Μιχάλης Δέλτα: “Δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, αλλά ευτυχώς έχω βρει τρόπους για να τον αντέχω”

Μιχάλης Δέλτα: “Δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, αλλά ευτυχώς έχω βρει τρόπους για να τον αντέχω”
Ο Μιχάλης Δέλτα Hior Chronik

"Πάντα μια νέα αρχή, είναι μια Νέα Ζωή” μας λέει ο Μιχάλης Δέλτα λίγο πριν από την παρουσίαση του ολοκαίνουργιου δίσκου του “A new Beginning” σε μια μοναδική εμφάνιση στο six d.o.g.s.

Στη σκηνή του six d.o.g.s θα ανέβει ο θρύλος της εγχώριας μουσικής σκηνής, Μιχάλης Δέλτα για να παρουσιάσει σε συνεργασία με τη δισκογραφική ετικέτα Sky Vector Music τον ολοκαίνουργιο δίσκο του “A new Beginning”.

Σε μία και μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στην σκηνή του Gig Space θα ακουστούν νέα τραγούδια, αλλά και παλαιότερες συνθέσεις από την πλούσια δισκογραφία του, ενώ μαζί του θα εμφανιστεί η avant-garde pop τραγουδίστρια/performer Iota Phi. Την βραδιά θα ανοίξει ο Chevy με ένα ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση DJ set.

Το άλμπουμ με τίτλο “A New Beginning” περιλαμβάνει εννέα Dub Techno κομμάτια στα οποία ο Έλληνας παραγωγός χτίζει συμπαγείς ρυθμούς, με αναλογικά riffs και jazzy συγχορδίες, δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό techno άλμπουμ, πάνω στον καμβά του αστικού τοπίου και της καθημερινότητάς του.

Υπενθυμίζω καθημερινά στον εαυτό μου πως “Δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, αλλά ευτυχώς που έχω βρει τρόπους για να τον αντέχω”

Λίγο πριν από την εμφάνισή αυτή ο Μιχάλης Δέλτα μίλησε στο NEWS 24/7 για τη “νέα αρχή” που ευαγγελίζεται ο τίτλος του δίσκου. Σε τι κάνει μία νέα αρχή;

Ο Μιχάλης Δέλτα Hior Chronik

“Οι καλλιτεχνικές δράσεις μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με μια εσωτερική και πνευματική καθοδήγηση που έχω από παιδί. Έτσι πολλές φορές τα βιώματά μου, ακόμα και όταν είναι σύνθετα και δύσκολα, λειτουργούν ως το Πέρασμα ενός σκοτεινού τούνελ. Αυτή η φωτεινή άκρη του, είναι πάντοτε μια νέα αρχή. Αυτό το άνοιγμα έπειτα από την όποια ‘σκοτεινή’ δοκιμασία, μου προσφέρει νέες αποκαλύψεις για τον εαυτό μου και την ζωή. Λειτουργεί ως ένα μαγικό κλειδί.

Στη συγκεκριμένη περίοδο που συνέθεσα το ‘A New Beginning’ είχα ανάγκη να αποδεσμευθώ από βαθιές μη γόνιμες πεποιθήσεις μου οι οποίες δεν μου επέτρεπαν να φτάσω στο φωτεινό άνοιγμα του συγκεκριμένου μου τούνελ. Πάντα μια νέα αρχή, είναι μια Νέα Ζωή.”

Πού κινείται μουσικά το ύφος του νέου δίσκου και πώς έγινε η επιστροφή στη λιθουανική δισκογραφική εταιρεία, Cold Tear Records;

Όπως και ο προηγούμενος έτσι και ο συγκεκριμένος δίσκος στην Cold Tear Records έχει τις αναφορές του στην Dub Techno μουσική σκηνή η οποία παραμένει με μία έννοια ακριβοθώρητη και πολύτιμη μαζί σε αυτούς τους έκπτωτους καιρούς της δισκογραφίας. Ανέκαθεν η βασική μου αφετηρία για την σύλληψη ενός μουσικού έργου υπήρξε η δημιουργία των ήχων και λιγότερο των μελωδιών.

Κάθε νέα αρχή είναι άλλο ένα κλείσιμο του ματιού προς τον επικείμενο θάνατό μου. Συνειδητά και άφοβα. Και όπως γράφω και σε ένα από τα βιβλία μου ναι,”Δεν μπορεί η αλλαγή να είναι περισσότερο τρομακτική από την πραγματικότητα”

Στο συγκεκριμένο μουσικό υλικό υπάρχουν διακριτικές αναφορές στην Jazz με περάσματα φυσικής τρομπέτας, σαξόφωνου αλλά και ηχοχρώματα από τσέλο, σε μια αρμονική συνύπαρξη με τους techno υπνωτιστικούς αναλογικούς ήχους και τους ρυθμούς. Σημαντική η συνεργασία μου με την αγαπημένη Iota Phi η οποία ερμηνεύει με έναν αιθέριο Pop τρόπο το κομμάτι “The Right Way”, το οποίο η δισκογραφική το θεωρεί ως μουσική πρόταση για τα δεδομένα της Dub Techno μουσικής.

Κάθε νέα αρχή σημαίνει (και) αλλαγή. Πώς διαχειρίζεσαι τις αλλαγές, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την πανδημία, αλλά και τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στον κόσμο. Σε ποια επίπεδα νιώθεις ότι έχεις αλλάξει τρόπο σκέψης;

Κάθε νέα αρχή είναι άλλο ένα κλείσιμο του ματιού προς τον επικείμενο θάνατό μου. Συνειδητά και άφοβα. Και όπως γράφω και σε ένα από τα βιβλία μου ναι,”Δεν μπορεί η αλλαγή να είναι περισσότερο τρομακτική από την πραγματικότητα”. Εξυπακούεται πως κάθε νέα αρχή αποτελεί έναν οδοδείκτη για την όποια αλλαγή. Η πανδημία και όσα συμβαίνουν στον κόσμο είναι γεγονότα που ‘τα έχω δει’ πριν από χρόνια να έρχονται οπότε ήμουν προετοιμασμένος για αυτή την καταστροφή που βιώνουμε.

Ζούμε σε μια εποχή καταστροφής. Και ο ίδιος χρησιμοποιώ όσα μέσα γνωρίζω για να καταστρέφω δημιουργικά, κάθε μέρα, οτιδήποτε δεν επιτρέπει το θαύμα της ζωής.

Χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει πως δεν αισθάνομαι μια θλίψη μέσα μου για την αποτυχημένη Ανθρωπότητα. Υπενθυμίζω καθημερινά στον εαυτό μου πως “Δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, αλλά ευτυχώς που έχω βρει τρόπους για να τον αντέχω” κι αυτή η συνειδητοποίηση με τοποθετεί σε εγρήγορση και διάκριση που για μένα είναι η κορυφή απ’ όπου έχω την αληθινή θέαση και όχι εκείνη που μου παρουσιάζουν τα συστημικά ΜΜΕ. Ζούμε σε μια εποχή καταστροφής. Και ο ίδιος χρησιμοποιώ όσα μέσα γνωρίζω για να καταστρέφω δημιουργικά, κάθε μέρα, οτιδήποτε δεν επιτρέπει το θαύμα της ζωής.

Εκτός από τη μουσική, έχεις και μια αξιόλογη συγγραφική πορεία. Ποια ανάγκη καλύπτει το γράψιμο και τι θέλεις να μοιραστείς που δεν το έχεις κάνει ήδη με τη μουσική;

Η μουσική έτσι όπως κακοποιήθηκε μέσα από την Παγκοσμιοποίηση, τις γνωστές κολοσσιαίες εταιρείες και την άχρηστη ευκολία της Τεχνολογίας έχασε την αγνότητά της και το ηθικό της πλαίσιο, σαφώς εκτός ορισμένων εξαιρέσεων που δεν μπορούν να επιβιώσουν δίχως ταλαιπωρία. Ο Λόγος για μένα είναι η νέα μουσική.

Και ο γραπτός λόγος λειτούργησε μέσα από αυτά τα πέντε βιβλία Αυτοβελτίωσης που εκδίδονται από τις Εκδόσεις Οδός Πανός, ως ιδανική γέφυρα για τις βαθύτερες ψυχικές και πνευματικές αναζητήσεις των ανθρώπων. Η μουσική έχει μια ασάφεια η οποία λειτουργεί διαφορετικά για τον κάθε ακροατή ανάλογα με το τι του συμβαίνει προσωπικά.

Ο γραπτός λόγος, και κυρίως τα κείμενά μου τα οποία περιστρέφονται γύρω από τον αποτυχημένο θεσμό της οικογένειας, θέλω και ευτυχώς ταρακουνάνε την μεγαλύτερη ψυχονοητική μόλυνση της ελληνικής νοοτροπίας, τη σχέση μας με τους γονείς μας. Ο γραπτός λόγος μου Δόξα τω Θεώ, έχει βοηθήσει μέχρι στιγμή κάποιους συνανθρώπους μου να έρθουν σε μια ουσιαστική επαφή με τον εαυτό τους και να συνεχίσουν το ταξίδι της ψυχής τους στο μονοπάτι που αυτοί έχουν επιλέξει.

Τι θα ακούσουμε στο live στο six d.o.g.s; Πώς προέκυψε η συνεργασία με την ταλαντούχα avant-garde pop καλλιτέχνιδα Iota Phi και το τραγούδι “The Right Way”.

Θα παρουσιάσω τον καινούργιο δίσκο “A New Beginning” αλλά και παλιότερα κομμάτια παρέα με αναλογικά συνθεσάιζερ, οπτικό υλικό και την όμορφη παρουσία της Iota Phi. Γνωριστήκαμε τα τελευταία χρόνια μέσω της μουσικής και δουλέψαμε παρέα για τον προσωπικό της δίσκο ο οποίος κυκλοφορεί τώρα στο τέλος του μήνα.

Ολοκληρώσαμε μαζί την τελική αισθητική και την παραγωγή του άλμπουμ, με μια σπάνια ροή, άψογη συνεννόηση και κυρίως με σεβασμό και χαρά. Στο Live της Παρασκευής θα παίξουμε και κομμάτια από τον δίσκο της εκτός από την δική μας συνεργασία στο “The Right Way” το οποίο είναι και μια ξεχωριστή στιγμή στον δίσκο.

IOTA PHI


Σκέψεις για επόμενα σχέδια;

Μαθαίνω μπάσο με έναν μαθητή μου ο οποίος κάνει ήδη 6 χρόνια μαθήματα μπάσου κι εγώ του προφέρω μαθήματα Μουσικής Παραγωγής. Έχει πλάκα ως γεγονός το ότι έχω ηχογραφήσει τις μπασογραμμές σε οχτώ καινούργια κομμάτια χωρίς να ξέρω να παίζω επαγγελματικά. Επίσης, ολοκλήρωσα δημιουργικά ένα σύστημα Εσωτερικών Καρτών, ένα είδος Αυτογνωσιακού Ταρώ, με δικά μου σχέδια και ερμηνείες, το οποίο θα εκδοθεί σύντομα από συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο.

Info: Μιχάλης Δέλτα Live, Παρουσίαση δίσκου ‘A new Beginning’, μαζί του η Iota Phi, opening DJ set: Chevy, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στο six d.o.g.s με την υποστήριξη της Sky Vector Music. Tιμή εισόδου 10 ευρώ (προπώληση 8 ευρώ) , οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00., viva.gr.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα