Τι είναι το ρεγκετόν που δεν έχουμε στο χωριό μας κατά τη Μαρίνα Σάττι;

Διαβάζεται σε 4'
Μαρίνα Σάττι
Μαρίνα Σάττι ERT

Το ρεγκετόν που ανέφερε η Μαρίνα Σάττι μάς έρχεται από το εξωτικό Πουέρτο Ρίκο ή μήπως από τον Παναμά; Τι είδος μουσικής είναι και πόσο μπορεί να μας “κολλήσει” σαν ρυθμός;

H Μαρίνα Σάττι σε live που έκανε στον λογαριασμό της στο Instagram το βράδυ της Πέμπτης (14/03) ανέλυσε ορισμένα μουσικά κομμάτια του τραγουδιού, “Ζάρι”, με το οποίο θα κατέβει στην Γιουροβίζιον.

Έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα χαρακτήρισαν μέρος του τραγουδιού ως “ρεγκετόν” και έτσι η Μαρίνα Σάττι θέλοντας να “βάλει” τα πράγματα στη θέση τους ανέφερε πως το τραγούδι δεν ανήκει στην κατηγορία “ρεγκετόν”, αλλά σε αυτήν του ελληνικότατου συρτού.

Για να κάνει μάλιστα πιο κατανοητή τη θέση και τον… ρυθμό της, έφερε σαν παράδειγμα το τραγούδι “Γλύκα Γλύκα” της Κέλλυς Κελεκίδου.

Κλείνοντας και αφού τραγούδησε για λίγο το “Γλύκα Γλύκα” για να δείξει πως ο ίδιος ρυθμός “πατάει” και στο “Ζάρι”, η Μαρίνα Σάττι, έβαλε στη θέση τους όσους είχαν κάνει λόγο περί ρεγκετόν λέγοντας: “Είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν;“.

Αφού ευχαριστήσουμε θερμά τη Μαρίνα Σάττι για το μάθημα μουσικής που έκανε σε όλους μας διυλίζοντας το… άσμα στα είδη του, ας δούμε και τι είναι αυτό το ρεγκετόν.

Τι είναι αυτό το ρεγκετόν που δεν είχαμε στο χωριό μας;

Η ρεγκετόν είναι ένα σχετικά νέο είδος μουσικής το οποίο έγινε δημοφιλές τη δεκαετία του 1990. Αναπτύχθηκε από την Τζαμαϊκανή ρέγκε και τη hip-hop μουσική.

Υπάρχουν δύο υπάρχουσες εκδοχές για την προέλευση του μουσικού αυτού είδους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τον Παναμά, ενώ άλλοι διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι αυτό το μουσικό είδος προέρχεται από το Πουέρτο Ρίκο, από όπου μάλιστα κατάγονται και οι περισσότεροι ερμηνευτές της.

Singer Daddy Yankee
Ο Daddy Yankee AP Photo/Wilfredo Lee

Η μουσική αυτή είναι αποτέλεσμα συνδυασμού Τζαμαϊκανών (ρέγκε) και Λατινοαμερικάνικων επιρροών (Salsa, Bachata και Merengue) οι οποίες συνδυάζονται με ηλεκτρονικούς, RnB και Hip Hop ρυθμούς, ενώ οι στίχοι της είναι ισπανικοί.
Η ρεγκετόν χαρακτηρίζεται από τον επαναλαμβανόμενο ρυθμό της, που συχνά dembow. Το dembow έχει ρίζες στη ρέγκε μουσική και βασίζεται στα κρουστά. Εύκολος ρυθμός που μπορεί να κολλήσει παντού, και αρκετά παρεξηγήσιμος.

Τα φωνητικά της ρεγκετόν συνήθως, που στην πλειονότητά τους είναι στα ισπανικά, συνδυάζουν ταυτόχρονα το ραπάρισμα και το τραγούδι. Για πάρα πολλά χρόνια το ρεγκετόν λογιζόταν ως ανδρική υπόθεση (όπως το χιπ χοπ για τους Έλληνες). Ήταν ένα μουσικό είδος στο οποίο τα “βαριά αρσενικά” του είδους ράπαραν με λεπτομέρειες για τη σεξουαλική τους υπεροχή και τα κατορθώματά τους στα ναρκωτικά και την παρανομία. Περιττό να πούμε  πως η πιο σκληρή εκδοχή του ήταν μεστή από σεξιστικούς και μισογύνικους στίχους. Σήμερα, η θεματική των στίχων, όπως και στο συγγενικό του χιπ χοπ, έχει να κάνει με το σεξ, τη βία και τα ναρκωτικά, αν και την τελευταία διετία, που έχει μπει στο mainstream, έχει «μαλακώσει» αρκετά.

Οι εκπρόσωποι του είδους

Το είδος αυτό μουσικής γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο όλο. Πόσες φορές δεν έχετε δει τα βράδια νεαρά παιδιά που έχουν ανοιχτά παράθυρα του αυτοκινήτου και να τραγουδούν με έναν ιδιαίτερο εθιστικό ρυθμό τραγούδια που μοιάζουν με χιπ χοπ; Το τραγούδι «Despacito» των Luis Fonsi και Daddy Yankee είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του είδους.

Η ρεγκετόν έγινε όλο και πιο δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξαπλώθηκε σε όλη τη Λατινική Αμερική και αργότερα απέκτησε διεθνή αναγνώριση. Oι Vico C Don Chezina, Daddy Yankee, Baby Rasta y Gringo, Guanabadas, Podako η Maico y Manue και οι CNCO ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που πρωτοπόρησαν στην ρεγκετόν. Σήμερα, οι πιο ευρέως γνωστοί καλλιτέχνες της μουσικής αυτής είναι οι Jbalvin, Don Omar, Wisin y Yandel, Tego Calderon, Romeo(Aventura) και Maluma. Στοιχεία ρεγκετόν έχουν στα τραγούδια τους και οι δύο πολύ δημοφιλείς Λατίνες σούπερ σταρ, Τζένιφερ Λόπεζ και Σακίρα, καθώς και ο Luis Fonsi, που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει διάσημος με το τραγούδι Despacito, με τον ράπερ Daddy Yankee.

Στα της Ελλάδας τώρα, έχουμε το παράδειγμα του Οminus από τους Going Through. Aπό τον χώρο της ποπ, η Ελένη Φουρέιρα έχει πει το ομώνυμο τραγούδι και μάλιστα έκανε μία αξιομνημόνευτη εμφάνιση μαζί με τον J Balvin το 2014 στα Mad Awards. Το δημοφιλές τραγούδι του 2019  «Caliente» των Mente Fuerte, Baghdad και Hawk μετράει πολλά εκατομμύρια views στο YouTube, ενώ και η Tamta με τον Snik με το «Senorita» θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι ρεγκετόν. Και βέβαια ο Sin Boy με το “Μama?”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα