Καλλιτεχνικό διαγωνισμό για γλυπτά σε Μακρόνησο και Γυάρο προκηρύσσει το ΚΚΕ

The 20th Congress of the Communist Party of Greece in Athens on Mar. 30, 2017 / 20       30 , 2017
The 20th Congress of the Communist Party of Greece in Athens on Mar. 30, 2017 / 20 30 , 2017 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Πρόκειται για μία από τις πολιτιστικές δράσεις του Περισσού με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων του κόμματος

Σε ακόμα έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό προχωράει το ΚΚΕ, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του. Αυτή την φορά, ο Περισσός απευθύνεται σε Εικαστικούς Καλλιτέχνες, ζητώντας τους να δημιουργήσουν γλυπτά για τα κολαστήρια της Μακρονήσου και της Γυάρου.

Ανοιχτό διαγωνισμό για τη δημιουργία γλυπτών μνημείων για τους ιστορικούς- μαρτυρικούς τόπους εξορίας  και φυλακών της Μακρονήσου και της Γυάρου, διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του κόμματος.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνει θερμή πρόσκληση για συμμετοχή στο διαγωνισμό στους Εικαστικούς Καλλιτέχνες (μέλη του ΕΕΤΕ), που θέλουν με το έργο τους να αναδείξουν το μεγαλείο της ακαταμάχητης λαϊκής θέλησης και δύναμης, όπως εκφράστηκε από τους αλύγιστους της Μακρονήσου και της Γυάρου.

Η Μακρόνησος, που λειτούργησε από το 1947 ως το 1953, πέρασε στην ιστορία ως χώρος απομόνωσης και φρικτών βασανιστηρίων, μέχρι φυσικής εξόντωσης, για χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές από το αστικό κράτος.  Η Γυάρος ή αλλιώς το «Νταχάου της Μεσογείου», από το 1947 έως το 1962 λειτούργησε ως τόπος φυλακών και βασανισμού χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, κυρίως κομμουνιστών. Ο ίδιος χώρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας και από τη Χούντα των συνταγματαρχών, το 1967.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ “Σήμερα, 70 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της Μακρονήσου και της Γυάρου, ως φοβερών τόπων μαρτυρίων, στέκουν -σε πείσμα κάθε είδους συμβιβασμένου απολογητή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος- ως ανεξίτηλα μνημεία πείρας, γνώσης και απόδειξης ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το λαό, όταν αυτός αποφασίζει να παλέψει και να κατακτήσει το δίκιο του”.

Συμπλήρωνει επίσης ότι “Το ΚΚΕ, μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση προς τους εικαστικούς καλλιτέχνες, τιμά τα 100 χρόνια δράσης του, 100 χρόνια αγώνων και θυσιών της εργατικής τάξης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Καλεί τους καλλιτέχνες με το έργο τους να εκφράσουν την ψυχή του λαού και το μεγαλείο των λαϊκών αγώνων, να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό για τη δημιουργία Γλυπτών Μνημείων στην Μακρόνησο και τη Γυάρο καταθέτοντας τις προτάσεις τους, δίνοντας ζωή στη μνήμη και παρακαταθήκη για τους αγώνες του μέλλοντος”.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Θα ακολουθήσει σε επόμενο χρόνο η αναλυτική προκήρυξη του διαγωνισμού.

Για την οργάνωση και διεξαγωγή του διαγωνισμού ορίζεται επιτροπή από τους:

  1. Γόντικα Δημήτρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
  2. Δαραδήμο Μπάμπη, γλύπτη
  3. Κώτσιου Ντίνα, καθηγήτρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
  4. Μελά Εύα, πρόεδρο Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
  5. Τζέρμπου Αλεξάνδρα, ιστορικό τέχνης
SHARE:

24Media Network