ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Η Λίνα (Στυλιανή) Μενδώνη (Αθήνα, 1 Απριλίου 1960) είναι Ελληνίδα αρχαιολόγος και πολιτικός. Από τις 9 Ιουλίου 2019 είναι υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, με καταγωγή από την Χίο. Την 9η Ιουλίου 2019, μετά την ανακοίνωση της ως εξωκοινοβουλευτικής υπουργού Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε τη διαγραφή της Μενδώνη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επίσης υπουργοποιήθηκε. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου έλαβε δύο πτυχία: το 1981 από το Κλασικό Τμήμα και το 1984 από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα. Το 1988 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα». Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από το 1987 η Μενδώνη ήταν επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, Κυκλάδες. Τον Ιούνιο 1989 εντάχθηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και έκτοτε ακολούθησε την εκ του νόμου προβλεπόμενη εξέλιξη. Το 1998 εξελέγη στην βαθμίδα του Κύριου Ερευνητή.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας: Η κυβέρνηση ν' ακούσει τους κορυφαίους επιστήμονες για τα αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης

Επίθεση Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού. "Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη, την ιστορικών διαστάσεων ευθύνη που έχουν απέναντι στη Θεσσαλονίκη;" αναρωτιέται.

Τουρίστες στην Ακρόπολη

Η Ακρόπολη δεν ανήκει σε κανέναν

Η Κυβέρνηση όμως αντιμετωπίζει τις επιστημονικές ενστάσεις ή τις διαμαρτυρίες που αφορούν στις εργασίες στο εμβληματικό μνημείο της χώρας με ιδιοκτησιακούς όρους και με όρους πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Πέντε Πολιτιστικές Διαδρομές που οδήγησαν στην… Ακρόπολη

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Υπουργός Πολιτισμού τη Δευτέρα για να παρουσιάσει αναλυτικά πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης επισκιάστηκε από ερωτήσεις που αφορούσαν στο εμβληματικό μνημείο της χώρας.

Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Η γκάφα του Νικόλα Γιατρομανωλάκη με την πληρότητα και τον εμβολιασμό

Σε πρωινή του ραδιοφωνική συνέντευξη ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού συνέδεσε την πληρότητα σε θέατρα και σινεμά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και συγκατένευσε σε δημοσιογράφο που πρότεινε "όσοι είναι εμβολιασμένοι να μπορούν να μπουν σε περισσότερες δραστηριότητες".

Η Ακρόπολη Αθηνών

Η "Liberation" γράφει για "το κάπως μεγαλομανιακό έργο" στην Ακρόπολη

Μεταφράσαμε όλο το δημοσίευμα της γνωστής και έγκυρης γαλλικής εφημερίδας που υπό τον όχι και.. τόσο κολακευτικό τίτλο "Ακρόπολη, ομορφιά "τσιμενταρισμένη" και παραμορφωμένη" περιγράφει τις παρεμβάσεις.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

"Ο στόχος των Μουσείων οφείλει να είναι υψηλότερος της κερδοφορίας"

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δημοσιοποίησαν σε ελληνικά και αγγλικά 487 διεθνώς κορυφαίοι αρχαιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ζητώντας του να μην προχωρήσει το σχέδιο για μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Δημήτρης Λιγνάδης

"Πόντιος Πιλάτος" το ΥΠΠΟ στην υπόθεση του Γιάννη Λιγνάδη

Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του Σύριζα που επεσήμαναν ότι η πρόσληψη του αδελφού του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο είναι παράνομη, καθώς αντίκεται στην "Αρχή Αμεροληψίας" του Δημοσίου, έριξε το μπαλάκι στην νυν καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Ερι Κύργια.

Στιγμιότυπο από την Ακρόπολη, την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Μενδώνη: Τι απαντά για το ατύχημα αναπήρου στην Ακρόπολη

Η κ. Μενδώνη απαντά αναφορικά με το ατύχημα αναπήρου στην Ακρόπολη πως η κ. Αναγνωστοπούλου δεν «έχει υπόψη της τα πραγματικά δεδομένα» ενώ τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται αντιπολιτευτικά το συγκεκριμένο ατύχημα.

Στιγμιότυπο από την Ακρόπολη, την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Περιστατικό με τραυματισμό αναπήρου στην Ακρόπολη

Η πολυδιαφημισμένη "προσβασιμότητα της Ακρόπολης" στοίχισε σε ανάπηρο συμπολίτη μας σοβαρό τραυματισμό. Ο Σ.Τ. επισκέφτηκε τον Ιερό Βράχο την Κυριακή έχοντας μάλιστα και συνοδό, αλλά κατέληξε με ράμματα στο νοσοκομείο. Για "εργαλειοποίηση των αναγκών των ανάπηρων ατόμων" έκανε λόγο το Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι τρέχει με την Ακρόπολη; - Το χρονικό των παρεμβάσεων

Τι τρέχει με την Ακρόπολη; - Το χρονικό των παρεμβάσεων

Kάναμε ένα χρονικό των αποφάσεων, χειρισμών, αλλαγών διατύπωσης, επιστημονικών διαφωνιών, σοσιαλμηντιακών ξεσηκωμών, αβλεψιών και αμφιλεγόμενων επικοινωνιακών χειρισμών, στο φόντο του πιο εμβληματικού μνημείου της χώρας, στους 21 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

"Τι θα ήταν αν δεν ήταν" υπουργός Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη;

*Παίξαμε το γνωστό παιχνίδι και καταλήξαμε πώς θα ήταν ο Βέλγος σουρεαλιστής ζωγράφος Ρενέ Μαγκρίτ, δημιουργός του περίφημου έργου "Η προδοσία των εικόνων" γνωστού ως "Αυτό δεν είναι μία πίπα". Και να γιατί.

Η Λίνα Μενδώνη

Ανοιχτή επιστολή 168 Ελλήνων δημιουργών προς την Λίνα Μενδώνη για την ΕΥΕΔ

Οι Έλληνες δημιουργοί ζητούν διαφάνεια και διαμηνύουν πως "έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε πώς διαχειρίστηκε τα δικαιώματά μας το Ελληνικό Κράτος", με φόντο τον διαχειριστικό έλεγχο στην ΕΥΕΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λίνα Μενδώνη στην Εθνική Πινακοθήκη

Μητσοτάκης: Επισκέφτηκε την Εθνική Πινακοθήκη - "Θα είμαστε έτοιμοι για τα εγκαίνια"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη Λίνα Μενδώνη, ξεναγήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη κάνοντας λόγο για "καταπληκτικό αποτέλεσμα" και προαναγγέλλοντας την εκδήλωση της Τετάρτης όπου "η Πινακοθήκη θα ταξιδέψει σε όλο τον όσμο".

ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΗΠΑ: Ψήφισμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Κογκρέσο

«Η κατ' εξακολούθηση παράνομη κατοχή πολιτιστικών αγαθών είναι ζήτημα Δημοκρατίας», δήλωσε η υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη μετά την κατάθεση ψηφίσματος στο αμερικανικό Κογκρέσο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Χώρος θεατρικής παράστασης

Ανοιχτή επιστολή 21 καλλιτεχνικών σχολών προς Μενδώνη: "Ζητάμε επαναλειτουργία"

Ανοιχτή επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από μία πρωτοβουλία 21 καλλιτεχνικών σχολών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη. Καλούν την υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ ζητούν την επαναλειτουργία των σχολών.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

142 Δημιουργοί ζητούν από την Υπουργό Πολιτισμού το πόρισμα της ΕΥ στην ΕΥΕΔ

Με επιστολή τους στην κ. Λίνα Μενδώνη, 142 καλλιτέχνες ζητούν το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών που διενήργησαν έλεγχο στην ΕΥΕΔ, λίγο πριν ολοκληρώσει τις εργασίες της τον Ιούνιο του 2020.

Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου

Μενδώνη σε Τζόνσον: Μπορούμε να αποδείξουμε ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως

"Το υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός, ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως", απαντά η κ. Μενδώνη στα λεγόμενα του Μ. Τζόνσον.

Η Λίνα Μενδώνη και ο Αλέξης Κούγιας

Από τη Μενδώνη στον Κούγια: Ανευθυνοϋπεύθυνοι εν δράσει σε μια σοβαρή υπόθεση…

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την επιδίωξη των εμπλεκομένων στην υπόθεση του Δ. Λιγνάδη είτε να αποσείσουν τις ευθύνες τους είτε να απαξιώσουν τους μάρτυρες και να κάνουν επικοινωνιακό σόου.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος

Ηλιόπουλος για Κουφοντίνα: "Είναι πια φανερό ότι ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης"

Για "τεχνητή όξυνση" από πλευράς του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μία προσπάθεια "να ξεχαστεί το σκάνδαλο Μενδώνη-Λιγνάδη, αλλά και το μπάχαλο στην πανδημία", κάνει λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος μέσω ανακοίνωσης.

Η Λίνα Μενδώνη στη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στην ολομέλεια της Βουλής, την Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021.

Μετωπική Μενδώνη με Αναγνωστοπούλου - Ο κ. Ταραντίλης παραιτήθηκε, εσείς;"

Την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη για την υπόθεση Λιγνάδη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την επίκαιρη ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου προς την υπουργό Πολιτισμού. Η Λίνα Μενδώνη μίλησε για "λασπομαχία" και "προπαγάνδα'.