Όλοι απόψε στο Θέατρο Τέχνης!

Όλοι απόψε στο Θέατρο Τέχνης!

Το Ραδιόφωνο 24/7 διοργανώνει την παράσταση «Η εκδίκηση του πυριτίου» στις 22.00 στο Θέατρο Τέχνης επί της οδού Φρυνίχου, προκειμένου να ενισχυθεί το έργο και η πολιτιστική κληρονομιά της σκηνής του Καρόλου Κουν

Το Ραδιόφωνο 24/7 στηρίζει το Θέατρο Τέχνης, την ιστορική σκηνή του Καρόλου Κουν, η οποία αντιμετωπίζει στα 75 χρόνια λειτουργίας που κλείνει εφέτος σοβαρά οικονομικά προβλήματα, διοργανώνοντας μια ειδική παράσταση απόψε, στις 22.00 στο θέατρο της οδού Φρυνίχου, στην Πλάκα.

Πρόκειται για την «Εκδίκηση του πυριτίου» του Χαΐνη Αποστολάκη, μια δουλειά με την ομάδα ακροβατών και χορευτών "Κι όμΩς κινείται" που καταρρίπτει ξανά τους νόμους της βαρύτητας και αναρωτιέται για την «κληρονομιά των πλασμάτων του άνθρακα», σε ένα μελλοντικό χωροχρόνο όπου έχει επιζήσει, μετά από πυρηνική καταστροφή, μόλις ένας άνθρωπος.

«Εξελιγμένα όντα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένης στο πυρίτιο , παρατηρούν έντονη πυρηνική δραστηριότητα στο πλανητικό μας σύστημα, προσεδαφίζονται και περνούν μαζί τους τον τελευταίο επιζώντα μιας πυρηνικής καταστροφής», σημειώνει ο Χαίνης Δ.Αποστολάκης, για την παράσταση που μας εκτοξεύει σε ένα άχρονο μέλλον. «Η ζωή με βάση τον άνθρακα έχει εξαφανιστεί προ πολλού από το σύμπαν και άρα το εύρημα είναι εξωφρενικά πολύτιμο και μοναδικό, όσο το ίδιο το φαινόμενο της ύπαρξης. Η αμφιβολία σε σχέση με την τύχη του πλάσματος διχάζει τους εξωανθρώπινους πρωταγωνιστές, πλάσματα του πυριτίου- δημιουργημένα σε ένα μακρινό παρελθόν από «ανθρώπους» άλλων κόσμων».

Όλοι απόψε στο Θέατρο Τέχνης!

Τα βασικά όμως ερωτήματα που θέτει με τη νέα δουλειά του ο Χαίνης, υπογράφοντας και το κείμενο, είναι: «Τι είναι αυτό που οι γήινοι ονομάζουν έρωτα, θάνατο, μοίρα; Είναι η αυτοχειρία ύβρις ή ηρωικής πράξη αυτοδιάθεσης; Σταματά η ιστορία με τη δημιουργία αντιτύπων; Είναι καταστροφικός ο δυΐσμός της ανθρώπινης γήινης ζωής; Είναι το απόλυτο Ένα, ο Θεός των προφητικών αποκαλυπτικών κειμένων, τα οξείδια του πυριτίου; Το αρχαίο εκστατικό παρελθόν και το μελλοντικό υπολογιστικό μέλλον σμίγουν τα σπαθιά τους στην αρένα μιας και μόνο ερώτησης –απόφασης που ίσως κρίνει το μέλλον του υπέρ-συστήματος».

Η σκηνή του Καρόλου Κουν

Το Θέατρο Τέχνης ιδρύεται από τον Κάρολο Κουν το 1942 και σχεδόν από το ξεκίνημά του γίνεται εστία νέων ταλέντων και εντευκτήριο διανοούμενων και σημαντικών καλλιτεχνών από χώρους πέραν της θεατρικής τέχνης. Ο Κουν, ευφυής άνθρωπος και μεγάλος δάσκαλος της θεατρικής τέχνης , με το μοναδικό αισθητήριό του σύστησε πρώτος στο ελληνικό κοινό τους Φεντερίκο Γκαρθία ΛόρκαΜπέρτολντ ΜπρεχτΆρθουρ Μίλλερ, Τένεσι Ουίλιαμς, Σάμιουελ ΜπέκετΖαν Ζενέ και Ντάριο Φο. Συγχρόνως, έδωσε το βήμα σε άγνωστους νέους Έλληνες δραματουργούς, όπως ο μετέπειτα ακαδημαϊκός Ιάκωβος Καμπανέλης, ο Γιώργος Σκούρτης, η Λούλα Αναγνωστάκη, ο Δημήτρης Κεχαίδης, η Μαρία Λαϊνά, ο Γιώργος Σεβαστίκογλου κ.ά.

Σκάνδαλο δημιούργησαν οι «Όρνιθές» του που έκαναν τομή στην αριστοφανική παραστασιολογία, με τη σύμπραξη των Μάνου Χατζιδάκι και Γιάννη Τσαρούχη αλλά και οι Πέρσες, μεταξύ δεκάδων παραστάσεων που άφησαν εποχή.

Τα χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και δασκάλου, με τους άμεσους ή έμμεσους επιγόνους, το θέατρο, στις δυο πλέον σκηνές του, το Υπόγειο στην Πεσματζόγλου, και τη σκηνή της Φρυνίχου, συνέχισε αδιάλειπτα να παρουσιάζει παραστάσεις και να λειτουργεί την εμβληματική δραματική σχολή του.

«Αν δεν έχουμε όμως οικονομική στήριξη, δεν θα μπορέσουμε να σώσουμε τη μεγάλη κληρονομιά. Κινδυνεύει και χρειάζεται ειδική μεταχείριση» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή Πεζοί στον Αέρα του Ραδιοφώνου 24/7 η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη, εκπέμποντας SOS για την κληρονομιά του που ρημάζει από τις υγρασίες και τα τρωκτικά. Με την κατάργηση των επιχορηγήσεων και την κρίση να βαθαίνει ολοένα, το ιστορικό θέατρο-φυτώριο γενεών πρωταγωνιστών, σκηνοθετών και κορυφαίων δραματουργών μας βρέθηκε σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο.

Η ειδική παράσταση του Ραδιοφώνου 24/7 απόψε έχει εκπτωτικό εισιτήριο 10 ευρώ (κρατήσεις, στα ταμεία του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν, στη Φρυνίχου 14, στάση μετρο Ακρόπολη, Πλάκα:2103222464 & 2103236732).

Τη σκηνοθεσία και χορογραφία της παράστασης υπογράφει η Χριστίνα Σουγιουλτζή. Τη μουσική σύνθεση οι Μιχάλης Σιγανίδης και Δημήτρης Αποστολάκης. Εμφανίζονται οι Αναστάσης Καραχανίδης, Αντιγόνη Λινάρδου, Μιχάλης Σιγανίδης, Χριστίνα Σουγιουλτζή και Χαΐνης Δ. Αποστολάκης.

SHARE:

24Media Network