Νικολακοπούλου – Καρασούλος: 5 λόγοι για να μη χάσεις 3 όμορφες φωνές “Ένα βράδυ στην Αθήνα”

Διαβάζεται σε 5'
Νικολακοπούλου – Καρασούλος: 5 λόγοι για να μη χάσεις 3 όμορφες φωνές “Ένα βράδυ στην Αθήνα”

Πήγαμε στη μουσική παράσταση της Λίνας Νικολακοπούλου και του Παρασκευά Καρασούλου “Ένα βράδυ στην Αθήνα” στο Μικρό Παλλάς και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Κάθε Τετάρτη στο Μικρό Παλλάς γιορτάζει το ελληνικό τραγούδι. Μία από τις σπάνιες ευκαιρίες που έχουμε στη βραδινή Αθήνα να καθίσουμε face-to-face με νεαρούς ερμηνευτές και να ακούσουμε ελληνικά τραγούδια που ανακινούν βουνά από συναισθήματα και ζωντανεύουν ολόκληρες εποχές.

Η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Παρασκευάς Καρασούλος είναι οι δύο “μεγάλοι μάγιστροι” πίσω από τη μουσική παράσταση με τίτλο “Βράδυ στην Αθήνα” που παρακολουθήσαμε στο Μ. Παλλάς και ξαναθυμηθήκαμε το γιατί κάποια τραγούδια αγαπήθηκαν τόσο και συνεχίζουν να αγαπιούνται διαχρονικά, έστω κι αν δεν τα ακούμε τόσο συχνά σε μουσικά σχήματα και συναυλίες.

Οι δύο σπουδαίοι στιχουργοί εξηγούν ότι έφτασε η στιγμή να συμπράξουν γιατί… “ο Λόγος είναι η αιτία που αγαπά ο κόσμος το τραγούδι, σε μια γκρίζα εποχή μεγάλης  σύγχυσης. Χρειάζεται να θυμίσουμε σε όλους και να θυμηθούμε και εμείς τους λόγους που γέννησαν τα τραγούδια αυτά, που αγαπήθηκαν και συνεχίζουν να αγαπιούνται. Γιατί το τραγούδι, διατηρεί ακόμη την δύναμή του και το βλέπουμε μέσα από τη συνεχή παρουσία του στα ραδιόφωνα αλλά και στη ζωντανή συνάντησή του  με τον κόσμο. Παραμένει ένας δεσμός συγκινητικά ακατάλυτος. Η σχέση μας και τα ίδια τα  έργα, επιτρέπουν και  υποστηρίζουν, αυτό το εγχείρημα. Ήρθε αργά, αλλά στην ώρα του. Κι αυτό γιατί τόσο εμείς αλλά κυρίως ο κόσμος κι ο χρόνος, το έχουμε όλοι τώρα μεγάλη ανάγκη

Απόστολος Κίτσος, Παναγιώτης Λάμπουρας και Θοδωρής Νικολάου – τρεις ερμηνευτές της νέα γενιάς ανεβαίνουν στη σκηνή με τις εντυπωσιακές φωνές τους και  “φωτίζουν” με το ιδιαίτερο ηχόχρωμά τους τον χαρακτήρα των συνθέσεων και των συνθετών που συμπεριλαμβάνονται στο φετινό ρεπερτόριο της παράστασης.

Κάναμε αυτή τη μουσική “Βόλτα στην Αθήνα” και αυτοί είναι πέντε λόγοι για να μην τη χάσεις

Η σύμπραξη δύο δημιουργών τέτοιου διαμετρήματος είναι σπάνια και κάποια από τα τραγούδια που ακούσαμε δύσκολα θα τα ακούσεις έτσι συγκεντρωμένα

Η αυλαία σηκώθηκε με τα “Ναι θα πω”, “Έξοδος Κινδύνου” και “Το Πάτωμα” της Νικολακοπούλου για να συνεχίσουμε με “Τα ρούχα σου στο πάτωμα” (Γαλάνη) και το “Ο Λόγος της σιωπής” του Καρασούλου. Υπέροχες οι ερμηνείες στα “Εμένα με συμφέρει” (Νικολακοπούλου), η “Παλίρροια” και το “Μια άλλη χώρα” (Καρασούλος), ενώ από το πρώτο μέρος ξεχωρίσαμε το “Ως το τέλος του έρωτα” το γνωστό κομμάτι του Κοέν, τους ελληνικούς στίχους του οποίου έχει γράψει η Νικολακοπούλου. Εδώ το βιολί του Παναγιώτη Λάμπουρα έκανε τη διαφορά! Το δεύτερο μέρος ήταν σαφώς πιο δυνατό και εκεί ξεχώρισαν μεταξύ άλλων τα:  “Η νύχτα θέλει” (το θυμόμαστε από τη Χριστιάνα το ‘82) και “Αν ήξερες τις νύχτες μου” σε στίχους Νικολακοπούλου και τα “Για χάρη σου” και “Σελίδα Λευκή” του Καρασούλου.

Δικά μας αγαπημένα της βραδιάς ήταν η “Μικρή Πατρίδα” (Θηβαίος, Ανδρέου, Καρασούλος) και “Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας και η γυναίκα” (Μαχαιρίτσας Λαυρέντης, Angelo Branduardi, Νικολακοπούλου). Και φυσικά η συγκλονιστική ερμηνεία του Θοδωρή Νικολάου στο “Δεν υπάρχω” που έχουμε αγαπήσει με τη φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου – σε σύνθεση Chris De Burgh και στίχους Νικολακοπούλου (1984).

Οι τρεις απίστευτες φωνές των πολυτάλαντων μουσικών και τραγουδιστών: Απόστολου Κίτσου, Παναγιώτη Λάμπουρα και Θοδωρή Νικολάου

Πολυτάλαντοι μουσικοί και τραγουδιστές, έδωσαν ψυχή στους στίχους με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.

Ακούσαμε και δικά τους κομμάτια

Φέτος όπως μας είπαν από σκηνής, τους δόθηκε η δυνατότητα από τους δύο σπουδαίους στιχουργούς να ερμηνεύσουν και δικά τους κομμάτια και έτσι να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Στο πρώτο μέρος ερμήνευσε ο καθένας από τρία δικά του κομμάτια, ανάμεσα στα οποία το “Ένα βράδυ στην Αθήνα” του Παναγιώτη Λάμπουρα που έδωσε και το όνομά του στην παράσταση.

Για τη στήριξη στο ελληνικό τραγούδι

Τον περασμένο Δεκέμβριο βρεθήκαμε σε συγκέντρωση της ΕΔΕΜ όπου τραγούδησαν οι τρεις ερμηνευτές και μίλησε η κα Νικολακοπούλου (ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.) υπογραμμίζοντας την αξία στήριξης του ελληνικού τραγουδιού που μιλάει στην ψυχή μας… “που εκφράζει, παρηγορεί και προσφέρει διέξοδο, όνειρο και ελπίδα. Ο ρόλος του κόσμου είναι να ζει κι ο ρόλος του δημιουργού να το κάνει αυτό τραγούδι, που θα ενώνει τους ανθρώπους”.

Ο χώρος του Μικρού Παλλάς είναι τόσο παρεΐστικος…

όσο πρέπει για να έρθει κοντά το κοινό και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί. Νιώθεις πραγματικά ότι αν έχεις να μοιραστείς μία ιστορία και ένα συναίσθημα για κάθε τραγούδι, μπορείς να το κάνεις στο τέλος της παράστασης με τους τραγουδιστές.

Πληροφορίες παράστασης

  • Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου – Παρασκευάς Καρασούλος
  • Σκηνοθετική επιμέλεια: Σταύρος Ράγιας
  • Σκηνογραφική επιμέλεια: Ανδρέας Γεωργιάδης
  • Ενορχήστρωση: Χρίστος Θεοδώρου
  • Μαζί τους οι μουσικοί: Χρίστος Θεοδώρου (πιάνο, καχόν), Λευτέρης Γιούσιος (ηλεκτρική κιθάρα) και Πέτρος Κρεμυζάκης (ηλεκτρικό μπάσο)
  • Παραγωγή: Μικρή Άρκτος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 21:00.  Προπώληση: Τicketservises. Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 7610616, 6985 933 290. Θέατρο Μικρό Παλλάς, Αμερικής 2 & Στοά Σπυρομήλιου, Σύνταγμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα