Naxatras: “Θέλαμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία από τότε που είδαμε το live των Pink Floyd στην Πομπηία”

Naxatras: “Θέλαμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία από τότε που είδαμε το live των Pink Floyd στην Πομπηία”
ALEXANDROS AVRAMIDIS

Συνδυάζοντας τη μουσική τους με ένα ψυχεδελικό video show, οι Naxatras εγκαινιάζουν τον νέο κύκλο του STAGES A/LIVE του Ιδρύματος Ωνάση, το Σάββατο 1η Ιανουαρίου 2022 στις 21:00.

Οι Naxatras, το psychedelic rock σχήμα από τη Θεσσαλονίκη που δε διστάζει να πειραματιστεί με psych, progressive, blues, funk, stoner και oriental μουσική κάνουν ποδαρικό στον νέο κύκλο κινηματογραφημένων live performances συγκροτημάτων και καλλιτεχνών STAGES A/LIVE, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρώτη στάση λίγο έξω από την Καβάλα, στις παρυφές του παραθαλάσσιου οικισμού της Νέας Καρβάλης, σε έναν απομονωμένο λόφο που κατοικείται αδιάλειπτα από την αρχαιότητα έως σήμερα. Εκεί βρίσκεται το «Ακόντισμα», που διατηρεί την αυθεντική ονομασία του αρχαίου οικισμού και έχει αναστηλωθεί, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές προδιαγραφές των μοναδικών κτισμάτων της Καππαδοκίας. Το «Ακόντισμα» συνδυάζει την εμπειρία της ιστορικής Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης με τη σύγχρονη δημιουργική ματιά μιας παρέας νέων ανθρώπων, που από την πρώτη στιγμή ένιωσαν το έντονο ενεργειακό πεδίο του χώρου να τους μαγνητίζει.

Ο μυσταγωγικός αυτός χώρος δονείται από τα δυναμικά ρυθμικά μοτίβα, τις ονειρικές μελωδίες, τα βαριά riffs και τα ταξιδιάρικα κιθαριστικά σόλο των Naxatras που μας μεταφέρουν πίσω στο ’70. Η μπάντα συγκέντρωσε από πολύ νωρίς τα βλέμματα των fans της εγχώριας heavy και psych σκηνής. Όλα όσα συνθέτουν τη μαγιά του ήχου των Naxatras, τους έκαναν να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του εγχώριου psych rock.

ALEXANDROS AVRAMIDIS

Οι Naxatras έχουν ταξιδέψει σε δεκάδες μουσικές σκηνές της Ευρώπης.. Δέκα χρόνια από τα πρώτα τους live sessions στη Θεσσαλονίκη και έξι χρόνια από τη μεγάλη επιτυχία τους με την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου διαθέτουν τόσο έντονη δημιουργική ορμή, ώστε το ομώνυμο full length ντεμπούτο τους ηχογραφήθηκε μέσα σε μία μόλις μέρα. Και είναι τόσο μεγάλη η πίστη τους στις psych διδαχές των 70s που ακολούθησαν μια απόλυτα αναλογική προσέγγιση στην ηχογράφηση. Κάπως έτσι, αναλογικές και ακόμη πιο γκαζωμένες ήταν και οι επόμενες δισκογραφικές τους κινήσεις, τα albums “II” (2016) και “III” (2018), με το τελευταίο μάλιστα να το παρουσιάζουν ζωντανά σε μία επική βραδιά στο Gagarin 205, από την οποία προέκυψε και το ζωντανό album “Live Rituals At Gagarin 205”.

Οι Naxatras αποτέλεσαν αμέσως μια ανερχόμενη δύναμη για τον εγχώριο rock ήχο, γεγονός που αποδεικνύουν τόσο με τη διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα και την εξαιρετική συνέπειά τους (πέντε επίσημες κυκλοφορίες μέσα σε τρία χρόνια), όσο και με τις απίστευτα δεμένες ζωντανές εμφανίσεις τους, που προσελκύουν χιλιάδες κόσμου στις σκηνές των πιο σημαντικών και ποιοτικών ευρωπαϊκών venues, αλλά και με συμμετοχές σε φεστιβάλ-ορόσημα του ήχου όπως τα Desertfest (Γερμανία και Αγγλία), Ozora Festival (Ουγγαρία), Lake on Fire (Αυστρία) και Duna Jam (Σαρδηνία, Ιταλία).

Συνδυάζοντας τη μουσική τους με ένα ψυχεδελικό video show, οι Naxatras ανεβαίνουν στη σκηνή του πολιτιστικού χώρου «Ακόντισμα» στην Καβάλα, το Σάββατο 1η Ιανουαρίου 2022 στις 21:00, και υποδέχονται το νέο έτος στην ψηφιακή σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση, στο YouTube Channel σε επιμέλεια και σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή.

Εμείς με αφορμή τη συναυλία αυτή μιλήσαμε με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Γιάννη Βαγενά.

ALEXANDROS AVRAMIDIS

Τι είναι αυτό που σας έδεσε και σας “γέννησε” 10 χρόνια πριν;
Η δίψα μας για μουσική, έκφραση και δημιουργία ήταν και είναι η βασική κινητήριος δύναμη πίσω από τη μπάντα. Θέλαμε να γράψουμε μουσική που να μας μιλάει, εμπνευσμένη φυσικά από τα ακούσματά μας εκείνη την εποχή, και αυτή τη μουσική να τη μοιραστούμε ζωντανά με τον κόσμο.

Όσο πορευόμαστε, τείνουμε προς μια πιο προσεκτική, λεπτομερή προσέγγιση στη σύνθεση. Οι ψυχεδελικές αναφορές έχουν αναμειχθεί με progressive στοιχεία.

Πώς κύλησε αυτός ο καιρός και πώς εξελίχθηκε ο ήχος σας;
Όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολύ έντονα, περάσαμε από πολλά στάδια και σίγουρα προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε. Τα πρώτα άλμπουμ ήταν πιο αυτοσχεδιαστικά και πιο ενθουσιώδη, ο ήχος πιο ωμός. Όσο πορευόμαστε, τείνουμε προς μια πιο προσεκτική, λεπτομερή προσέγγιση στη σύνθεση. Οι ψυχεδελικές αναφορές έχουν αναμειχθεί με progressive στοιχεία.

Πώς προέκυψε το ψυχεδελικό ροκ; Αγαπημένα σας ακούσματα/καλλιτέχνες;
Πέρα από την πολύ πρώιμη περίοδο, όπου υπήρχαν πιο έντονα heavy rock ψήγματα, η τάση προς την ψυχεδελική μουσική προέκυψε γρήγορα. Ίσως επειδή τζαμάρουμε πολύ και αφηνόμαστε σε αυτό το «χάσιμο». Σίγουρα έχει να κάνει και με τις αγαπημένες μας μπάντες που έχουν αυτό το στοιχείο, από τους Floyd μέχρι τους Ozric Tentacles και από τους Doors μέχρι τους My Sleeping Karma.

Πώς αισθάνεστε που τώρα θα παίξετε στο AKONTISMA της Καβάλας;
Η εμπειρία αυτού του session ήταν πολύ έντονη, πρώτη φορά παίζαμε σε ένα τέτοιο, θεατρικό χώρο, με απίστευτα φώτα και μπόλικο κρύο και υγρασία. Είχαμε μπει σε ένα πολύ όμορφο zone.

Τι θα ακούσουμε σε αυτό σας το Live;
Κομμάτια από όλη την μέχρι στιγμής δισκογραφία μας, αλλά σε καινούργιες εκδοχές, με την πολύ σημαντική συμβολή του νέου μας μέλους, Παντελή Κάργα, στα πλήκτρα. Έχουμε προσθέσει synthesizers, κάποια κομμάτια είναι σχεδόν διασκευές των αρχικών, καινούργιες προσεγγίσεις.

Το Stages A/Live ήταν σαν μια συναυλία χωρίς κοινό, κάτι που θέλαμε να το κάνουμε από τότε που πρωτοείδαμε το live των Pink Floyd στην Πομπηία!

Πώς νιώθετε που συμμετέχετε στο Stages A/Live; Πώς σας φάνηκε η διαδικασία της ψηφιακής συναυλίας;
Φανταστικά, όλη η ομάδα και το συνεργείο ήταν καταπληκτικά και μας έκαναν να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας. Ήταν σαν μια συναυλία χωρίς κοινό, κάτι που θέλαμε να το κάνουμε από τότε που πρωτοείδαμε το live των Pink Floyd στην Πομπηία!

Τι είναι αυτό που εξακολουθεί να σας εμπνέει;
Δύσκολο να προσδιορίσουμε κάτι τέτοιο. Σίγουρα δεν έχουμε κάποιο “μπούσουλα”, δημιουργούμε ό,τι μας τραβάει και ακολουθούμε το ένστικτό μας. Γι’ αυτό και τα είδη και η θεματολογία ποικίλλουν.

Γιατί έχετε επιλέξει την ψηφιακή εποχή τον αναλογικό ήχο;
Αυτή η επιλογή ήρθε κάπως μοιραία, με το πρώτο μας άλμπουμ, αλλά συνεχίσαμε σε αυτό το δρόμο μέχρι το τρίτο μας άλμπουμ. Ο αναλογικός ήχος είναι κάτι πολύ ζωντανό. Η ηχογράφηση για το Stages A/Live βέβαια είναι ψηφιακή, κάτι που φέρνει μια διαφορετική αντιμετώπιση στον ήχο και ίσως δένει καλύτερα με τις συγκεκριμένες εκδοχές των κομματιών.

Συνεργασίες που ονειρεύεστε;
Δεν δίνουμε πολλή σκέψη σε κάτι τέτοιο, ίσως όμως να είχε ενδιαφέρον ένα μελλοντικό άλμπουμ με διάφορες συνεργασίες, όπως για παράδειγμα με vocalists από τη διεθνή σκηνή ή με κάποια ιστορικά ονόματα της μουσικής μας.

Φυσικά και υπάρχει ελληνική ροκ μουσική, αυτό που ξεπήδησε από την stoner σκηνή, πλέον έχει ανθίσει σε διάφορα παρακλάδια και αυτό είναι κάτι όμορφο.

Ελληνική ροκ μουσική υφίσταται σήμερα; Πώς κρίνετε το ελληνικό ροκ μουσικό τοπίο;
Φυσικά και υπάρχει, αυτό που ξεπήδησε από την stoner σκηνή, πλέον έχει ανθίσει σε διάφορα παρακλάδια και αυτό είναι κάτι όμορφο. Η ελληνόφωνη ροκ, όπως τα Ξύλινα Σπαθιά και τα Διάφανα Κρίνα για παράδειγμα, δεν έχει μεγάλο δείγμα γραφής στην εποχή μας, αλλά μπάντες όπως οι VIC, οι Mods, οι Planet, οι Stalker, οι Puta Volcano, οι Tuber, οι Deaf Radio (θα μπορούσα να γράφω για ώρα) έχουν ακόμα πολλά να πουν και το ακροατήριο είναι πιστό!

ALEXANDROS AVRAMIDIS


STAGES A/LIVE

Το STAGES A/LIVE δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση μέσα στο 2020 για την υποστήριξη των ανεξάρτητων ελληνικών μουσικών σκηνών της χώρας, σε μια περίοδο που ήταν τα πάντα κλειστά. Έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2021 και γνώρισε τεράστια ανταπόκριση. Έναν χρόνο μετά, οι σκηνές ευτυχώς λειτουργούν και πάλι και το STAGES A/LIVE μεταμορφώνεται και επιστρέφει, αυτή τη φορά στα πιο απρόσμενα μέρη, διοργανώνοντας συναυλίες με τους πιο απρόσμενους καλλιτέχνες, γιατί η μουσική και οι μουσικοί δεν σταματούν ποτέ να μας εμπνέουν, να μας ταξιδεύουν, να μας συγκινούν.

Συντελεστές/Σύλληψη & Επιμέλεια: Χρήστος Σαρρής/Συντονισμός Παραγωγής: Έλενα Χωρέμη, Σμαράγδα Δογάνη/Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση/NAXATRAS: Γιάννης Κωνσταντέλιας: Κιθάρα/Γιάννης Βαγενάς: Μπάσο & Φωνητικά/Κωνσταντίνος Χαριζάνης: Τύμπανα/Παντελής Κάργας: Πλήκτρα/Δημήτρης Μεταξάκης: Ηχοληψία & Μίξη

STAGES A/LIVE στο Onassis Channel στο YouTube

Το STAGES A/LIVE είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, που αντέδρασε άμεσα στις κλειστές σκηνές κατά τη διάρκεια του περσινού lockdown για να υποστηρίξει έμπρακτα τις μουσικές σκηνές, τους μουσικούς και όσους βρίσκονται πίσω από τη σκηνή, σε μια δύσκολη συγκυρία απραξίας. Στις σκηνές που είχαν αδειάσει από καλλιτέχνες, τεχνικούς και θεατές, από ζωή, το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινίασε μια ψηφιακή μουσική σκηνή, καθώς ο πολιτισμός συνεχίζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας και η μουσική μας (δια)μορφώνει. Η ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων ξαναζωντάνεψε για 8 μοναδικές συναυλίες. Το STAGES A/LIVE έκανε πρεμιέρα στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση τον Ιανουάριο του 2021. Χιλιάδες ψηφιακοί μουσικόφιλοι έζησαν διαδικτυακά τα εκρηκτικά live των NIGHTSTALKER και των ATH KIDS από το GAGARIN 205, των PUTA VOLCANO από το AN CLUB, των ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC και του ΜΙΚΡΟΥ ΚΛΕΦΤΗ από το WE CLUB, του ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ TRIO από το PRINCIPAL CLUB THEATER, των 63 HIGH από το EIGHTBALL CLUB, των BAZOOKA από το LAB ART. Η δεύτερη σεζόν του STAGES A/LIVE γιορτάζει τη μουσική και τους μουσικούς με απρόσμενα live από απρόσμενους χώρους στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα