Μία μεσόφωνος και ένας μουσικός “βουτούν” στο έργο της Ρένας Παπασπύρου

Διαβάζεται σε 2'
Αναστασία Κότσαλη-Μιχάλης Καλκάνης
H Αναστασία Κότσαλη και ο Μιχάλης Καλκάνης Γιώργος-Καλκανίδης

Η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και ο συνθέτης Μιχάλης Καλκάνης, “βουτούν” στο έργο της εικαστικού ανατέμνοντας το ηχητικά και συνθέτοντας ένα ξεχωριστό ηχητικό πλέον “δειγματολόγιο της πόλης”.

“Parete del lume” λέγεται η λυρικοεικαστική site specific δημιουργία των Αναστασία Κότσαλη & Μιχάλη Καλκάνη εμπνευσμένη από την έκθεση της Ρένας Παπασπύρου που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και ο συνθέτης Μιχάλης Καλκάνης, “βουτούν” στο έργο της εικαστικού ανατέμνοντας το ηχητικά και συνθέτοντας ένα ξεχωριστό ηχητικό πλέον “δειγματολόγιο της πόλης”.

Σημεία αναφοράς τους το έργο της Ρένας Παπασπύρου Baalbeks I (Εικόνες στην Ύλη), 1986-1988 (Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου), το βιβλίο της “Photocopies” (Αθήνα, Futura, 2011) και ο διάλογός τους με αποσπάσματα του αστικού ποιήματος του Πωλ Κλωντέλ με τίτλο “Το εσωτερικό τείχος του Τόκιο”.

Mε αναφορές στην αποτοίχιση, στο τυχαίο, το duo αξιοποιεί θραύσματα από το εξαιρετικά σπάνια παιγμένο μπαρόκ ορατόριο του Σκαρλάτι “Il giardino di rose” (Ο κήπος με τα τριαντάφυλλα, Α’ πανελλήνια παρουσίαση) για μια ηχητική ενατένιση στο «περιβόλι με λουλούδια» ανάμεσα στους γκρεμισμένους αυλότοιχους (parete del lume), όπου η ανακάλυψη του τίποτα γίνεται κάτι σημαντικό.

Με έντονα μοντερνιστικά στοιχεία, στραγγίζεται και αποστραγγίζεται μέσα από τη λουπιέρα μέχρι να γίνει κι αυτό αναπόσπαστο κομμάτι των επιστρώσεων/σημείων του Baalbeks, ένα παλίμψηστο ξεκολλημένων κόσμων, που ξανακόλλησαν – όπως θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς το σύμπαν της Ρένας Παπασπύρου.

Info

Τετάρτη 3 Απριλίου
Είσοδος ΕΠΜΑΣ, μπροστά στο έργο Baalbeks της Ρ. Παπασπύρου
‘Ωρες: 18.00 & 19.00H είσοδος στην performance είναι δωρεάν

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα