Δήμητρα Γαλάνη, Chronos Projet και ΤΑΚΙΜ ‘χτίζουν’ μια μουσική γέφυρα πολιτισμών

Δήμητρα Γαλάνη, Chronos Projet και ΤΑΚΙΜ ‘χτίζουν’ μια μουσική γέφυρα πολιτισμών
Μέγαρο Μουσικής

Η κορυφαία τραγουδίστρια μαζί με τα δύο συγκροτήματα φέρνουν την παραδοσιακή και όχι μόνο μουσική της Ελλάδας της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων με φρέσκια ματιά και σύγχρονο ήχο στο Μέγαρο Μουσικής

Μια μουσική σύμπραξη που έρχεται να αναδείξει την οικουμενικότητα και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της μουσικής του Ελληνισμού, η οποία ταξίδεψε από την Πόλη και τη Σμύρνη μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, σμιλεύτηκε, επηρέασε και επηρεάστηκε και παραμένει έως σήμερα ολοζώντανη έρχεται στις 30 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πρωταγωνιστές της είναι η Δήμητρα Γαλάνη, το κουαρτέτο εξαιρετικών Ελλήνων μουσικών ” Chronos Project“, οι λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής ΤΑΚΙΜ και οι μουσικές των Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Πάνου, Πλάτωνος, Σκαλκώτα, Μάντζαρου μπλεγμένες με συνθέσεις Ρωμιών της Πόλης, σκοπούς από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Μικρά Ασία και πολλά άλλα ακόμα.

“Είχα την ανάγκη να πω (σε όσους ‘χτυπούν’ την Ελλάδα) “μη βαράτε βρε παιδιά”, δεν είμαστε μόνο τράπεζες. Είμαστε άνθρωποι. Οι Έλληνες είναι πάνω από όλα άνθρωποι, που ακόμα και αν δεν σκαμπάζουν από κλασική μουσική, αν παίξει μπροστά τους μια ζωντανή ορχήστρα, μπορούν να κλάψουν με αυτό που ακούνε. Ήθελα να κάνω κάτι για τη γλώσσα μου, για τον πολιτισμό μου” δήλωσε η Δήμητρα Γαλάνη σε σχετική συνέντευξη Τύπου για τη συναυλία, την οποία αφιερώνει στη μνήμη του Νίκου Σκαλκώτα.

“Η συναυλία έχει να κάνει με την εμμονή μου να “παντρέψω” την Ανατολή με τη Δύση”. Μου λένε όλοι ότι αυτό είναι κλισέ και τους απαντώ ότι είναι κλισέ επειδή δεν έχει γίνει σωστά. Αν γίνει σωστά, αν έχει την ψυχή που πρέπει, τότε δεν θα είναι κλισέ” συνέχισε η γνωστή ερμηνεύτρια.

Χρήστος Καράμπελας

 

Chronos Project

Το Chronos Project που έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε επιλεγμένους χώρους και θέατρα της Ελλάδας, με vocalist τη Δήμητρα Γαλάνη  έχει ως κεντρικό άξονα την ανάδειξη τραγουδιών που έχουν γράψει μεγάλοι μας δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες καθώς και των επιρροών της ελληνικής μουσικής από την Ανατολή και τη Δύση.

Είναι οι:

– Δήμητρα Γαλάνη

– Χρήστος Ραφαηλίδης (βιμπράφωνο)

– Πέτρος Κλαμπάνης (κοντραμπάσο)

– Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο)

– Σπύρος Μάνεσης (πιάνο)

ΤΑΚΙΜ

Το ρεπερτόριο τους περιέχει στοιχεία από την κοινή παράδοση της Ελλάδας της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Ο ήχος τους θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια προσπάθεια αναβίωσης του ήχου των παλιών πόλεων όπως η Σμύρνη, τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα και η Κωνσταντινούπολη, όπου Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι και Εβραίοι μουσικοί συνυπήρχαν μουσικά.

Οι ΤΑΚΙΜ αποτελούνται από τους:

– Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο (κλαρίνο)

– Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι)

– Θωμά Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο, φωνητικά)

– Γιώργο Μαρινάκη (βιολί)

– Κώστα Μερετάκη (κρουστά, φωνητικά)

– Γιάννη Πλαγιαννάκο(κοντραμπάσο)

Χρήατος Καράμπελας

 

Info

Μέγαρο Μουσικής (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα 115 21, τηλ: 210 7282333)

30 Ιανουαρίου 2018 στις 20.30 στη Αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 15 ευρώ ● 24 ευρώ ● 30 ευρώ ● 38 ευρώ ● 46 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη) ● 55 ευρώ

Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής με την Prospero και του ΟΜΜΑ.

Μέγαρο Μουσικής

 

Γέφυρες

Η συναυλία εντάσσεται στον πολιτιστικό κύκλο εκδηλώσεων ” Γέφυρες“, ο οποίος ξεκίνησε το 1997 υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, στοχεύοντας στην ισότιμη παρουσίαση όλων των αυθεντικών ποιοτικών μουσικών ιδιωμάτων χωρίς προκαταλήψεις και φράγματα, χωρίς σύνορα ηλικιακά, κοινωνικά, πολιτιστικά∙ στη δημιουργία ανοιχτών διαύλων με τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου και τέλος στην επικοινωνία και στον διάλογο της μουσικής με τις άλλες τέχνες.

Είκοσι χρόνια μετά, οι αρχές αυτές παραμένουν ζωντανές: Μετά τους Δήμητρα Γαλάνη, Chronos Project και ΤΑΚΙΜ ακολουθεί για τους λάτρεις του πολιτισμού της  Άπω Ανατολής μια παράσταση παραδοσιακού ιαπωνικού χορού από το συγκρότημα  IZENA-non-KAI  (12/2/2018). Τη σκυτάλη μετά παίρνει ένα  αφιέρωμα στο ρεμπέτικο από τη νεότερη γενιά Ελλήνων και Ευρωπαίων ερμηνευτών ( 16/2/2018).

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την προβολή της θρυλικής ταινίας  «Ο Χρυσοθήρας» του Charlie Chaplin με ζωντανή μουσική από την  Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον μαέστρο Στάθη Σούλη  (2/3/2018)· μια live performance ζωγραφικής στην άμμο με μουσική από την ουκρανή καλλιτέχνιδα  Ξένια Σιμόνοβα  (7/3/2018)· και τη ροκ συναυλία του βρετανικού συγκροτήματος  Hats off to Led Zeppelin (17/3/2018).

Λίγο πριν το Πάσχα, το Εργαστήρι Ψαλτικής με χοράρχη τον  Αθανάσιο Παϊβανά προτείνει στο κοινό επιλογές της βυζαντινής υμνογραφίας για το Θείο Πάθος  (29/3/2018), ενώ τον Μάιο έχει προγραμματιστεί η συναυλία «Ταξιδεύοντας από το μπαρόκ στην τζαζ» με τους Τ ηλέμαχο Μούσα, Νάσια Γκόφα και  Νίκο Γιούσεφ (9/5/2018). Στο μεταξύ, μετά την περσινή επιτυχία τους, συνεχίζονται οι  Ανοιχτές Πλατφόρμες με ακροάσεις μουσικών από όλη την Ελλάδα κάθε Τρίτη στις 4 το απόγευμα αλλά και παρουσίαση καλλιτεχνών από τον περσινό κύκλο καθώς και ο  Διεθνής Διαγωνισμός Μουσικής για ταινία animation  (16/4/2018).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα