Μενδώνη: Τι είπε στη Βουλή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μενδώνη: Τι είπε στη Βουλή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη Nick Paleologos / SOOC

Τι ανέφερε η Λίνα Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην ομιλία της στη Βουλή- Ποια είναι η "κόκκινη γραμμή" που φαίνεται πως εξακολουθεί να τηρείται.

“Μείζον θέμα” χαρακτήρισε τη μεγάλη κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο στην ομιλία της στη Βουλή, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Έθεσε μάλιστα θέμα ασφάλειας των εκθεμάτων, μίλησε για διαρκή κακομεταχείριση και ζημιές των γλυπτών του Παρθενώνα και χαρακτήρισε την επιστροφή τους “εθνικό στόχο”.

Το πιο σημαντικό σημείο στην ομιλία της είναι η σαφής τοποθέτηση της υπουργού στο θέμα της “κόκκινης γραμμής” που τηρεί η ελληνική πλευρά όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή δηλαδή που τονίζουμε συνέχεια και στο NEWS 24/7 στα ρεπορτάζ που κάνουμε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: πως ευτύχημα σε όλον αυτόν τον αγώνα που κάνουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις 50 χρόνια τώρα, είναι η διατήρηση της κόκκινης γραμμης πως πάγια θέση της χώρας μας είναι ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής από τον Έλγιν.

Πιο συγκεκριμένα, η Λϊνα Μενδώνη έκανε λόγο για «ομόθυμη, σαφή και αμετάκλητη θέση της χώρας μας», σύμφωνα με την οποία «δεν αναγνωρίζει οποιοδήποτε δικαίωμα κυριότητας, νομής και κατοχής των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς θεωρεί ότι είναι προϊόντα καταστροφικής αρπαγής και κλοπής».

Και τόνισε ότι η Ελλάδα «υποχρεούται συνταγματικά και νομιμοποιείται ηθικά να αξιώνει και να επιδιώκει, με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο, την επιστροφή των γλυπτών και την επανένωση τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Είναι θέμα ηθικής τάξης και δικαιοσύνης».

Αναφερόμενη στο περιστατικό της κλοπής εκατοντάδων αντικειμένων από τις Συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, σημείωσε ότι «Παρακολουθούμε, από πολύ κοντά, το θέμα και ενισχύουμε συνεχώς την επιχειρηματολογία μας με αποδείξεις ότι η Ελλάδα προστατεύει, αναδεικνύει, διαχειρίζεται με τον βέλτιστο τρόπο, και επιστημονικά και τεχνικά, τα πολιτιστικά αγαθά». Υπογράμμισε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα των κλοπών ενισχύουν το αίτημά μας για την επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης».

- ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)


Η Υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι «το ίδιο το γεγονός θέτει ένα μείζον θέμα αξιοπιστίας του ίδιου του μουσειακού οργανισμού σε ό,τι αφορά θέματα προστασίας, φύλαξης και ασφάλειας των εκθεμάτων του». Και σημείωσε ότι «τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα δεν έχουν τύχει και της καλύτερης φροντίδας και προστασίας στις δεκαετίες έκθεσής τους στο Βρετανικό Μουσείο», καθώς «η κακομεταχείριση και οι ζημίες των Γλυπτών είναι πολύχρονες και διαρκείς».

Όπως ανέφερε, «οι πρόσφατες κλοπές επιβεβαιώνουν ότι οι ιθύνοντες του Μουσείου ούτε μεριμνούν για την προστασία των συλλογών, ούτε λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης. Η δήθεν «προστασία» που παρέχεται στο Βρετανικό Μουσείο ήταν πάντα πλημμελής, ελλιπής και προβληματική ως προς τα αριστουργήματα του Φειδία».

Ελπίζουμε πως η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης τηρεί λοιπόν την προαναφερθείσα κόκκινη γραμμή. Και το λέμε αυτό γιατί σύμφωνα με το σχέδιο του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα – που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο – θα δανείζονταν στην Αθήνα για μια περίοδο ίσως και 10 ετών, με ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται στο Λονδίνο ως «αντάλλαγμα» σε περιοδικές εκθέσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, αλλά και οξύμωρο, καθώς η Ελλάδα θα δανειζόταν τα Γλυπτά που της ανήκουν και που αποτελούν προϊόν κλοπής.

Το σκάνδαλο αυτό της κλοπής σημαίνει σίγουρα πάρα πολλά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς με τον τρόπο αυτό καταρρέει το κυρίαρχο επιχείρημα των Βρετανών ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι καλά προστατευμένα στο Βρετανικό Μουσείο.

Το έχουμε ξαναπεί: το ζήτημα της επανένωσης του μνημείου είναι ένα κατεξοχήν επιστημονικό ζήτημα, που αφορά τη διεθνή αρχαιολογική, μουσειακή και νομική κοινότητα, αλλά και ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα, που αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας. Η αντιμετώπισή του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και στόχος πρέπει να είναι η οριστική επιστροφή τους στην Ελλάδα και όχι κάποιου τύπου δανεισμός.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα