Τα σοκάκια και οι πλατείες της Σίφνου παίζουν κλασική μουσική

Τα σοκάκια και οι πλατείες της Σίφνου παίζουν κλασική μουσική
Το πανέμορφο νησί της Σίφνου iStock

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο «MuSifanto» επέστρεψε για 8η χρονιά, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που συνταίριαξε την κλασική μουσική με το ξεχωριστό κυκλαδίτικο τοπίο- Ήμασταν εκεί.

Οι γειτονιές της Σίφνου είναι γεμάτες μουσικές εκπλήξεις. Στον Αρτεμώνα και στο Κάτω Πετάλι, σε πλατείες, σε εκκλησίες σε παλιά εμβληματικά αρχοντικά, πάνω σε μάντρες, μέσα σε περιβόλια. Βιολιά, κιθάρες, τρομπέτες “περιμένουν” σε μέρη απρόσμενα τους περαστικούς και τους καθηλώνουν με όμορφες κλασικές μελωδίες. Τους καλούν και σε έναν μεγάλο μουσικό περίπατο σε τουριστικά και μη σοκάκια με θέα το απέραντο γαλάζιο και την πανέμορφη αυγή της σελήνης.

Ο λόγος για το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο «MuSifanto» που φέτος επέστρεψε για 8η χρονιά, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που συνταίριαξε την κλασική μουσική με το ξεχωριστό κυκλαδίτικο τοπίο.

Το φεστιβάλ αυτό το έχουν αγκαλιάσει με θέρμη οι ντόπιοι κάτοικοι της Σίφνου, καθώς πρωταρχικός στόχος του MuSifanto είναι να φέρει κυρίως την κλασική, αλλά και άλλα είδη, μουσικής κοντά στους μαθητές και τους κατοίκους της Σίφνου. Για τον λόγο αυτό προσκαλούν καταξιωμένους ερμηνευτές και δασκάλους να παρουσιάσουν μουσικά έργα για να προσφέρουν έμπνευση σε μικρούς και μεγάλους που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με ανάλογα ακούσματα. Αλλά και οι επισκέπτες του νησιού ενθουσιάζονται με αυτές τις μουσικές εκπλήξεις του φεστιβάλ και καταλήγουν να κυνηγούν τις εκδηλώσεις του, τις καθημερινές συναυλίες, τα ρεσιτάλ, αλλά και τα σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, μονωδίας, τρομπέτας και δημιουργίας μαθητικής ορχήστρας.

Και φέτος από το φεστιβάλ, οι εκδηλώσεις του οποίου έχουν ελεύθερη είσοδο, δεν έλειψαν καταξιωμένοι ερμηνευτές, όπως το *Γιώργος Κοντραφούρης Τρίο* που έδωσε μία ατμοσφαιρική συναυλία στην Πλατεία στο Κάτω Πετάλι, αλλά και οι υποβλητικές συναυλίες σε εκκλησίες του νησιού, όπως στη Μονή Φυρογίων, αλλά και στη Μονή «Παναγιά το Βουνό».

© Sophia Thomopoulos & Alexandra Thomopoulos 2022

Μουσική περιπλάνηση στα σοκάκια

Ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός ήταν και φέτος ο Μουσικός Περίπατος του MuSifanto. Μικρά μουσικά σύνολα παρουσίασαν κατά μήκος της διαδρομής ένα μουσικό ψηφιδωτό από ολιγόλεπτες συναυλίες με διαφορετικά μουσικά όργανα σε μια ιδιότυπη συνομιλία με το αστικό και το αγροτικό τοπίο της Σίφνου.

Ο περίπατος ξεκίνησε από την υπέροχη εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου στην πλατεία του Αρτεμώνα, με τη χαρακτηριστική εξωτερική σκάλα και στη συνέχεια περνώντας μπροστά από τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού, οι μουσικοί έπαιξαν αυτοσχεδιασμούς του D. Ellington, αλλά και έργα του M. Tadić και του Μ.Μ. Ponce. Στην πανέμορφη Παναγιά Κόχη οι περαστικοί κοντοστάθηκαν ακούγοντας C. Machado, ενώ απέναντι από το σπίτι του ποιητή Ι. Γρυπάρη τα 3 μέλη του Canto Soave ερμήνευσαν έργα G. Kapsberger, G. Frescobaldi, G. Caccini και Cl. Monteverdi.

Ανακαλύπτοντας την αγροτική περιοχή του Αρτεμώνα, η σολίστ της τρομπέτας Κική Ανωμεριανάκη και οι μαθητές της περίμεναν τους συμμετέχοντες στον μουσικό περίπατο στον ελαιώνα για να παίξουν έργα G.A. Rossini, H. Mancini και D. Martin. Στο τέλος της διαδρομής, στην πλατεία Χρυσόγελου, η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη σε μουσική σύμπραξη με τους σολίστ της κιθάρας Δημήτρη Κουρζάκη και Κώστα Μανωλκίδη και με τη συμμετοχή της πιανίστα Λούση Χριστοδούλου και των μαθητών του σεμιναρίου της μονωδίας ερμηνεύσαν τραγούδια από το ελληνικό έντεχνο ρεπερτόριο επιλεγμένα από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

© Sophia Thomopoulos & Alexandra Thomopoulos 2022


Ένα μουσικό εργαστήριο με ουσία

Αξίζει ωστόσο, να μείνει κανείς στην προσπάθεια που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια από τον Σύνδεσμο “Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας“, μια εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό τη μελέτη, διατήρηση και προβολή της μοναδικότητας του νησιώτικου περιβάλλοντος και της παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Το 1996, με πρωτοβουλία της μουσικοπαιδαγωγού Φραγκίσκης Ψαχαροπούλου-Καρόρη, ο Σύνδεσμος “Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας” ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι της Σίφνου, όπου τα παιδιά του νησιού διδάσκονται πιάνο, κιθάρα, φλογέρα, φλάουτο, βιολί και συμμετέχουν σε ομαδικά μουσικά μαθήματα (ορχήστρα, χορωδία, μουσική προπαιδεία). Συνολικά, στο διάστημα των 30 χρόνων ιδρύθηκαν Μουσικά Εργαστήρια στα νησιά Ικαρία, Κάσο, Κέα, Κουφονήσια, Κύθνο, Λήμνο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Τήνο, Κάσο.

© Sophia Thomopoulos Alexandra Thomopoulos 2022

Μάλιστα, το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου πήρε τον τίτλο Μουσικό Εργαστήρι “Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη” ως φόρος τιμής για την προσφορά της στη μουσική. Τα πρώτα Μουσικά Εργαστήρια ιδρύθηκαν το 1996 από την μουσικοπαιδαγωγό Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου- Καρόρη με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά και στους νέους των νησιών να γνωρίσουν τη μουσική τους παράδοση, τον κόσμο της κλασικής μουσικής και παράλληλα να αναπτύξουν το ταλέντο τους.

Στο εργαστήρι αυτό, στο οποίο είχα την τύχη να περιηγηθώ από την κόρη της κ. Ψαχαροπούλου-Καρόρη, Τζουλιέτα Καρόρη και τον Γιώργο Παπαπαύλου, αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, γίνεται ουσιαστική και συγκινητική δουλειά. Φοιτούν περισσότερο από 80 παιδιά της Σιφνου όλων των ηλικιών και εκεί, όλη τη διάρκεια της χρονιάς, διδάσκονται από πιάνο, κλασική κιθάρα και παραδοσιακό βιολί έως θεωρία της μουσικής. Οι δυσκολίες πολλές, λόγω των δύσκολων ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών τον χειμώνα, οι καθηγητές πρέπει να έχουν όχι μόνο θέληση και μεράκι, αλλά και περίσσια υπομονή για να φτάσουν στον προορισμό τους, όχι μόνο στη Σίφνο, αλλά και στα νησιά που ταξιδεύουν (Ικαρία, Κέα, Κάσο, Λήμνο, Σαντορίνη και Σέριφο) προσφέροντας προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης σε μαθητές στο πλαίσιο του εργαστηρίου.

Ενδεικτικά, και μεταξύ άλλων, συμμετείχαν στο MuSifanto τα προηγούμενα χρόνια η Ντόρα Μπακοπούλου, η Νεφέλη Μούσουρα, η Φανή Αντωνέλλου, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Κώστας Τοσίδης, ο Marco Ramelli, ο Michael Klinghoffer, η Shani Inbar και ο Daniel Goritz.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα