Eurovision: Η Πορτογαλία είναι φαβορί και τραγουδά στη γλώσσα της

Eurovision: Η Πορτογαλία είναι φαβορί και τραγουδά στη γλώσσα της
Salvador Sobral from Portugal performs the song "Amar pelos dois" during the first Semifinal for the Eurovision Song Contest, in Kiev, Ukraine, Tuesday, May 9, 2017. (AP Photo/Efrem Lukatsky) AP

Χωρίς φιοριτούρες, περίεργα σκηνικά, τεράστια εφέ ή φαντασμαγορικά - στα όρια του κιτς - ρούχα, ο Πορτογάλος υποψήφιος φαίνεται πως κερδίζει επιτροπές και τηλεοπτικό κοινό, στέλνοντας τον διαγωνισμό στη Λισσαβόνα για πρώτη φορά στην ιστορία της Eurovision

Για πρώτη φορά έπειτα από 53 χρόνια στο διαγωνισμό (με κάποιες απουσίες), η Πορτογαλία βλέπει την πρωτιά στη Eurovision, με ένα τραγούδι που κανείς δεν θα χαρακτήριζε “ιδανικό για το θεσμό” όπως πολύ συχνά λέγεται. Ο Σαλβαδόρ Σομπράλ ανέβηκε τν περασμένη Τρίτη μόνος στη σκηνή, φορώντας ένα απλό ταπεινό σακάκι και ερμήνευσε το Amar pelos dois στην μητρική του γλώσσα, κόντρα στους κανόνες που θέλουν όλες τις χώρες να στρέφονται στον αγγλικό στίχο για να κερδίσουν περισσότερους τηλεθεατές.

Ο 28χρονος Πορτογάλος έχει στη φαρέτρα του ένα όμορφο και κάπως ρετρό τραγούδι, το οποίο μάλιστα υπογράφει η αδερφή του, μια στιχουργός και συνθέτης που έχει αποκτήσει φανατικό κοινό στη χώρα της τα τελευταία χρόνια. Τα δύο αδέρφια τόνισαν το γεγονός πως ήθελαν να απευθυνθούν στο ευρωπαϊκό κοινό στη γλώσσα τους και να περάσουν έτσι το μήνυμά τους στη Eurovsion και όπως όλα δείχνουν, αυτό είχε αποτέλεσμα.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWS247

Τι δείχνουν τα στοιχήματα

Ο Σαλβαδόρ κονταροχτυπιέται με το τραγούδι της Ιταλίας, το οποίο είναι σε πιο αλέγκρο ρυθμό και μέσα στο γνώριμο κλίμα της Eurovision. Ολίγον κιτς, με γορίλες να ανεβαίνουν στη σκηνή και ένα χορευτικό που θυμίζει “μακαρένα”. Ωστόσο, η Ιταλία έχει προσέλθει αρκετές φορές στο διαγωνισμό ως φαβορί και τελικά δεν κατορθώνει να πάρει το τρόπαιο. Έχοντας τη “ρετσινιά” των BIG 5 που περνούν απευθείας στον τελικό, δεν κατορθώνει να σαγηνεύσει τις υπόλοιπες χώρες που είναι υποχρεωμένες να περνούν κάθε φορά τη βάσανο των ημιτελικών.

Η stoiximan λοιπόν δίνει απόδοση 2,65 στο ιταλικό τραγούδι, μια ανάσα πιο πάνω από την Πορτογαλία η οποία και λαμβάνει 2.90. Ακολουθεί η Βουλγαρία, με ένα επίσης ατμοσφαιρικό κομμάτι που έκλεψε τις εντυπώσεις στον β’ ημιτελικό της Πέμπτης. Από εκεί και έπειτα οι άλλες χώρες βρίσκονται σε απόσταση από την κορυφή, με το Βέλγιο να έχει απόδοση 15 και τη Σουηδία 25. Ψηλά πλασάρεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια πρόβλεψη που πολύ φοβούμαστε ότι θα διαψευσθεί, τόσο με βάση την παράδοση, που θέλει το κοινό να αγνοεί τις αγγλικές συμμετοχές, όσο όμως και έπειτα από δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία οι Βρετανοί επιθυμούν Brexit και από το διαγωνισμό.

AP Photo/Sergei Chuzavkov

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα