“Ναι” από ΚΑΣ για τα γυρίσματα του BBC στο Σούνιο

“Ναι” από ΚΑΣ για τα γυρίσματα του BBC στο Σούνιο
Πανσέληνος πάνω από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο Menelaos Myrillas / SOOC

Με 12 ψήφους υπέρ και 2 κατά εγκρίθηκαν τα γυρίσματα του BBC στο Σούνιο - Εγκρίθηκε και το κινεζικό αίτημα για λήψεις στο μνημείο. Το ΚΑΣ έδωσε το "πράσινο φως" και για δύο ντοκιμαντερ σε αρχαιολογικά μουσεία και χώρους. Για "θετική εξέλιξη" έκανε λόγο στο News 24/7 o Λ.Κρέτσος

Mε 12 ψήφους υπέρ και δύο κατά εγκρίθηκε σήμερα το δεύτερο αίτημα της κινηματογραφικής εταιρείας “Faliro House Productions” για τα γυρίσματα της σειράς του BBC «Μικρή Τυμπανίστρια» στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου στις 12 Απρίλιου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του NEWS 247.

Το «πράσινο φως» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών λήψεων αφορά στο ωράριο λειτουργίας του αρχαιολογικού, από τις 07.00 το πρωί μέχρι και τη 01.00 το βράδυ.

«Ήταν αναμενόμενη η σημερινή έγκριση» είναι το πρώτο σχόλιο της πρόεδρου του ΚΑΣ και γ.γ. γραμματέως του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Βλαζάκη, η οποία θεωρεί ότι είναι «σε καλό δρόμο  η απλοποίηση των διαδικασιών παραχώρησης των αρχαιολογικών χώρων για κινηματογραφικές λήψεις».

Να σημειωθεί ότι οι δυο μειοψηφήσαντες στο σημερινό ΚΑΣ, επιθυμούσαν να δοθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου στο BBC εκτός του ωραρίου λειτουργίας.

 Στη συνεδρίαση του συμβουλίου εγκρίθηκε και το αίτημα κινεζικής εταιρείας παραγωγής, με μόλις 20μελές συνεργείο για δυο ημέρες λήψεων στο Σούνιο -εντός ωραρίου λειτουργίας του χώρου.

«Προχωράμε», προσθέτει  στο ΝΕWS 247 η κα. Βλαζάκη. «Από το 2015 , η διαδικασία παραχώρησης των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων μας για κινηματογραφικές λήψεις έχει απλοποιηθεί. Είμαστε σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες  για τις κανονιστικές ρυθμίσεις, ώστε όλα αυτά να πάρουν σάρκα και οστά, πάντα και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου».

 Στο μεταξύ, το ΚΑΣ ενέκρινε ακόμη δυο αιτήματα για τα γυρίσματα ντοικιμαντέρ σε αρχαιολογικα μουσεία της επικράτειας και αρχαιολογικούς χώρους.

Σχόλιο Κρέτσου για την απόφαση

Ως «θετική εξέλιξη και σημαντικό βήμα» χαρακτηρίζει στο NEWS 247  ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, τη σημερινή έγκριση του ΚΑΣ, παρόλο που θεωρεί ότι «η ζημιά έγινε. Πήρε κακή δημοσιότητα το θέμα. Η Ελλάδα απασχόλησε πολύ τα ξένα μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, για λάθος λόγους».

«Πρέπει να επισπευθεί» –προσθέτει- «η απλοποίηση των διαδικασιών για την παραχώρηση των αρχαιολογικών μας χώρων» υπογραμμίζοντας ότι «δεν έβρισα ποτέ τους αρχαιολόγους, όπως παρουσιάστηκε. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τους αρχαιολόγους. Αλλά δεν είναι και δουλειά τους να διαβάζουν τα σενάρια των ταινιών και να κάνουν προληπτική λογοκρισία».

 Στο μεταξύ, ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας διαψεύδει ότι το αίτημα του BBC έγινε την τελευταία στιγμή .«Έγινε 45 μέρες πριν», αναφέρει ο κ.Κρέτσος. «Αλλά και 5 μέρες πριν να είχε γίνει, εμείς πρέπει να δείχνουμε ετοιμότητα και ευελιξία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα