Κώστας Χατζής: “Είμαι γύφτος, εσύ ντρέπεσαι που λέγεσαι γκρεκός;”

Κώστας Χατζής: “Είμαι γύφτος, εσύ ντρέπεσαι που λέγεσαι γκρεκός;”
Κώστας Χατζής glomex

Καλεσμένος στο "Στούντιο 4" βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (15/12) ο Κώστας Χατζής και με αφορμή την ανθρωποκτονία του Κώστα Φραγκούλη μίλησε για το πώς η "γυφτιά" εξυπηρετεί το σύστημα αλλά και τον παραγκωνισμό που υφίστανται οι Ρομά.

Η ανθρωποκτονία του Κώστα Φραγκούλη κατά τη διάρκεια καταδίωξης από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη κατέβασε στους δρόμους πλήθος Ρομά, οι οποίοι πέρα από “δηκεοσίνηζητούν να διορθωθούν οι χρόνιες παθογένειες και τα στερεότυπα που συνοδεύουν τη φυλή τους.

Ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Χατζής κάθισε το απόγευμα της Πέμπτης (15/12) στον καναπέ του “Στούντιο 4” και μεταξύ άλλων μίλησε για τη φυλή των Ρομά και την ιστορία της στην Ελλάδα και εξήγησε πώς η ύπαρξη “γυφτιάς” εξυπηρετεί το σύστημα, αλλά και τους λόγους που η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα βρίσκεται στο περιθώριο.

Εσένα θα σε πείραζε αν σε έλεγαν ‘γκρέκο’;“, ρώτησε τον Θανάση Αναγνωστόπουλο με φυσικότητα ο Κώστας Χατζής και εξήγησε πως “το -γγάνο σημαίνει ‘αγγίζω’ και το στερητικό α που έχουμε βάλει είναι το άγγιχτος. Το γύφτος είναι μία παράφραση ότι ήρθαμε από την Αίγυπτο, αλλά δεν είναι έτσι. Το τσιγγάνος και το αθίγγανος είναι το πιο άσχημο. Εμείς λεγόμαστε Ρομ και μας λένε Ρομά γιατί είναι πιο εύηχη λέξη”.

Ο ίδιος μίλησε και για τις δύσκολες στιγμές που βίωσε, αναφέροντας πως η πολιτεία ποτέ δεν έσκυψε πάνω από τα προβλήματα της φυλής. “Τους άφηναν να κάνον όλες τις μορφές των εγκλημάτων, κλοπές, ναρκωτικά και γίνονταν αντιπαθείς στους ανθρώπους. Για παράδειγμα, εδώ το τμ έχει 10 ευρώ, φέρνεις τη ‘γυφτιά’ και το αγοράζεις με 50 λεπτά. Διώχνει τη ‘γυφτιά’ και το αγοράζεις με 1000 ευρώ. Η γυφτιά κάπου σε βολεύει λοιπόν. Ήταν το Δουργούτι, αξιοποιήθηκε τους πήγαν στα Πετράλωνα, αξιοποιήθηκαν τους πήγαν στο Ζεφύρι. Όλα αυτά είναι γκέτο”.

Δεν έκρυψε μάλιστα τη συγκίνησή του λέγοντας πως και οι Ρομά είχαν ανάγκη να έχουν μία πατρίδα να τους αγκαλιάσει, αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, “έγιναν μισούμενοι γιατί έκαναν πράγματα που δεν ήταν σωστά. Εγώ πέρασα πάρα πολύ άσχημα. Όταν ήρθα εδώ και ήθελα να ζήσω τίμια κοιμήθηκα πολύ καιρό στα παγκάκια. Έτρωγα μετά από τρεις, από έξι μέρες. Δεν το λέω ως παράπονο, είναι η ιστορία μου”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα