Τραγούδια που σημάδεψαν τη grunge σκηνή

Τραγούδια που σημάδεψαν τη grunge σκηνή
Chris Cornell ο τραγουδιστής των Soundgarden

Με αφορμή την επέτειο της 5ης Απριλίου από το θάνατο του Layne Staley και του Kurt Cobain με διαφορά οκτώ χρόνων, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες στιγμές που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη grunge σκηνή του Seattle, τιμώντας κάποιους από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της σύγχρονης ιστορίας της ροκ μουσικής

Δεκαέξι χρόνια πέρασαν από την ημέρα που εγκατέλειψε αυτό το κόσμο ο Layne Staley. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο θάνατος του συνέπεσε την ίδια μέρα, ακριβώς οκτώ χρόνια μετά το θάνατο του Kurt Cobain. Γι΄αυτόν το λόγο ξεχωρίσαμε τις καλύτερες στιγμές των Big Four της μουσικής σκηνής του Seattle.

Alice in Chains

Alice In Chains

Nutshell

And yet i fight this battle all alone

Περιέχεται στο EP ”Jar of Flies” και αποτελεί μία από τις πιο εσωστρεφείς ερμηνείες του Staley . Στο live του MTV Unplugged το 1996 το nutshell αποτελεί το εναρκτήριο κομμάτι της συναυλίας.

Would?

Into the flood again Same old trip it was back then

Το συγκεκριμένο κομμάτι εκτόξευσε τους Alice in Chains. Ακολουθεί μια τυπική σύμπραξη των φωνών των Cantrell και Staley , με το ρεφρέν ωστόσο να είναι αυτό που κλέβει τη παράσταση. Οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν από τον κιθαρίστα Jerry Cantrell με αφορμή τον θάνατο του φίλου του Andrew Wood από τους Mother Love Bone λόγω υπερβολικής δόσης.

Man in the Box

Το κομμάτι αποτέλεσε το δεύτερο single του πρώτου δίσκου ”Facelift” του συγκροτήματος που κυκλοφόρησε το 1990. Συνέπεσε σε μια περίοδο που η grunge μουσική είχε μπει για τα καλά στο παγκόσμιο στερέωμα. Ήταν το πρώτο άλμπουμ του είδους που έγινε χρυσό. Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να παραλληλίσει τους στίχους με το θάνατο του Staley.


Rooster

Γράφτηκε από τον Jerry Cantrell για τον πατέρα του που υπηρέτησε στον στρατό των ΗΠΑ κατά την διάρκεια του πολέμου με το Βιετνάμ. Το τραγούδι εμπνεύστηκε σκεπτόμενος ο Cantrell ένα βράδυ τα ψυχολογικά σημάδια που άφησε ο πόλεμος στις σχέσεις του με τον πατέρα του. Ο Cantrell συνέθεσε το κομμάτι από την οπτική γωνία του πατέρα του.

Nirvana

Nirvana

Smells like Teen Spirit

Το τραγούδι που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος που επηρέασε τη ροκ μουσική. Το Smells like teen spirit είναι το μοναδικό τραγούδι του Nervermind στο οποίο εμφανίζονται ως δημιουργοί και τα τρία μέλη της μπάντας Kurt Cobain, Dave Grohl και Krist Novoselic.

Ο Cobain εμπνεύστηκε το τίτλο του Τραγουδιού όταν η φίλη του Kathleen Hanna έγραψε με σπρέι στον τοίχο του τη φράση «Kurt smells like teen spirit». Ο τραγουδιστής το ερμήνευσε προσδίδοντας μα επαναστατική έννοια καθώς οι συζητήσεις του με την Hanna περιστρέφονταν γύρω από την πανκ-ροκ μουσική και την αναρχία.

Παρά το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του δεν γνώρισε κατευθείαν την ανάλογη εμπορική επιτυχία, οι αμερικανικοί ροκ ραδιοφωνικοί σταθμοί το έπαιζαν καθημερινά. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών καθώς αντιπροσώπευσε μια ολόκληρη γενιά.

Come As You Are

Come as you are, as you were, as I want you to be

Το κομμάτι περιλαμβάνετα στο άλμπουμ Nevermind, κατά πολλούς το πιο πετυχημένο άλμπουμ του συγκροτήματος. Ο τίτλος του τραγουδιού αποτελεί μια προτροπή να δεχόμαστε όλους τους ανθρώπους όπως είναι ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής. Ο Kurt έγραψε το κομμάτι για τους κοινωνικά περιθωριακούς ανθρώπους και για τα δικαίωματα τους στη διαφορετικότητα

Lithium

Μιλάει για την ιστορία ενός ανθρώπου που έχει χάσει τη φίλη του και προσπαθεί μέσω της θρησκείας να βρει ένα καταφύγιο για να παραμείνει ζωντανός. Παράλληλα μάχεται με τους δαίμονες του εαυτού του για να αποβάλλει τις αυτοκτονικές τάσεις


Rape me

Κυκλοφόρησε το 1993 και συμπεριλήφθηκε στο τρίτο και τελευταίο άλμπουμ In Utero. Οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια παγκοσμίως. Μάλιστα, οι Nirvana είχαν αποφασίσει να παίξουν το τραγούδι τα βραβεία το 1992, ωστόσο οι διοργανωτές τους ζήτησαν να παίξουν το “Smells Like Teen Spirit” καθώς οι στίχοι του Rape me ήταν ιδιαίτερα προκλητικοί. Το συγκρότημα αρνήθηκε να εμφανιστεί εξαιτίας της λογοκρισίας. Τελικά οι Nirvana πείστηκαν να ανέβουν στη σκηνή , όταν τους ενημέρωσαν ότι μπορεί να ζημιώνονταν τα άλλα συγκροτήματα που άνηκαν στην ίδια δισκογραφική εταιρεία.

Οι πρώτες νότες ωστόσο ήταν από τον ρυθμό του rape me γεγονός που τρόμαξε τους διοργανωτές οι οποίοι ήταν έτοιμοι να διακόψουν τη μετάδοση με διαφημίσεις. Εν τέλει, το συγκρότημα ”συμμορφώθηκε και έπαιξε κανονικά το Lithium.


Soundgarden

Soundgarden

Black Hole Sun

Black hole sun Won’t you come And wash away the rain

Το ”Badmotorfinger” υπήρξε το άλμπουμ που καθιέρωσε στο mainstream στερέωμα τους Soundgarden. Ωστόσο η απογείωση του γκρουπ ήρθε με το κομμάτι Black Hole Sun από το άλμπουμ Superuknown τρία χρόνια αργότερα

Outshined

I’m looking California and feeling Minnesota

Σε συνέντευξη του ο Cornell είχε αναφέρει για τους συγκεκριμένους στίχους ”νόμιζα ότι ήταν τελείως χαζό πράγμα, όμως όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, άκουγα όλο το κόσμο στις περιοδείες να τραγουδάει τους στίχους, επομένως σοκαρίστηκα ”

Rusty Cage

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα hit των αμερικανών grung-rockers με την ιδιαίτερη κιθαριστική εισαγωγή.


Fell On Black Days

Παρά την επιτυχία του Badmotorfinger υπήρχε κόσμος που θεωρούσε δύσκολη και βαριά την μουσική των Soundgarden. Το Superuknown κατάφερε να αλλάξει αυτή την άποψη του αλλά παράλληλα και το status της μπάντας από ένα επιτυχημένο σε ένα σούπερσταρ συγκρότημα. Άλλωστε ποιος μπορεί να μην εκτιμά το συγκεκριμένο άλμπουμ αφού περιέχει κάποια από τα καλύτερα κομμάτια του γκρουπ όπως το Fell on Black days, το Black Hole Sun ,το The Day I Tried to Live ή το Spoonman?

Pearl Jam

Pearl Jam

Jeremy

Το κομμάτι εμπνεύστηκε ο Eddie Vedder ύστερα από την υπόθεση αυτοκτονίας ενός μικρού αγοριού ονόματι Jeremy Wade Delle μπροστά στα μάτια των συμμαθητών του. Η πράξη αυτή επήλθε αφού ο δεκαεξάχρονος μαθητής ήταν θύμα σχολικού εκφοβισμού. Ουσιαστικά ο frontman των Pearl Jam θέλησε να αποδώσει σε εκείνο το παιδί σαν φόρο τιμής , τη προσοχή που δεν πήρε από κανέναν.

Black

Ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια των Peal Jam . Βρίσκεται στο άλμπουμ Ten που κυκλοφόρησε ένα μήνα πριν το Nevermind , όμως αναγνωρίστηκε αξία του μετά από αρκετούς μήνες χάρη στην επιτυχία των Nirvana. Μάλιστα σε βάθος χρόνου πούλησε περισσότερα αντίτυπα. Πρόκειται για από τα καλύτερα δισκογραφικά ντεμπούτα στη rock μουσική.


Even Flow

Το δεύτερο single από το εκπληκτικό Ten περιγράφει την ζωή ενός άστεγου. Με προβολές άνω των 60 εκατομμυρίων αποτελεί το highlight του δίσκου μαζί με το Black, Jeremy και το Alive.

Alive

Εξιστορεί την ιστορία ενός νεαρού άνδρα που ανακαλύπτει ότι ο άνθρωπος που νόμιζε ότι ήταν ο πατέρας του , στην πραγματικότητα είναι ο πατριός του. Παράλληλα η θλίψη της μητέρας δένει τη σχέση της με τον γιο.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα