Δεν θα πιστέψεις ποιον καλλιτέχνη απέρριψε ο Sinatra για τους στίχους του My Way

Δεν θα πιστέψεις ποιον καλλιτέχνη απέρριψε ο Sinatra για τους στίχους του My Way

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το My Way του Sinatra που είχε παρουσιαστεί πρώτη φορά ως γαλλικό κομμάτι. Ποιος καλλιτέχνης - θρύλος έδωσε στίχους και "κόπηκαν" από τον ίδιο τον Frank (Vid)

Οι μεγάλοι άνθρωποι, εκείνοι που επηρεάζουν τους άλλους με το έργο και το εκτόπισμα τους, πράττουν με τον δικό τους τρόπο, και αυτός ο τρόπος μένει σαν στίγμα, σαν σφραγίδα για τις επόμενες γενιές.

Το “My Way” το συνδέει κανείς με έναν σχεδόν αυτόματο τρόπο, με τη φωνή του Frank Sinatra. Ο Sinatra κυκλοφόρησε το κομμάτι το 1969.

Ένα χρόνο πριν την κυκλοφορία του, το 1968, νέοι συνθέτες της εποχής είχαν κληθεί να το τραγουδήσουν με αγγλικό στίχο, για να επιλέξει η δισκογραφική την τελική εκδοχή, μαζί με τον ίδιο τον Sinatra. Ανάμεσα τους ήταν και ο David Bowie ο οποίος τότε είχε μόλις συμπληρώσει τα 20 του χρόνια και κυκλοφορούσε το θρυλικό Space Oddity.

 

Οι αγγλικοί στίχοι θα γράφονταν πάνω στο Comme D’Habitude του Γάλλου Claude Francois, το οποίο έγινε ” My Way” αγγλιστί.

Ο Sinatra τελικά επέλεξε τους στίχους του Paul Anka. Οι στίχοι του νεαρού Bowie “κόπηκαν”, ωστόσο μέρος τους εμφανίστηκε στο Life On Mars του 1971.

Το My Way με τον μοναδικό τρόπο του Bowie όπως παρουσιάζεται από το BBC:

Και το ντοκουμέντο με τον Bowie να τραγουδάει τους δικούς του στίχους πάνω από τη φωνή του Claude Francois. Το κομμάτι λεγόταν “Even a fool learns to love”, πριν γίνει “My Way” από τον Anka:

Η εκτέλεση του Bowie θα προβληθεί επισήμως στην εκπομπή “The People’s History Of Pop” του BBC4 μαζί με το demo του Space Oddity το οποίο περιλαμβάνει διαφορετικούς στίχους από την τελική του κυκλοφορία.

Οι στίχοι παρακάτω:

 

Ο παρουσιαστής Danny Baker απέκτησε πρόσβαση στο ακυκλοφόρητο υλικό του Bowie από τον βιογράφο του μουσικού και συλλέκτη, Kevin Cann.

Το “The People’s History Of Pop” είναι μια μουσική εκπομπή τεσσάρων επεισοδίων που καλύπτει την περίοδο από το 1956 μέχρι το 1996, κάνοντας “στάση” στις σημαντικότερες μουσικές δημιουργίες της εποχής.

Το δεύτερο επεισόδιο θα μεταδοθεί τον Ιούλιο και εκτός από τον “ακυκλοφόρητο” Bowie, θα καλύψει μέρος της ιστορίας των Pink Floyd, του Bob Marley αλλά και του Marc Bolan.

Σημειώνεται πως υπάρχουν δεκάδες ακυκλοφόρητα κομμάτια και ηχογραφήσεις του David Bowie που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο, μεταξύ των οποίων είναι και το άλμπουμ “Toy” του 2001 που δεν κυκλοφόρησε επισήμως ποτέ. Μέρος των ηχογραφήσεων χρησιμοποιήθηκαν για το “Heathen” του 2002 ενώ πολλά κομμάτια διέρρευσαν στο διαδίκτυο το 2011.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα