Λεωνίδας Καβάκος- ΚΟΑ: Συζυγικό καυγαδάκι ήταν, πάει πέρασε

Λεωνίδας Καβάκος- ΚΟΑ: Συζυγικό καυγαδάκι ήταν, πάει πέρασε
Φωτογραφία από την κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Λεωνίδας Καβάκος και ο Πρόεδρος του ΣΜΥΚΟΑ Μιχάλης Ραμός. Δημήτρης Καραμπέτσος

Τι ειπώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο κορυφαίος βιολονίστας και αρχιμουσικός Λεωνίδας Καβάκος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Μία κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο κορυφαίος βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που τίποτα δεν παρέπεμπε και δε θύμιζε το πολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή τη συναυλία της 14ης Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για την ανέγερση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης).

Αφορμή αυτού του… μαζέματος στάθηκε η νέα συναυλιακή σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο στις 4 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα έσοδα της Συναυλίας που ανοίγει μια νέα σελίδα στο εκπαιδευτικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Ορχήστρας, θα διατεθούν για τα Παιδιά Πρόσφυγες από την Ουκρανία, πολλά από τα οποία είναι ασυνόδευτα. Το πρόγραμμα της Συναυλίας, η οποία αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του Λεωνίδα Καβάκου με το σύνολο των μελών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών εν ολομελεία, θα είναι εορταστικού, συμμετοχικού χαρακτήρα. Κυρίαρχη, η εμβληματική Τέταρτη συμφωνία του Γιοχάνες Μπραμς.

Παρόντες δήλωσαν ο Υφυπουργός Αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Αντιπροσώπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Maria Clara Martin, ο Λεωνίδας Καβάκος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκάς Καρυτινός. Συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΔΣ καθηγητής Λίνος- Αλέξανδρος Σισιλιάνος και ο Πρόεδρος του ΣΜΥΚΟΑ Μιχάλης Ραμός.

Συνέντευξη Τύπου χωρίς νόημα καλλιτεχνικό

Η συνέντευξη Τύπου δεν είχε κανένα απολύτως καλλιτεχνικό νόημα να γίνει τώρα, καθώς ακόμη δεν είναι γνωστό ούτε το πρόγραμμα της συναυλίας ούτε καν οι καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος σε αυτήν. Είναι γνωστή η ημερομηνία, το μέρος και η σύμπραξη του ΟΗΕ.

Ο βασικός λόγος που έγινε ήταν για να δηλωθεί πως πλέον οι δύο πλευρές “τα βρήκαν”, είχαν ένα είδους “συζυγικό”… καβγαδάκι, το οποίο και βγήκε παραέξω και έγινε γνωστό στο πανελλήνιο εξαιτίας του οξύθυμου θυμικού του κορυφαίου βιολονίστα -θυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα με ανάρτησή του στο facebook μίλησε απαξιωτικά για την ΚΟΑ, ενώ δήλωσε πως ντρέπεται για τη χώρα του γιατί δεν υπήρξε ομόφωνη και ενθουσιώδης διάθεση συμμετοχής σε μία συναυλία για καλό σκοπό- και τώρα όλα καλά.

Καβάκος και ΚΟΑ, γυρίζουν σελίδα και προχωρούν μαζί χέρι χέρι για μία ακόμη συναυλιακή σύμπραξη.

Πεσμένοι ειρηνικοί τόνοι υπό σκιά πολεμική

Οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν εμφανώς πεσμένοι και όποιες ερωτήσεις έγιναν από δημοσιογράφους αφορούσαν στο ψυχροπολεμικό μεταξύ τους κλίμα της προηγούμενης εβδομάδας. Κι όχι δεν εννοούμε τον Πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά τον μεταξύ τους εμφύλιο.

Ο Λεωνίδας Καβάκος έδωσε μεγάλη έμφαση στους συναισθηματικούς δεσμούς που τον συνδέουν με την ΚΟΑ λέγοντας πως “η ΚΟΑ είναι μία ορχήστρα που έχω ιδιαίτερους δεσμούς, καθώς ο πατέρας μου ήταν μέλος της. Μεγάλωσα και σπούδασα, δηλαδή, με τα χρήματα που κέρδιζε παίζοντας στην ορχήστρα. Γι΄αυτό και αισθάνομαι μεγάλη συναισθηματική σύνδεση με την ΚΟΑ και γι’ αυτό έχουμε κάνει και μία συνεργασία με χαρακτήρα φιλανθρωπικό”.

Παράλληλα, αναφέρθηκε απ΄έξω απ΄έξω και στην “ψύχρανσή” του με την ορχήστρα την προηγούμενη εβδομάδα λέγοντας “είμαι ευτυχής που είμαι εδώ σήμερα, καθώς η συνεργασία μου με την ΚΟΑ θα συνεχιστεί και θα κάνουμε μαζί τη συναυλία αυτή τον Ιούνιο και μάλιστα έχουμε μαζί μας και τον ΟΗΕ. Ο κ. Σισιλιάνος είχε αυτή την ιδεα να κάνουμε αυτή τη συναυλία για να διορθώσουμε όσα κυκλοφορησαν τις προηγούμενες τις μέρες. Είμαστε εδώ για να στηρίζουμε ανθρωπους που για κακή τους τύχη βρέθηκαν να ζουν στο λάθος σημείο”.

Φωτογραφία από την κοινή συνέντευξη Τύπου. Άπό αριστερά ο ο Πρόεδρος του ΔΣ καθηγητής Λίνος- Αλέξανδρος Σισιλιάνος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκάς Καρυτινός και ο Λεωνίδας Καβάκος.


Τελικά η ΚΟΑ πρέπει να ζητήσει “συγγνώμη” κύριε Καβάκο;

Σε ερώτηση σχετική με το αν η ΚΟΑ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη καθώς δεν συνεργάστηκε μαζί του, αλλά έκανε μία άλλη συναυλία διαθέτοντας τα χρηματα στο μαιευτήριο της Μαριούπολης, είπε πως «είμαι πολύ ικανοποιημένος που δόθηκαν τα έσοδα από τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας στον Πειραιά, για το σκοπό της ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Αυτή η χειρονομία αποτελεί για εμένα ζήτημα ουσίας. Δεν μπορώ ωστόσο να μην παραδεχθώ πως λυπήθηκα που δεν παίξαμε μαζί την Πέμπτη που μας πέρασε στο Μέγαρο. Αλλά η ουσία είναι πάνω από κάθε ανθρώπινο εγωισμό. Δεν έχει σημασία, λοιπόν, ότι δεν το έκανε με τον Καβάκο. Σημασία έχει έχει ότι το έκανε και έδωσε το σωστό στίγμα στην κοινωνία. Δε με ενδιαφέρει μία συγνώμη, με ενδιαφέρει η ουσία. Εχει τελειώσει για μένα το θέμα λοιπόν”.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε έναν Ουκρανό φοιτητή των σεμιναρίων που έκανε στο παρελθόν στην Ελλάδα που καθημερινά ζει με την αγωνία της επιβίωσης της οικογενείας του. “Πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο σολίστα, τον Ντιμίτρι Ουντοβιτσένκο, ο οποίος θα προσκληθεί να συμμετάσχει στη συναυλία της 4ης Ιουνίου» αποκάλυψε, ενώ σχετικά με το πρόγραμμα της επικείμενης συναυλίας είπε «πρόκειται να ερμηνεύσω κι ο ίδιος ως σολίστ στο πρώτο μέρος της συναυλίας το οποίο θα επιθυμούσα να έχει εορταστικό, συμμετοχικό χαρακτήρα. Κατά το δεύτερο μέρος θα αποδοθεί η εμβληματική Τέταρτη συμφωνία του Γιοχάνες Μπραμς».

Ο κορυφαίος βιολιστής εστίασε στο επταετές φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα Προσφορά Μουσικής και Μουσική Προσφορά που έφερε την Ορχήστρα σε επαφή με συμπολίτες μας «από την Καλαμάτα ως την Κομοτηνή». “Ο κόσμος της περιφέρειας δεν έχει επαφή με τον συμφωνικό ήχο”, τόνισε και απευθυνόμενος στον Νικόλα Γιατρομανωλάκη του ζήτησε τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να δημιουργηθούν ορχήστρες και στην Περιφέρεια, στην Στερεά Ελλάδα, στα Νησιά, αλλά και στο νησί της Κέρκυρας.

Τι θα γίνουν τα χρήματα της συναυλίας αν η Μαριούπολη δεν παραμείνει ουκρανική;

Ο Λεωνίδας Καβάκος απάντησε με ψυχραιμία στο ερώτημα αυτό λέγοντας πως «κάποιοι βρήκαν αφορμή να χτυπήσουν αυτή την ιδέα, παρόλο που είναι συγκλονιστικός ο συμβολισμός ενός μαιευτηρίου, που ουσιαστικά είναι πηγή…ζωής απέναντι στην φρικαλεότητα του πολέμου. Αυτή είναι η πνευματική διάσταση της πρότασής μου. Όσον αφορά στην ουσία της πρότασης, αν και δεν μου αρέσει καθόλου αυτό που θα πω, ισχύουν τα εξής: αν η Μαριούπολη παραμείνει ουκρανική, τα χρήματα θα πάνε εκεί. Αν για οποιονδήποτε λόγο περάσει στη Ρωσία, τα χρήματα θα πάνε σε άλλο σκοπό, για να στηρίξει ανθρώπους και υποδομές της Ουκρανίας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να δημιουργούνται αμφιβολίες και για τη διάθεση και για τον σκοπό. Ολοι έχουμε υποχρέωση να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες. Να κρίνετε τον σκοπό ως προς το αν έχει ανθρωπιά και καλή πρόθεση, αν συμβολίζει κάτι δυνατό. Τους συμβολισμούς τους θέλουμε και πρέπει να τους κυνηγάμε σήμερα».

Λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί και στην “κομματικοποίηση” της συναυλίας αυτής λέγοντας πως «επειδή έγινε προσπάθεια να κομματικοποιηθεί η πρότασή μου, επειδή ήταν ιδέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αυτή για το μαιευτήριο, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μάς εκφράζει όλους. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που δεν θα ήθελε να συμβάλει στο να δημιουργηθεί ένα μαιευτήριο για να γεννάνε οι γυναίκες στη Μαριούπολη. Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει τέτοιος Έλληνας. Και αν υπάρχει, λυπάμαι πραγματικά» .

Ραμός: Θέλαμε τον σωστό συμβολισμό

Σε ερώτηση για το γιατί αρχικά η ΚΟΑ αρνήθηκε τη σύμπραξη με τον Καβάκο και τώρα την αποδέχθηκε, ο Πρόεδρος του ΣΜΥΚΟΑ Μιχάλης Ραμός σημείωσε πως “θέλαμε τον σωστό συμβολισμό. Θέλαμε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τη συμπραξη και τη συνενοχή του Λεωνίδα Καβάκου. Ο συμβολισμός αυτός είναι για εμάς το πιο ηχηρό μήνυμα και το περνάμε με τον καλύτερο τρόπο με τη συναυλία αυτή”.

Όσο για τις κατηγορίες για την ΚΟΑ πως υπήρχε είχε πολιτική υποκίνηση ο κ. Ραμός σημείωσε πως “δηλώνω κατηγορηματικά πως στις εκλογές τις ορχήστρες μας (ΚΟΑ, ΚΟΘ και ορχήστρα Λυρικής) δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα. Δεν έχουμε κανένα κόμμα από πίσω και δεν πήραμε καμία εντολή από κανένα κόμμα. Προσπαθούμε να αφήσουμε την κομματικοποίηση από εξω , δεν μας κάνει καλό κανένα κόμμα άλλωστε”.

Δόθηκαν οι εξηγήσεις και τώρα θέλουμε να αφήσουμε τα συμβάντα πίσω μας…

Ειρηνικός και μειλίχιος ήταν από την πλευρά του ο Λουκάς Καρυτινός σημείωσε πως “Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας κι ελπίζω η σημερινή μου δήλωση να αποκαταστήσει την ηρεμία και την καλή διάθεση που όλοι χρειαζόμαστε. Ο πόλεμος που ακόμα μαίνεται, οι ανάγκες που πολλαπλασιάζονται, οι ανησυχίες για το μέλλον, είναι ισχυροί λόγοι για να χάνεται η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό. Λάθη και παραλήψεις γίνονται κι αυτά οδηγούν πολλές φορές σε παρεξηγήσεις και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές. Όλα, όμως, μπορούν να εξομαλυνθούν και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων και πραγματοποίηση των κοινών στόχων.

Περάσαμε από μια εξαιρετικά δυσάρεστη κρίση. Δόθηκαν οι εξηγήσεις και τώρα θέλουμε να αφήσουμε τα συμβάντα πίσω μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις με περισσότερο πάθος για τον Καλό Σκοπό και υπερασπιζόμαστε με όλο μας το Είναι την Μουσική και τον Άνθρωπο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα