Γιατί το Βραχιόλι της Φωτιάς είναι η σειρά που πρέπει να δεις άμεσα στο Ertflix

Γιατί το Βραχιόλι της Φωτιάς είναι η σειρά που πρέπει να δεις άμεσα στο Ertflix
ΕΡΤ

Είδαμε τα επεισόδια της νέας σειράς της ΕΡΤ "Το βραχιόλι της Φωτιάς" και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Πριν λίγες ημέρες, στις 27 Ιανουαρίου, ήταν η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος». Έτσι τιμάται η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Χαρακτηριστικό είναι πως από τους 50.000 περίπου Θεσσαλονικείς Εβραίοι που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, επέστρεψαν περίπου 2000, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 4%.

Οι οικογένειες επιζώντων του Ολοκαυτώματος δε μιλούν για αυτό στις νεότερες γενιές. Είναι κάτι που έχουν απωθήσει τόσο πολύ, που δεν μπορούν καν να το ξεστομίσουν. Η συγγραφέας Βεατρίκη Σαΐα Μαγρίζου ορκίστηκε να μην ξεχάσει την ιστορία της οικογένειάς του πατέρα της, που ξεκληρίστηκε οδηγούμενη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα κρεματόρια. Μια ιστορία που της διηγήθηκε ο ίδιος ο πατέρας της, όταν πια ήταν πολύ άρρωστος. Τότε, της αποκάλυψε πως έγινε πειραματόζωο στα χέρια του Μένγκελε, πως υποβλήθηκε σε μία περιττή εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας και δίπλα του έβλεπε να γίνονται αποτρόπαια εγκλήματα, αλλά γύρισε νικητής με το νούμερο 11 62 57 χαραγμένο στο χέρι του.

Έτσι συνδύασε πολλά πραγματικά γεγονότα με τη μυθοπλασία και το αποτέλεσμα είναι “Το βραχιόλι της φωτιάς” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Η νέα ομώνυμη με το βιβλίο σειρά της ΕΡΤ προβάλλεται ήδη στο ERTFLIX και είναι πραγματικάκαθηλωτική. Πρόκειται μία εξαίσια παραγωγή που αναβιώνει με τρόπο τραγικά γλαφυρό την ιστορία των χιλιάδων Εβραίων της Ελλάδας που οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και δυστυχώς θανατώθηκαν με αποτρόπαιο τρόπο.

Η υπόθεση της σειράς

Η υπόθεση του βιβλίου -και της σειράς- αφορά το δραματικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας στις ζοφερές στιγμές του εικοστού αιώνα.

Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917 αναγκάζει την οικογένεια του Εβραίου επιχειρηματία Μωής Κοέν (Νίκος Ψαρράς) να αναζητήσει καταφύγιο σε έναν τσιγγάνικο καταυλισμό. Εκεί, η σύζυγός του, Μπενούτα (Ελισάβετ Μουτάφη), φέρνει στον κόσμο τον Ιωσήφ (Χρήστος Λούλης και Δημήτρης Αριανούτσος σε νεαρή ηλικία), ένα παιδί γεννημένο κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά. Η ιστορία της φωτιάς, που άλλοτε δημιουργεί και άλλοτε καταστρέφει, δείχνει να ακολουθεί τον Ιωσήφ σε όλη του τη ζωή. Η οικογένειά του ζει τον εμπρησμό του Κάμπελ, τη χρεοκοπία του πατέρα και τη φυγή της μεγάλης του αδελφής, Ζακλίν (Νεφέλη Κουρή) από το σπίτι, προκειμένου να ζήσει τον απαγορευμένο έρωτά της με τον χριστιανό Κωνσταντίνο (Σπύρος Σταμούλης). Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος «καίει» όσα ο Ιωσήφ γνώριζε μέχρι τότε, με τραγική κατάληξη τη μεταφορά της οικογένειας στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Κι όμως, μέσα απ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα υλικό που αντέχει ακόμα….

Γιατί να δείτε τη σειρά αυτή

  • Για την ευαίσθητη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Γκικαπέππα που σεβόμενος απόλυτα την τραγική ιστορία της οικογένειας, κατορθώνει να μας κάνει συμμέτοχους στον πόνο της δημιουργώντας μία υποβλητική ατμόσφαιρα. Μία ματιά γεμάτη ενσυναίσθηση που αποκαλύπτει μία τραγική στιγμή της ιστορίας. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε καθοριστικά το σενάριο των Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου που μέσα σε 8 σφιχτά επεισόδια – που διατρέχουν τέσσερις σχεδόν δεκαετίες- αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Κοέν και μαζί την ίδια ιστορία των Ελλήνων Εβραίων.
  • Για το υποκριτικό μεγαλείο της Ελισάβετ Μουτάφη και του Νίκου Ψαρά που “κρατούν” στους ώμους τους ολόκληρη τη σειρά. Στον ρόλο της Μπενούτα η Ελισάβετ Μουτάφη είναι πραγματικά σπαρακτική, ενώ ο Νίκος Ψαρράς ως Μωής Κοέν γοητεύει με την επιβλητική του παρουσία.
  • Για τις υπολοιπες ερμηνείες. Ο Χρήστος Λούλης στον ρόλο του Ιωσήφ αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο καλός ηθοποιός είναι, η Νεφέλη Κουρή στην καλύτερή της ίσως στιγμή στον ρόλο της Ζακλίν και οι “έμπειρες” εμφανίσεις της Αλεξάνδρας Αϊδίνη και του Αργύρη Ξάφη. Πολύ αξιόλογες ερμηνείες δίνουν και οι νεαρότεροι Γκαλ Ρομπίσα και Δημήτρης Αριανούτσος.
  • Για τη φωτογραφία (Γιάννης Δρακουλαράκος, Βασίλης Μουρίκης, Ντίνος Μαχαίρας) που σπάνια βλέπουμε σε ελληνικές σειρές και για τη σκηνογραφία της Λαμπρινής Καρδαρά που πραγματικά δίνουν σάρκα κι οστά σε μία αλλοτινή εποχή. Τα εύσημα αξίζουν και τα κοστούμια της Μαρίας Κοντοδήμα που είναι περισσότερα 1.400. Χαρακτηριστικό είναι πως για τους ηθοποιούς που ερμήνευσαν ρόλους Γερμανών στρατιωτών χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικές γερμανικές στολές, ενώ για τις σκηνές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ράφτηκαν 60 στολές, στις οποίες έγινε ειδική πατίνα παλαίωσης.

Συμπέρασμα

Μία από τις πιο αξιόλογες ελληνικές σειρές μέσω της οποίας αναβιώνει μία ολόκληρη εποχή, αλλά και το δράμα της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας. Συγκλονιστικές ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών, δυνατό σενάριο και σκηνοθεσία που συντηρεί το ενδιαφέρον από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο. Ναι, αυτές τις σειρές θέλουμε στην ελληνική τηλεόραση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα