Δημήτρης Ζερβουδάκης- Γεωργία Νταγάκη “ανοίγουν” τον Σταυρό του Νότου και μιλούν στο NEWS 24/7

Δημήτρης Ζερβουδάκης- Γεωργία Νταγάκη “ανοίγουν” τον Σταυρό του Νότου και μιλούν στο NEWS 24/7

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Γεωργία Νταγάκη, μετά από μια μεγάλη περίοδο παύσης, ανταμώνουν ξανά στην Κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου και μιλούν στο NEWS 24/7 με αφορμή αυτήν τους τη συνεύρεση.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Γεωργία Νταγάκη τα Σάββατο 30 Οκτωβρίου, 6 και 13 Νοεμβρίου, μετά από μια μεγάλη περίοδο παύσης, ανταμώνουν ξανά στην Κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου με το κοινό τους!

Περίπου δύο χρόνια μετά τις αρχικώς προγραμματισμένες και αναβληθείσες λόγω Covid παραστάσεις τους στον ίδιο χώρο, οι δύο καλλιτέχνες για πρώτη φορά σμίγουν τις φωνές και τα τραγούδια τους μια ανάσα από τον κόσμο, παρουσιάζοντας μια μουσική συνεύρεση που ενώνει το Βορρά με το Νότο, τη Θεσσαλονίκη με την Κρήτη. Δύο κόσμους με ξεχωριστά χαρακτηριστικά αλλά με κοινό παρονομαστή την αλήθεια και το πάθος στην έκφραση.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης είναι ένας ερμηνευτής και τραγουδοποιός μοναδικής κοπής, με επιβλητική σκηνική παρουσία, που έχει αφήσει έντονο στίγμα από το ξεκίνημα του με τους ιστορικούς “Νέους Επιβάτες” και κατόπιν με τις προσωπικές δουλειές του και συνεργασίες με σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές. Φωνή αισθαντική που έχει αφομοιώσει τόσο τις ροκ επιρροές του όσο και τις ισχυρές καταβολές της παραδοσιακής, ρεμπέτικης και λαϊκής μας μουσικής. Η διάδραση με το κοινό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των παραστάσεων του. Το διάστημα που μας πέρασε παρουσίασε την τελευταία του δισκογραφική πρόταση με τίτλο «Του Τρελού η Ανάσα» λαμβάνοντας μεγάλη αποδοχή από το κοινό.

Η Γεωργία Νταγάκη είναι η πρώτη Ελληνίδα καλλιτέχνις που κατόρθωσε με ένα παραδοσιακό όργανο, όπως είναι η κρητική λύρα, να καταξιωθεί καλλιτεχνικά σε διεθνές επίπεδο. Με τη δεξιοτεχνία της και την δυναμική παρουσία συμμετείχε σε διεθνείς παραγωγές συνεργαζόμενη με τον Eric Burdon, τους Gordon Gano & Violent Femmes και τον Goran Bregovic, ντύνοντας με ελληνικό χρώμα μεγάλα τραγούδια της rock, τόσο σε live εμφανίσεις όσο και στη δισκογραφία τους. Τον Μάρτιο του 2021 παρουσίασε τον τρίτο προσωπικό δίσκο με τίτλο «Pathos» στο οποίο προλαμβάνονται τραγούδια από προσωπικές νέες συνθέσεις αλλά και παλαιότερες διασκευασμένες επανεκτελέσει

Εμείς μιλήσαμε μαζί τους με αφορμή αυτήν τους τη συνεύρεση….

Πώς αισθάνεστε που επιστρέφετε πια στη μουσική σκηνή του Σταυρού του Νότου με ζωντανό κοινό; Πόσο πολύτιμες είναι αυτές οι ζωντανές συνευρέσεις και για εσάς τους καλλιτέχνες, αλλά και για το κοινό;

Δημήτρης Ζερβουδάκης: Υπάρχει μια λογική αγωνία. Σαν να είναι πρώτη φορά. Υπάρχει αδημονία για μια άφοβη αγκαλιά. Ένα ζεστό φιλί. Μια ανυπομονησία για αυτό που σε οδηγούν τα τραγούδια και οι μουσικές. Υπάρχει δίψα για γλέντι, για λίγη χαρά. Ένα τρανταχτό επιτέλους γέλιο, χωρίς φόβο.

Γεωργία Νταγάκη: Το συναίσθημα που με κατακλύζει είναι ανυπομονησία. Μετά από ενάμιση χρόνο και κάτι, σμίγουμε τις φωνές μας με τον Δημήτρη, μιαν «ανάσα από τον κόσμο», χωρίς μάσκες βλέποντας επιτέλους χαμόγελα…! Μας στοίχισε το να είμαστε σε απόσταση για τόσο πολύ καιρό, άλλωστε αυτή η επαφή, το «μαζί» είναι το πολυτιμότερο δώρο, μετά από όλο αυτό που βιώσαμε. Ήμασταν άτυχοι που στην αρχή της συνεργασίας μας πέσαμε πάνω σε αυτή την συγκυρία, μείναμε όμως ενωμένοι και πιστοί σε αυτό μας το εγχείρημα, και επιτέλους είμαστε έτοιμοι να το παρουσιάσουμε σ΄ έναν τόσο αγαπητό και οικείο για εμάς χώρο, τον Σταυρό του Νότου.

Τι θα ακούσουμε στις 3 συναυλίες σας; Πώς θα αναμείξετε τους ήχους και τις φωνές σας;

Δημήτρης Ζερβουδάκης:Το συχνοτικό ταίριασμα των φωνών μας είναι ένα δώρο. Η συνάφεια των συναισθημάτων στα τραγούδια μας, δημιουργεί έναν όμορφο αυτοματισμό θα έλεγα. Έτσι το πέρασμα από τίτλο σε τίτλο τραγουδιού, στη ροή του προγράμματός μας, κάνει περιπετειώδες το αφήγημα, διεγείροντας έντονα το συναίσθημα. Λειτουργούμε για μια ακόμη φορά σαν συγκρότημα. Είμαστε συνεχώς παρέα στο πατάρι με εξαίρεση κάποιες ιδιαίτερες μοναχικές στιγμές. Κι αυτές με την σειρά τους υπηρετούν το «μαζί». Νέες ενορχηστρώσεις, νέο αφήγημα και αφηγητής-τρια για πολλά τραγούδια.

Γεωργία Νταγάκη: Χαίρομαι που έχω τη χαρά και την ευκαιρία πέρα από το δικό μου προσωπικό ρεπερτόριο να αναμετριέμαι με σπουδαίο υλικό του Δημήτρη που για πρώτη φορά δοκιμάζω και δοκιμάζομαι… Είναι πολύ όμορφο και παράλληλα πολύ δημιουργικό να μπαίνεις στον «μουσικό κόσμο» ενός δημιουργού που εκτιμάς, και να έχεις ταυτόχρονα την τύχη να είναι και ο ίδιος επί σκηνής. Είναι επίσης πολύ κολακευτικό και συγκινητικό για εμένα, να δοκιμάζει ο Δημήτρης υλικό δικό μου, τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία. Είχαμε την τύχη από ένα κοινό μας τραγούδι στον νέο δίσκο του Δημήτρη να καταλάβουμε ότι οι φωνές μας αλλά και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα «σημαντικά», ταιριάζει. Αποφασίσαμε επίσης εξ αρχής η παράσταση μας να εκθέτει κατά κύριο λόγω τις προσωπικές μας εργασίες, το δικό μας δηλαδή προσωπικό ρεπερτόριο, με ελάχιστες προσεγμένες διασκευές που μας φέρνουν πιο κοντά στην παράδοση που και οι δυο αγαπάμε.

Πώς περάσατε την περίοδο της πολιτιστικής παύσης; Ήταν μία περίοδος έμπνευσης ή παραίτησης και θυμού για εσάς;

Γεωργία Νταγάκη: Νιώθω πως πέρασα από όλα αυτά τα στάδια τα οποία αναφέρατε, άλλωστε ο καιρό ήταν πολύς. Κανείς από εμάς στην αρχή δεν αντιλήφθηκε τις διαστάσεις και το πόσο πολύ θα κρατήσει όλο αυτό. Μου έλειψαν οι φίλοι, η οικογένεια μου, οι παραστάσεις, τα ταξίδια, οι πρόβες με τους μουσικούς και το σημαντικότερο η επαφή μου με το κοινό. Το καλό με τη δική μας δουλειά είναι ότι από την αρχή μαθαίνεις κάπως να προσαρμόζεσαι, και αυτό ίσως λειτούργησε θετικά μέσα στην καραντίνα. Βρήκα τρόπους να ασχοληθώ με δημιουργικά πράγματα όπως να ολοκληρώσω τον δίσκο μου με τίτλο «Pathos», να κάνω κάποια γυρίσματα αλλά και να γράψω μουσική για ένα project μελοποιημένης ποίησης που έχω στο μυαλό μου μελλοντικά να εκδώσω.

Δημήτρης Ζερβουδάκης: Η περίοδος της πανδημίας αποτελεί καταρχάς μια περίοδο περισυλλογής, ενδοσκόπησης η και αναδιάταξης σκέψεων και σχέσεων. Ανέδειξε ιδιαίτερες δυσλειτουργικές παθογένειες σε όλο το φάσμα της κοινωνικής μας ζωής μα και της παραγωγικής μας δραστηριότητας. Με την αγαπητή Γεωργία βρεθήκαμε και ετοιμαστήκαμε για την κοινή μας διαδρομή στις αρχές αυτής της περιπέτειας. Κρατηθήκαμε παρέα σε αντίθεση με τις επιταγές των καιρών. Μας κράτησε θεωρώ η δύναμη και η αλήθεια του υλικού μας. Ωστόσο και ένα πείσμα υπάρχει, να φροντίσουμε με επιμονή και επιμέλεια για την επικαιροποίηση του μηνύματός μας.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στο μουσικό τοπίο της Ελλάδας, τι θα ήταν αυτό και γιατί;

Δημήτρης Ζερβουδάκης: Δε νομίζω πως μπορώ να απαντήσω με τίποτε περισσότερο η και διαφορετικό αν θέλετε, από όλα αυτά τα οποία έχω προτείνει και έχω υλοποιήσει μες τα χρόνια στα πλαίσια της δημιουργικής μου ενασχόλησης με την Τέχνη της τραγουδοποιϊας. Εκεί βρίσκεται το όραμά μου, οι διαφοροποιήσεις η αν θέλετε ακόμη και οι πιθανές αγκυλώσεις μου. Οι καλλιτέχνες – δημιουργοί είναι ανοιχτά βιβλία. Αν κάποιος κοιτάξει πίσω από την «θεαματική» απαστράπτουσα άχνη ζάχαρη με την οποία είναι πασπαλισμένη η ζωή τους κάτω από τα φώτα, τα αποκαλύπτουν όλα στα λόγια τους. Στις περιπέτειες των νοημάτων, στις μελωδίες, το αφήγημά τους γενικότερα.

Γεωργία Νταγάκη: Περισσότερη προσπάθεια, αλήθεια, ανιδιοτέλεια και όραμα.

Μελλοντικά σχέδια;

Γεωργία Νταγάκη: Μετά την Αθήνα σειρά έχει η Θεσσαλονίκη. Θα βρεθούμε μετά από καιρό, στην αγαπημένη μας πόλη στις 20 Νοέμβρη στο Principal Club. Πολλά χειμερινά live σε Ελλάδα και εξωτερικό, και φυσικά νέα τραγούδια στα σκαριά.

Δημήτρης Ζερβουδάκης: Η Μουσική είναι κυρίαρχη στο κάδρο, όπως ήταν και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η κοινωνικοποίησή μου, είναι επίσης ένα στοιχείο στο οποίο επιθυμώ να σταθώ και να λειτουργήσω δημιουργικά.

Ιnfo

Συμμετέχουν: Θανάσης Αρχανιώτης (τύμπανα)/Διαμαντής Καραγιαννακίδης (πλήκτρα)/Θάνος Κολοκυθάς (μπάσο)/Νίκος Παπαδόπουλος (κιθάρες)/Μάκης Δρακόπουλος (ηχοληψία)

Σταυρός του Νότου- Κεντρική Σκηνή/30 Οκτωβρίου – 6 & 13 Νοεμβρίου/Εισιτήριο Θέασης: 14€/Ώρα Έναρξη: 22.30/Ώρα Προσέλευσης: 21.30

Ο χώρος λειτουργεί αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών:

– Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης

Τα παραπάνω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα