'Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα' παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη

'Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα' παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση είναι μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Τζον Κράξτον και του Πάτρικ Λη Φέρμορ

«Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1) και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση είναι μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Τζον Κράξτον και του Πάτρικ Λη Φέρμορ, παρουσιάζοντας (μέσα από τη ζωγραφική του Γκίκα και του Κράξτον και τα κείμενα του Λη Φέρμορ) τις καλλιτεχνικές τους εξερευνήσεις, με πηγές έμπνευσης την Ύδρα, την Καρδαμύλη, την Κρήτη και την Κέρκυρα.

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλη έκδοση υπό την ευθύνη της ιστορικού τέχνης Εβίτας Αράπογλου. Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα της ίδιας και των τριών άλλων επιμελητών της έκθεσης, που είναι οι Ίαν Κόλινς, Μάικλ Λουέλιν Σμιθ (Ian Collins, Michael Llewellyn-Smith) και Ιωάννα Μωραΐτη. Την έκθεση διοργανώνει η Λεβέντειος Πινακοθήκη, που ανέλαβε και την έκδοση, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Craxton Estate.

Μιλώντας, νωρίτερα το μεσημέρι, για την έκθεση και το βιβλίο, η διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λουκία Λοΐζου-Χατζηγαβριήλ, παρατήρησε: «Είναι μια έκθεση που χτίστηκε μέσα από πνεύμα αλληλοκατανόησης, εκτίμησης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ προσώπων και φορέων, παράγοντας τις αξίες αυτές.

Είναι μια έκθεση η οποία με τρόπο ταιριαστό με τις τρεις προσωπικότητες που την ενέπνευσαν, αποπνέει ελληνικότητα, αλλά και κοσμοπολιτισμό, ενώ παράλληλα φέρνει κοντά την αισθητική του τόπου αυτού με την ευρύτερη καλλιτεχνική παράδοση».

Από την πλευρά της, η Εβ. Αράπογλου σημείωσε: «Μέσα από ετούτο το χρονικό φιλίας, ζητούμενο για μας ήταν να παρουσιάσουμε και να αναδείξουμε τη βαθιά αγάπη και των τριών για την Ελλάδα και την αξεπέραστη γοητεία της ζωής τους σ' αυτήν. Η πρώτη ενότητα της έκθεσης αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους -στα γεγονότα, αλλά και στην ατμόσφαιρα της εποχής που θα είχε αλληλένδετη επιρροή στη δημιουργικότητά τους.

Οι επόμενες ενότητες περιστρέφονται γύρω από τους τόπους στους οποίους έζησαν οι τρεις δημιουργοί, μαζί με τις γυναίκες τους (τη γυναίκα του Γκίκα και τη γυναίκα του Λη Φέρμορ, που ήταν και μεταξύ τους φίλες).

Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται τα μαγευτικά τοπία του Γκίκα και οι γνώριμες συνθέσεις με τις χαρακτηριστικές μορφές του Κράξτον. Πλάι στα έργα τέχνης «στέκονται» αποσπάσματα από γλαφυρά περιγραφικά κείμενα του Λη Φέρμορ -πολλά από αδημοσίευτο υλικό που εντοπίσαμε σε προσωπικά αρχεία ή στο αρχείο του συγγραφέα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας. Ακόμα, στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνιες φωτογραφίες, επιστολές, σελίδες από βιβλία επισκεπτών, εκδόσεις και αφιερώσεις, σκίτσα και σημειώματα.

Η έκδοση περιλαμβάνει, εκτός από τα έργα τέχνης, φωτογραφίες των σπιτιών των δημιουργών, προσωπικών αντικειμένων, όπως και αποσπάσματα από κείμενα αλληλογραφίας και σημειώσεις που προβάλλουν άγνωστες ως σήμερα πτυχές της ζωής τους».

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε τον χειμώνα που μας πέρασε στη Λεβέντειο Πινακοθήκη και από τον ερχόμενο Μάρτιο θα παρουσιαστεί στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Τα εκθέματα προέρχονται από το Craxton Estate και την Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, αλλά και από την Tate Gallery, την Εθνική Πινακοθήκη, τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, το Arts Council της Βρετανίας, καθώς και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network