Προσοχή! Ακολουθεί πολιτικό μήνυμα στο νέο βίντεο κλιπ της Beyonce

Προσοχή! Ακολουθεί πολιτικό μήνυμα στο νέο βίντεο κλιπ της Beyonce

Το καλλιτεχνικό μανιφέστο της mainstream Beyonce, με αναφορές στην αστυνομική βία, τα γεγονότα που ακολούθησαν τον Τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη, αλλά και γενικότερα τη μαύρη κοινότητα στην Αμερική έχει ένα όνομα: Formation. Μπες και πες μας τη γνώμη σου

Με ένα βίντεο κλιπ και ένα τραγούδι γεμάτο σημειολογικές αναφορές στα δεκάδες περιστατικά αστυνομικής βιας, στην καταστροφή στη Νέα Ορλεάνη και την κοινωνική ομάδα των αφροαμερικανών γενικότερα, η diva της R’n’B μονοπωλεί τα μέσα ενημέρωσης στην Αμερική λίγες μόνο ώρες πριν την εμφάνισή της στο ημίχρονο του Superbowl πλάι στους Coldplay. To Formation που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με το επίσημο βίντεο κλιπ του, είναι το πρώτο νέο κομμάτι της από το Νοέμβριο του 2014 και μοιάζει αρκετά διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει.

Σε πιο hardcore R’n’B ρυθμούς και μακριά από τα πιο pop, mainstream μονοπάτια στα οποία μας είχε συνηθίσει, το κομμάτι επικεντρώνει στην κοινότητα των μαύρων της Αμερικής και καυτηριάζει τα περιστατικά βίας που έχουν πάρει μορφή επιδημίας στη χώρα εναντίον μαύρων πολιτών, ενώ θυμίζει  και την τραγωδία της Νέας Ορλεάνης μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Το αν κατορθώνει να περάσει το μήνυμα ή το αν πείθει τους θαυμαστές της και μη είναι μια άλλη συζήτηση.

“Μου αρέσουν τα άφρο μαλλιά του παιδιού μου, η νέγρικη μύτη και τα ρουθούνια τύπου Jakson 5” αναφέρει στους στίχους, καυτηριάζοντας τα σχόλια για τα χαρακτηριστικά των μαύρων και ειδικά για εκείνην που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί πως έχει κάνει πλαστική στη μύτη. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι από την αρχή μέχρι το τέλος σε σλάγκ γλώσσα, δύσκολη να την αντιληφθεί κανείς εκτός της αμερικανικής κοινότητας. Σε κάποιο σημείο αναφέρεται σε “albino alligators”, με σαφή φυλετική αναφορά. Για πολλά χρόνια, ειδικά το 19ο αιώνα, οι Αφροαμερικανοί αποκαλούνταν “δόλωμα για του αλιγάτορες”.

“Μπορεί να εξελίσσομαι σε μαύρος Μπιλ Γκέιτς” σημειώνει σε άλλο σημείο του τραγουδιού, τονίζοντας το γεγονός πως εκείνη και ο σύζυγός της Jay-Z είναι από τους πιο πλούσους Αφροαμερικανούς των ΗΠΑ, όμως σε άλλο στίχο τονίζει πως “κέρδισα όλα αυτά τα λεφτά, αλλά ποτέ δεν έβγαλα το κορίτσι της επαρχίας από μέσα μου”. Η συμβολική βύθιση ενός περιπολικού πάνω στο οποίο ξαπλώνει, αλλά και η σκηνή με το μικρό Αφροαμερικανάκι να στέκεται μπροστά σε μια διμοιρία αστυνομικών που σηκώνουν τα χέρια ψηλά, είναι από τους πιο έντονους συμβολισμούς κατά της αστυνομικής βίας.

Οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο από το βράδυ του Σαββάτου που κυκλοφόρησε το βίντεο πολλές. Άλλες θετικές και άλλες επιφυλακτικές. “Πρόκειται για μια οπτικοποιημένη αλληγορία για να αναδείξει πως οι ζωές των μαύρων έχουν αξία” σημειώνει ο κριτικός μουσικής των nytimes Jon Caramanica. “Κανείς δεν αμφιβάλει για την καταγωγή της, αλλά αναρωτιέμαι αν όταν αποκτάς τόσα χρήματα και δόξα με τον τρόπο που έχεις μεγαλώσει, μήπως αρχίζεις να φοβάσαι αν θα αποκοπείς διαφορετικά από την νοτιομαμερικάνικη κληρονομιά σου” σημειώνει κάπως δηκτικά ο δημοσιογράφος από το ίδιο μέσο, Wesley Morris.

Πώς σας φαίνεται η προσπάθεια της τραγουδίστριας να δώσει τόνο ακτιβισμού και καυστικού κοινωνικού σχολιασμού στο νέο της Single;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα