Η άνοδος του φασισμού κεκλεισμένων των θυρών

Διαβάζεται σε 3'
Η άνοδος του φασισμού κεκλεισμένων των θυρών

Δύο ταινίες από το χθες και το σήμερα, με αφορμή την άνοδο της ακροδεξιάς σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Με αφετηρία τις Ευρωεκλογές που σημάνουν για άλλη μία χρονιά την ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς σε πλήθος δημοσκοπήσεων, τόσο σε Ελλάδα, όσο και Ευρώπη, έρχεται μία ειδική προβολή στο VOX με δύο ταινίες από το χθες και το σήμερα, που καταγράφουν την σταδιακή μεταμόρφωση μίας κοινωνίας.

Σε διάλογο μεταξύ τους, ξετυλίγουν το «πως» και «γιατί» λίγο πριν ξεσπάσει το κύμα του φασισμού με επίκεντρο την αστική οικογένεια, ως μικρόκοσμο του πολιτικού τοπίου.

Κεντρική προβολή: Η ταινία Πρόσωπο με Πρόσωπο του Ροβήρου Μανθούλη. (1966 – μυθοπλασία). Γυρισμένη ακριβώς έναν χρόνο πριν γίνει το πραξικόπημα της 21ης πρώτης Απριλίου, μια πολιτική και προσωπική ταινία (film d’auteur), που καυτηριάζει την «νέα τάξη» πραγμάτων που επιχειρεί να επιβάλει ένα αυταρχικό καθεστώς της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ολιγαρχίας. Με την ευκαιρία στιγματίζεται η καταστροφή της Αθήνας. Πρόκειται για μια μαρτυρία για την προδικτατορική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και μια σάτιρα της ανερχόμενης τάξης των νεόπλουτων στη δεκαετία του ’60.

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1966 και το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 1967 μεταξύ άλλων, ενώ είχε απαγορευτεί επί δικτατορίας και χρησιμοποιήθηκε στις διεθνείς αντιφασιστικές κινητοποιήσεις της εποχής κατά της χούντας.

Συντελεστές

Παραγωγή: Ροβήρος Μανθούλης
Σενάριο-σκηνοθεσία: Ροβήρος Μανθούλης
Φωτογραφία: Σταμάτης Τρύπος
Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης

Ηθοποιοί: Κώστας Μεσσάρης, Ελένη Σταυροπούλου, Θεανώ Ιωαννίδου, Λάμπρος Κοτσίρης

Εναρκτήρια Προβολή: Πριν την ταινία θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία της Ισμήνης Δασκαρολη, Το Φαγητό Στο Τραπέζι, (Der Braten des Hauses, Γερμανία, 2023).

“Πλέον, οι υπήκοοι ενός δέσποτα, μακρά από το να έχουν να περιμένουν οποιαδήποτε χάρη από αυτόν, καθώς τόσο οι ίδιοι όσο και όλα τους τα υπάρχοντα είναι ιδιοκτησία του, ή τουλάχιστον θεωρούνται από τον ίδιο ως τέτοια, είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν σαν χάρη ό,τι τους παραχωρεί από τη δική τους ιδιοκτησία. Τους αποδίδει δικαιοσύνη όταν τους απογυμνώνει. Τους φέρεται με έλεος, όταν τους επιτρέπει να ζήσουν.”

(Το Κοινωνικό Συμβόλαιο – Ζαν Ζακ Ρουσσώ)

Γυρισμένη σήμερα με έμφαση στο χθες, το Φαγητό στο Τραπέζι εστιάζει στην άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη με αφετηρία την Γερμανία. Ένα αστικό σπίτι, ένα εξουθενωμένο προσωπικό, μία χώρα υπό κατάρρευση, ετοιμάζουν το Φαγητό στο Τραπέζι. Το έργο επικεντρώνεται σε εκείνους που μιλάνε για την Δημοκρατία, για να κατανοήσει τους λόγους που στο τέλος αυτή αποτυγχάνει. Όλα κινούνται γύρω και προκαλούνται από το φαγητό στο τραπέζι, η μάχη για το οποίο δεν γνωρίζει ηθικούς φραγμούς.

Συντελεστές

Παραγωγή: Ισμήνη Δασκαρόλη
Σενάριο-σκηνοθεσία: Ισμήνη Δασκαρόλη
Φωτογραφία: Adrian Angehrn
Μουσική: Ted Regklis
Ηθοποιοί: Isabelle Mann, Joel Cederberg, Julia Obst, Sophie Mödig, Stephanie Reist

Την βραδιά θα προλογίσει ο Άκης Καπράνος μαζί με τον Νίκο Θεοδοσίου, με μία σύντομη εισαγωγή πάνω στο έργο του Μανθούλη, το καλλιτεχνικό και πολιτικό του στίγμα στο σινεμά. Καθώς και την σχέση του σινεμά με τον φασισμό και την άνοδο του φασισμού με αφετηρία την αστική οικογένεια.

Κεντρικοί ομιλητές: Άκης Καπράνος (κριτικός κινηματογράφου, ιδρυτής του Midnight Express), Νίκος Θεοδοσίου (συγγραφέας – σκηνοθέτης και φίλος του Ροβήρου Μανθούλη), Ισμήνη Δασκαρόλη (σκηνοθέτης – σεναριογράφος του Φαγητό στο Τραπέζι).
Η προβολή θα γίνει παρουσία του πρωταγωνιστή του Πρόσωπο με Πρόσωπο, Κώστα Μεσσάρη και συντελεστών και των δύο ταινιών.

Η βραδιά πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των Πέγκυ Ρίγγα, Νίκο Θεοδοσίου και Ιάκωβου Βρούτση.

Διεξαγωγή: Θερινός Κινηματογράφος VOX, Θεμιστοκλέους 82, Αθήνα 10681, 210 3810727
Τρίτη 11/06/2024
Ώρα προσέλευσης: 20:00
Συζήτηση: 20:30
Προβολή: 21:00

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα