Eurovisioff! Όταν ο Αλέξης Τσίπρας βαρούσε τα νταούλια ενάντια στην καταναλωτική κουλτούρα της Eurovision

Eurovisioff! Όταν ο Αλέξης Τσίπρας βαρούσε τα νταούλια ενάντια στην καταναλωτική κουλτούρα της Eurovision

Οι πρώτες συγκρούσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους, πριν ακόμη γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν με θέμα τη Eurovision

Όταν η Ελλάδα κέρδιζε το διαγωνισμό της Eurovision του 2005, η ελληνική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή περιελάμβανε αυτή τη νίκη και τη μετέπειτα διοργάνωση της τηλεοπτικής παραγωγής στην Αθήνα στη λίστα με τα επιτεύγματά της. Γεγονός που έδωσε αφορμή στον δημοτικό σύμβουλο της Αθήνας ακόμη τότε, Αλέξη Τσίπρα, να περάσει στην αντεπίθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά δεν συμφωνούσαν καθόλου με το πνεύμα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού και έτσι γεννήθηκε η ιδέα μια αντι-eurovision εκδήλωσης στην πλατεία Κουμουνδούρου, παράλληλα με τη διοργάνωση του διαγωνισμού στην Ελλάδα το 2006. Έκτοτε ο θεσμός ονομάστηκε Eurovisioff και φιλοδοξούσε να αναδείξει εναλλακτικά σχήματα και ερμηνευτές στους δρόμους της πόλης, με βασικό διοργανωτή την “Ανοιχτή Πόλη”, δημοτική παράταξη της Αθήνας.

 

“Παρά την κουλτούρα της κατανάλωσης και των πολυδάπανων εκδηλώσεων, στην πόλη μας παράγεται και ένας άλλος διαφορετικός πολιτισμός” δήλωνε το 2008 ο νυν πρωθυπουργός, που καλούσε σε έμμεσο μποϊκοτάζ της Eurovision, προσκαλώντας τους πολίτες στο Θησείο στην τρίτη χρονιά της Eurovisioff. “Δεκάδες συμπολίτες μας, πολλές φορές διαφορετικής εθνικής καταγωγής, δημιουργούν πολύ πιο αξιόλογα πράγματα από το πλαστικό και τυποποιημένο λάιφ στάιλ” συμπλήρωνε τότε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και αυτό ήταν το βιντεάκι που συνόδευε την ενέργεια στο διαδίκτυο:

Η αντι-eurovision συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά. Έτσι, την ώρα που το 2009 στη Ρωσία ο Σάκης Ρουβάς έκανε αυτό:

στο Θησείο πλάι στο σταθμό του ΗΣΑΠ γινόταν αυτό:

Πώς τα φέρνει ο καιρός…

 

Τα χρόνια πέρασαν, ο θεσμός της Eurovisioff φαίνεται να ξεθώριασε σχετικά, σε αντίθεση με εκείνον της Eurovsion που μάλλον καλά κρατεί, σ ε ό, τι αφορά στο ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού. Ένα ακόμη στοιχείο που έχει ενδιαφέρον, είναι πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός συμμετείχε πέρσι σε μια άτυπη Eurovision, αφού αυτός ήταν ο τίτλος του Debate των υποψηφίων για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Για να πούμε και την αλήθεια, στην γνώμη του κοινού της Ευρώπης τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε κερδίσει τους αντιπάλους του και αν έπρεπε να βαθμολογηθεί θα έπαιρνε το δωδεκάρι, σύμφωνα τουλάχιστον με τα poll που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το debate.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα