Πέθανε ο Τζον Ντέιβις, πραγματικός τραγουδιστής των Milli Vanilli

Πέθανε ο Τζον Ντέιβις, πραγματικός τραγουδιστής των Milli Vanilli
Η μια από τις πραγματικές φωνές των Milli Vanilli άνηκε στον Τζον Ντέιβις (αριστερά), ο οποίος πέθανε σε ηλικία 66 χρόνων από επιπλοκές του Covid-19. Alamy/VISUALHELLAS.GR

Οι Milli Vanilli πούλησαν περισσότερους από 80 εκατομμύρια δίσκους και μετά έγιναν συνώνυμο της εξαπάτησης: οι φωνές στα τραγούδια αυτού του δίσκου δεν άνηκαν στα μέλη του ντουέτου, αλλά σε άλλους. Ένας ήταν ο Τζον Ντέιβις. Πέθανε από επιπλοκές του Covid-19.

Για να τακτοποιήσουμε τα του age gap που ενδεχομένως να υπάρχει θα χρειαστεί να αναφέρουμε πως οι Milli Vanilli απήλαυσαν παγκόσμια καριέρα από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 έως τις αρχές αυτής του ’90. Το ντουέτο που συγκρότησαν ο Γάλλος Φαμπ Μορβάν με τον Γερμανό Ρομπ Πίλατους (αμφότεροι ζούσαν στο Μόναχο -όπου γνωρίστηκαν σε σεμινάριο χορού, καθώς πριν το αντάμωμα τους δραστηριοποιούνταν στο χώρο του μόντελινγκ και του χορού) πούλησε εκατομμύρια δίσκους και έγινε εκ των πιο δημοφιλών pop γκρουπ εκείνης της εποχής.

H μεγαλύτερη επιτυχία τους ήταν αυτή που ακολουθεί.

Ο άνθρωπος που έπεισε τους Μορβάν και Πιλάτους να γίνουν pop ντουέτο ήταν ο Γερμανός παραγωγός δίσκων και συνθέτης, Φραν Φάριαν. Δεν τον ένοιαζε αν οι εκλεκτοί του είχαν την παραμικρή σχέση με την ερμηνεία τραγουδιών, καθώς το πλάνο που είχε φτιάξει στηριζόταν στο image. Βλέπετε, ο Φάριαν ήταν η φωνή πίσω από τους Βoney M. του ‘Daddy Cool’ και του ‘Rasputin” μεταξύ πολλών άλλων και των 80.000.000 πωλήσεων δίσκων, παγκοσμίως. Τα projects του Φάριαν αφορούσαν performers και οι Μορβάν και Πίλατους του έκαναν τη δουλειά. Οι νέοι άνδρες ήθελαν να γίνουν διάσημοι και είχαν καταλάβει πως μέσω του χορού ή του μόντελινγκ, αυτό δεν θα γινόταν ποτέ.

“Επίσης δεν είχαμε λεφτά” είχε πει ο Πίλατους, όταν πια αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο -κάντε λίγη υπομονή. Ο Φάριαν ενημερώθηκε για την ύπαρξη των όμορφων ανδρών που είχαν γίνει πια ντουέτο και τους κάλεσε στο στούντιο του στη Φρανκφούρτη. Εκεί άκουσαν το demo του παραπάνω video. “Μας ρώτησε αν μπορούμε να τραγουδήσουμε και του είπαμε ναι. Μας ενημέρωσε πως από την ερχόμενη εβδομάδα θα ‘πιάναμε’ δουλειά με εμφανίσεις σε shows και μας διαβεβαίωσε ότι θα μας κάνει εκατομμυριούχους”.

O Φαμπ (εκ του Φαμπρίς) Μορβάν στα αριστερά και ο Ρομπ Πίλατους στα δεξιά, σε εμφάνιση τους στο Arsenio Hall Show, τον Οκτώβριο του 1992. @2021 AP Photo/Craig Fujii

 

Υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας την πρώτη Ιανουαρίου του 1988, για 10 τραγούδια το χρόνο. Μετά ήταν που οι Μορβάν και Πίλατους μπήκαν στο στούντιο για την πρώτη τους ηχογράφηση. Τότε ο Φάριαν κατάλαβε ότι δεν μπορούν να τραγουδήσουν. Δεν αγχώθηκε. Δεν ήταν κάτι που δεν του είχε ξανασυμβεί. Προσέλαβε (τρεις) ανθρώπους που μπορούσαν. Για το όνομα του ντουέτου δανείστηκε το παρατσούκλι της τότε συντρόφου του (Milli) και το ταίριαξε με μια λέξη που πίστευε πως παραπέμπει στη βρετανική μπάντα Scritti Politti (Vanilli).

Το Μάιο άρχισαν οι περιοδείες. Στη σκηνή οι Milli Vanilli έκαναν lip-syncing των προ-ηχογραφημένων τραγουδιών. Και αυτό ήταν κάτι που γνώριζαν όσοι άνηκαν στην παραγωγή της όποιας τους εμφάνισης.

Το μοναδικό τους στιλ με τα κολάν, τα χρώματα, τις μπότες έως τους μηρούς και τα extensions στα μαλλιά ήταν τόσο εντυπωσιακό, που ουδείς εκ της λαοθάλασσας των φαν που είχαν σε κάθε πόλη της Ευρώπης ή της Αμερικής, κατάλαβε πως δεν τραγουδούν.“Όσα αφορούσαν την εμφάνιση μας, ήταν δική μας πρόταση που αποδέχθηκε ο Φάριαν” είχε αποκαλύψει ο Πίλατους, όταν πια όλα είχαν τελειώσει. Αφότου οι Milli Vanilli πήραν το Grammy της κατηγορίας ‘νέος καλλιτέχνης’ το 1990. Ήταν το μόνο της ιστορίας που επεστράφη. “Ξέραμε πως μια μέρα θα γυρίσει μπούμερανγκ” ομολόγησε στο Variety ο Μορβάν, το 2020.  Tα pop idols είχαν ήδη ‘αλώσει’ και τις ΗΠΑ, όπου επίσης γνώριζαν την αποθέωση και τους είχε δώσει συμβόλαιο -εκατομμυρίων- η Arista Records την οποία ακολούθως εξαγόρασε η Sony.

Ο Φάριαν κατέστρεψε το δημιούργημα του όταν αυτό θέλησε να τραγουδήσει

Μια εβδομάδα πριν συμπληρωθούν εννέα μήνες από τη βράβευση στα Grammy, ο Φάριαν αποκάλυψε στο Reuters πως το δημιούργημα του δεν τραγούδησε ποτέ live. Για την ακρίβεια, οι Μορβάν και Πίλατους δεν είχαν τραγουδήσει ποτέ νότα εκ των τραγουδιών του δίσκου που είχε πουλήσει 14.000.000 δίσκους και στα singles του είχαν κατακτήσει -πολλάκις- την κορυφή των charts.

Ο Φάριαν έκανε τους Μορβάν και Πίλατους τους αποδιοπομπαίους τράγους της ιστορίας που εκείνος είχε ξεκινήσει. Ήταν ο τρόπος που βρήκε για να τους τιμωρήσει για το ‘θράσος’ τους να θέλουν να ερμηνεύσουν οι ίδιοι τα τραγούδια του επόμενου album τους. Πριν ανακαλέσει η επιτροπή των Grammys, εκείνοι το είχαν παραδώσει ήδη. Είχαν προτείνει να δοθεί στους πραγματικούς ερμηνευτές, τους Τζον Ντέιβις, Μπραντ Χάουελ και Τσαρλς Σο. Οι οποίοι είχαν πλήρη επίγνωση ότι ‘ντουμπλάρουν’ τους Milli Vanilli -γιατί είχε προκύψει η φήμη πως εξαπατήθηκαν.

