Μουσικός χειμώνας στο ΚΠΙΣΝ – Ένας νέος Cosmos ανοίγεται μπροστά μας

Διαβάζεται σε 3'
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Νίκος Καρανικόλας

Cosmos και Microcosmos συναντιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε ένα πολυδιάστατο μουσικό πρόγραμμα, με πρωταγωνιστές επιδραστικούς δημιουργούς.

Τους επόμενους μήνες, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ξεδιπλώνει ένα πολυδιάστατο μουσικό πρόγραμμα, με πρωταγωνιστές επιδραστικούς δημιουργούς, αλλά και καλλιτέχνες που εξερευνούν διαρκώς τις δυνατότητες του ήχου, μέσα από τις σειρές συναυλιών Cosmos και Microcosmos. Όπως κάθε χρόνο, το μουσικό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η καθιερωμένη πλέον σειρά Cosmos, που διανύει την έκτη σεζόν της, προτείνει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ρευμάτων, από τη world ως την κλασική και την πειραματική ηλεκτρονική μουσική, και φέρνει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες. Την αυλαία ανοίγει φέτος η πέντε φορές βραβευμένη με Grammy ερμηνεύτρια της σύγχρονης world μουσικής Angelique Kidjo (20/11), στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της για τα σαράντα χρόνια καριέρας.

KIDJO SNFCC Cosmos Fabrice Mabillot

Τον Δεκέμβριο ακολουθούν δύο μεγάλες χριστουγεννιάτικες συναυλίες: στις 11/12 η El Sistema Greece Youth Orchestra και η El Sistema Greece Youth Choir ερμηνεύουν εορταστικά τραγούδια από τις πέντε ηπείρους, ενώ, ανήμερα τα Χριστούγεννα, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει μια γιορτινή συναυλία για όλη την οικογένεια.

Τον Φεβρουάριο του 2024 παίρνουν τη σκυτάλη οι θρυλικοί πιονέροι της ηλεκτρονικής μουσικής Tangerine Dream (19/02) που υπόσχονται ένα μοναδικό live. Οι συναυλίες της σειράς Cosmos συνεχίζονται μέχρι τον Απρίλιο 2024 και τα ονόματα των υπόλοιπων καλλιτεχνών θα ανακοινωθούν σύντομα.

Oded Tzur SNFCC Microcosmos Chris Knight

Microcosmos στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

Σε διάλογο με τη σειρά Cosmos, η σειρά συναυλιών Microcosmos, παρουσιάζει στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ πέντε καινοτόμους καλλιτέχνες με -άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο εμφανές- jazz υπόβαθρο, οι οποίοι ξεχώρισαν στο εγχώριο και διεθνές μουσικό στερέωμα διαταράσσοντας τις φόρμες και τα όρια προς πάσα μουσική κατεύθυνση: Από τον «συναρπαστικό νέο Κολοσσό του σαξοφώνου» Oded Tzùr και το κουαρτέτο του (22/10), που μετασχηματίζουν τα μυστικά της ινδικής μουσικής παράδοσης σε spiritual jazz, στον ανατρεπτικό Βερολινέζο πιανίστα Lambert (19/11), ο οποίος συνδυάζει ποικίλες όψεις της σύγχρονης jazz με ηλεκτρονικά και ροκ στοιχεία και από το εγχώριο ντουέτο Jan Van & Fotis Siotas (21/1), που δίνει νέα οπτική στη μουσική παράδοση της Βόρειας Ελλάδας μέσα από το project «Folk Nowadays», στο επίσης εγχώριο τρίο MOb (11/02), το οποίο αποδομεί τις jazz φόρμες εντάσσοντας στις συνθέσεις του από post punk έως και dance στοιχεία. Στην τελευταία συναυλία της σειράς, οι Βρετανοί Ruby Rushton (31/03) του αεικίνητου Tenderlonious μας ταξιδεύουν στην παράδοση των θρύλων της εποχής του Coltrane.

Ο ανατρεπτικός Βερολινέζος πιανίστας Lambert SNFCC Microcosmos

Για τις συναυλίες των μηνών Οκτωβρίου-Νοεμβρίου η ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων ξεκινά στις 5 Οκτωβρίου στις 12.00 στον ιστότοπο της Ticket Services.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα