Κ. Βαρώτσος στο Ραδιόφωνο 24/7: Τα υπουργεία πολιτισμού κατσιάζουν την τέχνη. Να καταργηθούν

ΠΑΡΑΣΗΜΟΥ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΩΝ/ΝΟ ΒΑΡΩΤΣΟ, ΔΙΟΝ. ΚΟΚΚΙΝΟ, ΛΑΜ. ΚΟΤΣΙΡΗ ΚΑΙ ΑΝΤ. ΜΑΝΙΤΑΚΗ.(EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΠΑΡΑΣΗΜΟΥ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΩΝ/ΝΟ ΒΑΡΩΤΣΟ, ΔΙΟΝ. ΚΟΚΚΙΝΟ, ΛΑΜ. ΚΟΤΣΙΡΗ ΚΑΙ ΑΝΤ. ΜΑΝΙΤΑΚΗ.(EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Το έργο του "δρομέα" που ξέφυγε από τα χέρια του, ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον δημόσιο χώρο και ο καινούριος φίλος του, Έντι Ράμα. Τι είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ και διεθνής γλύπτης στο Ραδιόφωνο 24/7

O διεθνής γλύπτης και καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Βαρώτσος μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και τη Φωτεινή Λαμπρίδη, στην εκπομπή «Πεζοί στον Αέρα».

«Ο δρομέας είναι ένα έργο που ξέφυγε από τα χέρια μου, έχει δημιουργήσει επίσης και κωμικοτραγικές καταστάσεις» είπε μεταξύ άλλων για το εμβληματικό του έργο ενώ αποκάλυψε πως εν μέσω μιας περιόδου που η Αθήνα φλεγόταν τον κάλεσε ο τέως δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης να φωτίσει τον Δρομέα αφού το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Συντάγματος ήταν καμένο.

Ο γλύπτης μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον δημόσιο χώρο κάθε φορά που καλείται να δημιουργήσει ένα έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

«Το θέμα είναι το έργο να συνομιλήσει με τους πολίτες. Δεν με ενδιαφέρει να μεταφέρω εκεί ένα δικό μου σύστημα σκέψης».

Ο Κ. Βαρώτσος χαρακτήρισε τον Εντι Ράμα καινούριο του φίλο και εξήγησε πως ήρθε σε επαφή μαζί του προκειμένου να αναλάβει ένα νέο έργο στη χώρα του.

Για τη σχέση του με την πολιτική και το Υπουργείο Πολιτισμού είπε χαρακτηριστικά: «Κάνοντας έργα κάνω πολιτική , περνάω τα μηνύματά μου. Ακούω να μιλούν για πολιτιστική πολιτική και διαφωνώ κάθετα. Πολιτιστική πολιτική είχαν μόνο τα φασιστικά κράτη. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει υπουργείο πολιτισμού. Τα υπουργεία αυτά κατσιάζουν την τέχνη. Μοιράζουν λεφτά κάνοντας κομματική πολιτική. Ο πολιτισμός δεν έχει σχέση με τα κόμματα».

Χαρακτήρισε ως το πιο πολιτικό του έργο το πλοίο που μεταμόρφωσε στην Ιταλία. Ήταν ένα πλοίο που μετέφερε Αλβανούς μετανάστες και ναυάγησε αφήνοντας πίσω 81 νεκρούς.

«Ανοίξαμε την κοιλιά του πλοίου και έπεσαν τα αντικείμενα των μεταναστών μπροστά μου... Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Όταν έκανα το έργο δεν φανταζόμουν ότι θα πολλαπλασιαζόταν το πρόβλημα». Ποιος ευθύνεται για το μεταναστευτικό; «Οι ηγέτες της Ευρώπης και της Αμερικής. Και ο Κλίντον και ο Ομπάμα. Αποσταθεροποιούν χώρες, κάποτε πρέπει να πούμε ονόματα» σημείωσε.

Για την Ευρώπη σήμερα. «Η Ευρώπη διαλύεται. Αυτόν τον συμβολισμό είχε και το έργο μου στη Ντοκουμέντα με τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σπασμένες στο πάτωμα. Ζούμε το όριο της σημασίας της ανάλυσης και στην τέχνη και στην πολιτική. Η ακροδεξιά έχει άνοδο γιατί όταν καταρρέουν όλα εμφανίζονται πάντα τα φαντάσματα».

Τι θα έλεγε στον Αλέξη Τσίπρα;

«Στους πρωθυπουργούς δεν μπορείς να δώσεις συμβουλές. Είναι μόνοι στον Ατλαντικό, μόνοι στις υποσχέσεις που δίνουν. Μόνοι στη θύελλα».

SHARE:

24Media Network