Σημείωση: το βράδυ της απονομής του Grammy ήταν μεταξύ αυτών που εμφανίστηκαν στη σκηνή και με τη συγκατάθεση των αρμοδίων έγιναν μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις καλλιτεχνών που έκαναν lip-syncing. Την αρχή είχε κάνει, λίγα χρόνια νωρίτερα, η Τζάνετ Τζάκσον. Άνθρωπος της Arista είχε υποψιαστεί αυτό που έγινε στην τελετή απονομής, είχε ρωτήσει τους καθ’ ύλην αρμόδιους και το είχαν διαψεύσει.

“Κάθε μέρα φοβόμασταν πως θα αποκαλυφθεί η αλήθεια” παραδέχθηκε ο Μορβάν, “ήμασταν νέοι και επηρεαστήκαμε από τη φήμη και το χρήμα. Ακολουθούσαμε το κύμα. Ζήσαμε μια απίστευτη περιπέτεια”. Εκπρόσωποι δισκογραφικών εταιριών τους αναγνωρίζουν μέχρι σήμερα τις πωλήσεις των άλμπουμ “που ήταν αποτέλεσμα της εικόνας τους. Έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους, ως πρόσωπα των Milli Vanilli”, οι οποίοι για χρόνια κυκλοφορούσαν στην παγκόσμια μουσική κοινότητα ως συνώνυμο της εξαπάτησης.

Κουβαλούσαμε για πολύ καιρό αυτόν τον σταυρό στην πλάτη” λέει ο Μορβάν, “μας κατηγορούσαν για όλα, ξανά και ξανά. Υπήρξαμε τα θύματα των ονείρων που είχαμε για να γίνουμε διάσημοι. Η ‘μηχανή’ της μουσικής βιομηχανίας μας μάσησε και μας κατάπιε”. 

Ο, 54χρονος σήμερα, Μορβάν επιβίωσε αυτής της περιπέτειας. Ο Πίλατους όχι. Όπως είχε γράψει το περιοδικό Rolling Stone είχε εθιστεί στα ναρκωτικά και μπαινοέβγαινε σε κλινικές απεξάρτησης έως τον Απρίλιο του 1998, όταν πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, σε ξενοδοχείο της Φρανκφούρτης. Τον βρήκαν μετά 18 ώρες. Ήταν 33 χρόνων και είχε μόλις συμφωνήσει με τον Φάριαν να συνεργαστούν ξανά. “Ήταν αδελφός μου. Είχε εθιστεί στη ζωή του ως διασήμου, στο να τον θαυμάζει ο κόσμος. Δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτό. Το δικό μου όνειρο, όπως κατάλαβα χρόνια μετά ήταν να γίνω τραγουδιστής και συνθέτης. Αυτό και έκανα και για αυτό μπορώ να κοιτώ σήμερα τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Ως νέος είχα υποτιμήσει αυτά που μπορώ να καταφέρω”.

Σήμερα πέθανε ο Τζον Ντέιβις, εκ των τριών ερμηνευτών του δίσκου των Milli Vanilli. Ήταν 66 χρόνων και ο λόγος του θανάτου είναι οι επιπλοκές από τον Covid-19. Τη φωνή του την ακούσαμε στις μεγαλύτερες επιτυχίες του ντουέτου. Eίχε παρουσιαστεί και στο documentary του OWN (δίκτο της Όπρα Ουίνφρι) για ‘τις πραγματικές φωνές πίσω από τους Milli Vanilly” που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2014. Eίχε παραδεχθεί πως από την αρχή ήξερε ποια είναι η δουλειά του (να είναι μεν, η φωνή, αλλά να μη το μάθει κανείς) και όπως είχε πει “αυτό είχε δυο πλευρές: σκέφτεσαι ότι η φωνή σου τα κατάφερε και την ακούν όλοι στον κόσμο. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι είσαι στο παρασκήνιο και σε πνίγουν οι σκέψεις πως θες να τα καταφέρεις, ολόκληρος”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα