Κώστας Μπακογιάννης: Ο Μπύθουλας, η Πολιτεία του Πλάτωνα και η διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Μπύθουλας, η Πολιτεία του Πλάτωνα και η διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών
Ο Κώστας Μπακογιάννης Eurokinissi

Ο Δήμαρχος Αθηναίων μπέρδεψε την Πολιτεία με την Ακαδημία του Πλάτωνα και τρολαρίστηκε ανελέητα, έκανε όμως κι άλλες ευαίσθητες αποκαλύψεις.

Στην Ακαδημία Πλάτωνος και πιο συγκεκριμένα στο Μουσείο που πρόκειται να χτιστεί στην περιοχή του Κολωνού αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε συνέντευξη που έδωσε προ ολίγων ημερών στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ των Δελφών.

Και εκεί ακούστηκε και ο Μπύθουλας της Μαντάμ Σουσού, αλλά και μία λεκτική αστοχία ανάμεσα στην Πολιτεία και την Ακαδημία του Πλάτωνα, προκάλεσε ανελέητο τρολάρισμα στο τουίτερ. Αναμενόμενο θα έλεγε κανείς, καθώς διανύουμε τις πιο έντονες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, τις ημέρες που θα πρέπει ακόμη και οι αναποφάσιστοι να αποφασίσουν ποιο ψηφοδέλτιο θα πέσει στην κάλπη.
Δυστυχώς, όμως ο Δήμαρχος δεν έμεινε μόνο σε αυτά…

Δείτε το σχετικό βίντεο μετά το 14.48′

Ποιο είναι αυτό το “Μουσείο” που αναφέρεται ο Δήμαρχος Αθηναίων και τι σχέση έχει η περιοχή με τον Μπύθουλα της Μαντάμ Σουσού;

Πρόκειται για ένα το νέο Μουσείο της πόλης των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, τα σχέδια του οποίου εγκρίθηκαν πριν λίγους μήνες σε ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, και θα αποτελεί το πρώτο «πράσινο» Μουσείο της χώρας, ενταγμένο -σε απόλυτη αρμονία- με τη ζωή μίας από τις πιο εμβληματικές γειτονιές της πόλης.

Το νέο Μουσείο που σχεδιάστηκε -η ομάδα που προκρίθηκε, λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο ήταν αυτή του Αρχιτέκτονα – Μηχανικού, Γεώργιου Τσολάκη- θα μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό που σήμερα βρίσκονται ακόμη και σε κοντέινερ. Μοναδικά αντικείμενα θα «βγουν στο φως» και θα αναδειχθούν μέσα στις ιδανικές συνθήκες ενός σύγχρονου Μουσείου.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του Μουσείου ΥΠΠΟΑ

Ο κ. Μπακογιάννης στην εν λόγω συνάντηση είπε με έμφαση πως η περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος -βρίσκεται ανάμεσα στη Λεωφόρο Αθηνών και τη Λένορμαν- ήταν ο Μπύθουλας της Μαντάμ Σουσού. Κι έχει απόλυτο δίκιο, καθώς όταν ο Πλάτωνας επέστρεψε από το πρώτο του ταξίδι στη Σικελία, αναζητούσε τον κατάλληλο χώρο για να εγκαταστήσει τη Σχολή του. Εκεί, κοντά στον αρχαίο Κολωνό βρήκε μια περιοχή μαγευτική, με πλούσια φυσική βλάστηση και εγκατέστησε τη Σχολή του, που ονομάστηκε Ακαδημία Πλάτωνος.

Στα νεότερα χρόνια ο Μπύθουλας κάλυπτε την περιοχή από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι τον Βοτανικό και ονομάστηκε έτσι γιατί καλυπτόταν από νερά στάσιμα και θολά.

Ο Δημήτρης Ψαθάς στο διάσημο έργο του «Η μαντάμ Σουσού», -που παρουσίασε για πρώτη φορά το 1939 στο περιοδικό «Θησαυρός»- αναφέρει πως η μαντάμ Σουσού, μια φτωχή αλλά ονειροπαρμένη γυναίκα, κυριευμένη από μεγαλομανία, ζούσε στο Μπύθουλα με τον ιχθυοπώλη σύζυγό της, Παναγιωτάκη. Σε μια από τις συχνές ερωτήσεις που της έκαναν για το πού μένει απαντούσε με νόημα «Ακαδημία Πλάτανος. Εκεί που ζούσαν αρχαίοι και ένας σοφός που είχε μια σχολή με έναν πλάτανο στη μέση…”.

Η αστοχία του Δημάρχου ή αλλιώς όταν η Ακαδημία του Πλάτωνα έγινε Πολιτεία και οι “ευαίσθητες” αποκαλύψεις

Ωστόσο, ο Κώστας Μπακογιάννης δεν έμεινε μόνο στα του Μπύθουλα. Μίλησε και εξ ονόματος του ΥΠΠΟΑ, προβαίνοντας σε αστοχίες. Καταρχάς ανέφερε πως εκεί που θα γίνει το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών βρίσκεται και η “Πολιτεία του Πλάτωνα“, η οποία “έχει επιχωματωθεί με πολύ μεγάλη άνεση προγενεστέρως” και την οποία θα αποκαλύψουν με “εκσκαφές”.

Το εξαιρετικό σχόλιο των εκδόσεων Κάκτος:

Αμέσως μετά ανέφερε ότι “εκεί από πίσω απ το Μουσείο” υπάρχουν κάποια κοντέινερ του ΥΠΠΟΑ, όπου φυλάσσονται “ασύλληπτης αξίας αρχαία” καλώντας τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, οι χώροι αυτοί στην Ακαδημία Πλάτωνος το βράδυ μένουν αφύλακτοι.

Τι χρήζει εδώ σχολιασμού; Είναι σχεδόν αδύνατον ο κ. Μπακογιάννης να μη γνωρίζει τη διαφορά του εμβληματικού έργου “Πολιτεία” του Πλάτωνα από την “Ακαδημία”, καθώς και τη σημασιολογική διαφορά της εκσκαφής από την (αρχαιολογική) ανασκαφή. Ορθώς και τρολαρίστηκε (είπαμε, προεκλογική περίοδο έχουμε και τα πιο αθώα λάθη πληρώνονται), αλλά το πιο πιθανό είναι πως μπερδεύτηκε. Συμβαίνει και στους καλύτερους, ακόμη και στους άριστους, συνεπώς δεν θα μείνουμε σε ένα λεκτικό ατόπημα.

Αξίζει ωστόσο να σταθούμε στην άνεση με την οποία αναφέρεται σε ευαίσθητες πληροφορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια των αρχαίων αναφερόμενος στα κοντέινερ με τους ανεκτιμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς που βρίσκονται στα κοντέινερ του ΥΠΠΟΑ και μάλιστα τη στιγμή που αυτά είναι αφύλακτα.

Σημειώστε πως το έργο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος έχει αναλάβει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι εργασίες εντός αρχαιολογικών χώρων, ο σχεδιασμός τους και η επικοινωνία τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Υπηρεσιών της ΓΔΑΠΚ και του ΥΠΠΟΑ. Αυτή η αποκλειστική αυτή αρμοδιότητα, σε ό,τι αφορά την επικοινωνία, αποσκοπεί πέραν των άλλων στην προστασία του αρχαιολογικού έργου και των αρχαιοτήτων από συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η διοχέτευση στο κοινό αντιεπιστημονικών ερμηνειών ή ατυχών λεκτικών διατυπώσεων που κάποιες φορές φέρνουν τις αρχαιότητες στο όριο του ευτελισμού, όσο και ευαίσθητων πληροφορίων που τις θέτουν εν κινδύνω.

Αυτό επικοινωνήθηκε εξ όσων γνωρίζουμε μεσω επιστολής στο Γραφείο του Δημάρχου Αθηναίων, ωστόσο ο κ. Μπακογιάννης υποβάθμισε το γεγονός θεωρώντας το ως προεκλογική επίθεση.

Μα όλα αφορούν τις εκλογές πια;

Όχι δεν αφορούν όλα τις εκλογές. Και αυτό κάποτε πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Υπάρχουν και επιστήμονες που κάνουν τη δουλειά τους και μάλιστα την κάνουν καλά. Και η αρχαιολογική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως και οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι, αν μη τι άλλο έχουν δώσει και δίνουν τα καλύτερα διαπιστευτήρια. Γι αυτό και καλό θα ήταν και οι πολιτικοί – όχι μόνο ο κ. Μπακογιάννης, αλλά όλοι- να μην επεκτείνονται και να μην καπηλεύονται θέματα ευαίσθητα που αφορούν την Πολιτιστική μας κληρονομιά. Ας αφήσουν αυτά τα θέματα στους ειδήμονες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα