Τζαμάλα: 'Η ιστορία της Ουκρανίας ακούστηκε στη Eurovision'

Τζαμάλα: 'Η ιστορία της Ουκρανίας ακούστηκε στη Eurovision'

"Η ιστορία της Ουκρανίας ακούστηκε" δήλωσε με δάκρυα στα μάτια η νικήτρια της Eurovision. Γιατί αντιδρούν οι Ρώσοι. Η Κριμαία στο επίκεντρο και πάλι (Vid)

Η Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα, που νίκησε στον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι "1944" το οποίο μιλούσε για τον εκτοπισμό των Τατάρων της Κριμαία από τον Στάλιν, δήλωσε σήμερα κατά την άφιξή της στο Κίεβο ότι "η ιστορία" και οι "οδύνες" της Ουκρανίας "ακούστηκαν".

"Για εμένα αυτό σημαίνει ότι η ιστορία μου ακούστηκε, ότι η ιστορία των Τατάρων της Κριμαίας ακούστηκε, ότι η ιστορία της Ουκρανίας ακούστηκε, ότι οι οδύνες (που βιώσαμε) ακούστηκαν" επισήμανε η 32χρονη τραγουδίστρια, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, ενώ την υποδέχθηκαν πολλές εκατοντάδες άνθρωποι στο αεροδρόμιο του Κιέβου Μπορίσπιλ.

"Εκείνου που λένε ότι η Ευρώπη είχε άλλα προβλήματα από εμάς, δεν έχει καμία σχέση με εμάς, μπορούν πλέον να δουν ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια" υπογράμμισε.

Πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν σήμερα μια "πολιτική" κι όχι μουσική νίκη που επιτεύχθηκε σε βάρος του Ρώσου υποψηφίου, Σεργκέι Λαζάρεφ, φαβορί στα προγνωστικά, ο οποίος επιπλέον κατέλαβε την πρώτη θέση στην ψηφοφορία των τηλεθεατών.

Ανάμεσα στο πλήθος που έσπευσε να υποδεχθεί την τραγουδίστρια, πολλοί κρατούσαν σημαίες της Ουκρανίας ή των Τατάρων της Κριμαίας.

«Η Κριμαία είναι η Ουκρανία» φώναζαν επίσης οι συγκεντρωμένοι. Υπενθυμίζουμε πως το τραγούδι αναφερόταν στη μαζική απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν το 1944. "Όταν φτάνουν ξένοι/Μπαίνουν στα σπίτια σας/Σας σκοτώνουν όλους και λένε/ Δεν είμαστε ένοχοι, όχι ένοχοι", λέει η πρώτη στροφή του τραγουδιού.

Η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στον διαγωνισμό λόγω των "πολιτικών" υπαινιγμών του τραγουδιού αυτού, σε αντίθεση με τον κανονισμό της Eurovision που απαγορεύει "τους στίχους, τη γλώσσα ή τις χειρονομίες πολιτικού ή παρεμφερούς χαρακτήρα".

Δείτε το τραγούδι της νικήτριας Ουκρανίας:

Οι υπεύθυνοι της Eurovision έκριναν ότι οι στίχοι του τραγουδιού αυτού έχουν "ιστορικό" χαρακτήρα και επικύρωσαν τη συμμετοχή του.

Ένας από τους κύριους επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κινήματος της πλατείας Μαϊντάν του Κιέβου, που οδήγησε στην καθαίρεση τον Φεβρουάριο του 2014 του τότε προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε ότι θα ήταν επίκαιρο η Ουκρανία, η οποία θα φιλοξενήσει τον επόμενο διαγωνισμό της Eurovision, να τον διοργανώσει στην Κριμαία.

"Θα αποδιδόταν δικαιοσύνη αν η επόμενη Eurovision γινόταν στα ιστορικώς πάτρια εδάφη της Τζαμάλα - την Κριμαία στην Ουκρανία", έγραψε στο Twitter ο Μουστάφα Νάγεμ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurovision
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Eurovision 2016: 'Η πολιτική νίκησε την τέχνη' καταγγέλλει η Ρωσία για τη νίκη της Ουκρανίας

Eurovision 2016: Η Ουκρανία μεγάλη νικήτρια του φετινού διαγωνισμού

Eurovision 2016: Η Ελλάδα 16η στους 18 του Α' ημιτελικού. Ποιοι (δεν) μας ψήφισαν

Καταγγελία Μουρατίδη: Πληρώναμε για να παίρνουμε 12άρια στην Eurovision

SHARE:

24Media Network