Κωνσταντίνος Βήτα: 'Ψάχνω την ελευθερία μέσα μου όχι γύρω μου'

Κωνσταντίνος Βήτα: 'Ψάχνω την ελευθερία μέσα μου όχι γύρω μου'
FACEBOOK

Προσκεκλημένος για μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή "Πεζοί στον Αέρα" στο Ραδιόφωνο 24/7 ήταν ο ξεχωριστός μουσικός συνθέτης και τραγουδιστής

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ηλεκτρονικής σκηνής στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Βήτα, μίλησε στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και τη Φωτεινή Λαμπρίδη, στην εκπομπή «Πεζοί στον Αέρα» στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6, για την εποχή των Στέρεο Νόβα, το τραγούδι, τη ζωγραφική και την πνευματικότητα που αναζητά.

Για ποιο θέμα του αρέσει κυρίως να γράφει:

«Είναι σαν αυτό που έλεγε ο Μπομπ Μάρλεϊ παλιά και με έχει επηρεάσει, ότι μέσα από τη μουσική του προσπαθεί να δημιουργήσει μια ωραία πλατφόρμα,  για την επικοινωνία με τους άλλους. Πίστευε, ότι πρέπει να γράφουμε τραγούδια αγάπης, ότι ο λόγος μας θα πρέπει να έχει έναν ευεργετικό σκοπό μέσα στην ψυχή του άλλου. Κάποιες φορές το κράτησα, άλλες όχι, αλλά αφήνομαι μέσα σ' αυτό. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί θέλω να γράφω. Μου είναι πολύ δύσκολο να γράφω στίχο. Με τη μουσική είναι πιο εύκολο.»

Ποια «πνευματική»-νοητική διεργασία ακολουθεί για τη συγγραφή των κομματιών του:

«Προσπαθώ να επικοινωνώ με την ψυχή μου καθαρά. Δηλαδή, με το τι θέλει να πει η καρδιά μου και νομίζω ότι η καρδιά η δική μου είναι ίδια με όλων των ανθρώπων. Επομένως όσο πιο κοντά πηγαίνω εγώ σ’ αυτή τη φωνή και ακούω κάτι, κάποιες φορές αυτό με βοηθάει και αυτός είναι και ο άξονας για να επικοινωνήσω με τους υπόλοιπους. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι σκέφτονται το ίδιο, θέλουν τα ιδία πράγματα. Οι διαφορές μας είναι κυρίως σε θέματα εγωισμού,  που κάνουν τον άνθρωπο να είναι λίγο πιο οχυρωμένος μέσα σε μια προσωπικότητα. Αλλά μόλις σπάσει αυτή η προσωπικότητα - κέλυφος , καταλαβαίνει ότι είναι ίδιος με τον άλλον.»

Η μουσική του σήμερα σε σχέση με τα πρώτα του βήματα:

«Όσο μεγαλώνω είναι διαφορετικά. Είναι πάρα πολλά χρόνια που ασχολούμαι με τη μουσική και προσπαθώ να πηγαίνω πιο κοντά στη μουσική. Για μένα δεν είναι τίποτα δεδομένο. Επειδή είμαι μουσικός δεν σημαίνει ότι αύριο μπορώ να κάνω ένα δίσκο. Θέλει πολύ κόπο, πολλή δουλειά, να παρατηρείς γύρω σου τι συμβαίνει, τους ανθρώπους, τον ίδιο σου τον εαυτό πώς κινείται μέσα στον κόσμο... Όλο αυτό δημιουργεί κάποια μουσική στην πορεία.»

Για το αν αισθάνεται «ελεύθερος»:

«Δεν περιμένω να βρω γύρω μου την ελευθερία. Προσπαθώ μέσα μου να βρω την ελευθερία. Και τη βρίσκω. Να μπορώ όπου βρίσκομαι, όπου πηγαίνω, όπου περπατώ να αισθάνομαι μια εσωτερική ελευθερία. Μέσα στις φυλακές, πολλοί μεγάλοι συγγραφείς έγραψαν απίστευτα βιβλία, μυθιστορήματα, τα οποία είχαν τόση ελευθερία.. Ελευθερία δεν είναι το να βγω και να σπάσω όλα τα σύνορα, ας πούμε.»

Για το αν έχει μετανιώσει κάποια πράγματα στη ζωή του:

«Έχω μετανιώσει για πολλά πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου. Έχω κάνει πολλά λάθη. Αν θα γύριζα, θα ήθελα να τα κάνω με καλύτερο τρόπο. Πιστεύω πως ο άνθρωπος πρέπει να αλλάζει εσωτερικά και πρέπει να σπάσει κάποια στιγμή αυτό που λέει "εγώ δεν αλλάζω, έτσι είμαι". Και αυτό είναι κάτι που δεν ήθελα ποτέ. Πιστεύω ότι κάνω λάθη, ότι πρέπει να αλλάξω και ότι πρέπει να γίνω από αύριο καλύτερος. Όχι μόνο για μένα, αλλά και για τους άλλους. Γιατί αν γίνω καλύτερος για μένα, θα γίνω και για τον άλλον δίπλα μου. Κι αυτό από μόνο του είναι μια επανάσταση.»

SHARE:

24Media Network