλώνες του εκπαιδευτικού και κοινωνικού έργου της Ορχήστρας, το «Δικαίωμα στη Μουσική» θα συνεχιστεί για έβδομη χρονιά, με τα σύνολα μουσικής δωματίου να συνεπαίρνουν μικρούς και μεγαλύτερους ακροατές σε σχολεία, σωφρονιστικά ιδρύματα, νοσοκομεία και μονάδες απεξάρτησης. Ο Δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συγκεκριμένη δράση, η οποία πέρυσι έφτασε σε 51 σχολεία και νηπιαγωγεία του Δήμου, με τη συνεργασία των δύο φορέων να συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά. Τέλος, η ΚΟΑ προχωρά «Επιμένοντας Αιγαίο», χαρίζοντας δηλαδή στιγμές μοναδικής μουσικής απόλαυσης στους μόνιμους κατοίκους των πανέμορφων ελληνικών νησιών.

*ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Πριν ξεκινήσει την ομιλία του, ο κ. Τσιαλής διάβασε τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία εξήρε το έργο του – εποπτευόμενου από το ΥΠΠΟ – φορέα. Ενώ στα highlights της παρουσίασης ήταν η ερμηνεία τεσσάρων αποσπασμάτων έργων των Χάιντν, Ιμπέρ, Φάρκας και Μπετόβεν από το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Ορχήστρας, ενός από τα δραστήρια μουσικά σύνολα που θα συναντήσουμε και φέτος στους Μουσικούς Περιπάτους στα Μουσεία της Αθήνας.

Η ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγράμματος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τη σεζόν 2019- 2020:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα