Πανσέληνος Αυγούστου: Αρχαιολογικοί χώροι, ξεναγήσεις και βόλτες κάτω από το φεγγάρι

Διαβάζεται σε 5'
Πανσέληνος Αυγούστου: Αρχαιολογικοί χώροι, ξεναγήσεις και βόλτες κάτω από το φεγγάρι
Πανσέληνος στο Σούνιο iStock

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος γεμίζει μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και δρόμους της Αθήνας με δράσεις σε όλη τη χώρα.

Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού ανατέλλει απόψε, Παρασκευή 28 Αυγούστου, πάνω από πόλεις και αρχαιολογικούς χώρους, συνοδεύοντας μια σειρά εκδηλώσεων και νυχτερινών επισκέψεων σε μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα.

Γνωστή ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», πήρε το όνομά της από την εποχή κατά την οποία οι ιθαγενείς λαοί της Βόρειας Αμερικής ψάρευαν σε αφθονία το συγκεκριμένο ψάρι. Στην Ελλάδα, η αυγουστιάτικη πανσέληνος συνδέεται εδώ και χρόνια με το καθιερωμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συνολικά 126 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία και μουσεία υποδέχονται το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Σε 61 από αυτούς διοργανώνονται εκδηλώσεις, ενώ ακόμη 65 παραμένουν ανοιχτοί έως αργά το βράδυ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορευτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται έως το τέλος Αυγούστου. Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο culture.gov.gr.

Η φετινή πανσέληνος συμπίπτει και με μερική έκλειψη Σελήνης, ορατή από την Ελλάδα τα ξημερώματα της Παρασκευής. Στην Αθήνα, η εμφανής φάση αρχίζει στις 05.33 και θα φτάσει στο τοπικό μέγιστο λίγο πριν από τις 06.51, με περίπου το 86% της Σελήνης να έχει περάσει στη σκιά της Γης. Το φεγγάρι θα δύσει λίγα λεπτά αργότερα, πριν ολοκληρωθεί το φαινόμενο.

Υπερπανσέληνος
Υπερπανσέληνος πάνω από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο iStock

Στο Σούνιο, η ανατολή της πανσελήνου πίσω από τους κίονες του Ναού του Ποσειδώνα, με τη θάλασσα να απλώνεται στο βάθος, δημιουργεί μία από τις εντυπωσιακότερες εικόνες του αττικού τοπίου. Όσοι παραμείνουν στην Αθήνα μπορούν να ανέβουν στον Λυκαβηττό ή να κάνουν μια βραδινή βόλτα στο Ζάππειο, στο Θησείο, στην Πνύκα και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αναζητώντας το φεγγάρι ανάμεσα στα δέντρα, τις στέγες της πόλης και τη φωτισμένη Ακρόπολη.

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος γεμίζει μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται την πανσέληνο με ξεναγήσεις και έναν ιστορικό περίπατο γύρω από το κτίριό του. Στις 19.00 και τις 20.00 ο δρ Κωνσταντίνος Νικολέντζος παρουσιάζει την έκθεση «Η Πύλος του Νέστορα. Ένα μυκηναϊκό βασίλειο αποκαλύπτεται», ενώ στις 19.30 ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Πασχαλίδης πραγματοποιεί τον περίπατο «Το περιπετειώδες χρονικό δύο αιώνων σε ένα σημείο της πόλης».

Αρχαιολογικό Μουσείο
Αρχαιολογικό Μουσείο EUROKINISSI

Στις 20.00 η Αργυρώ Γρηγοράκη ξεναγεί το κοινό στις «Μούμιες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου», ενώ στις 20.00 και τις 20.30 η δρ Ευρυδίκη Λέκα παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Το Μεγάλο Μονοπάτι των Ίνκας. Περού: Ενσωμάτωση και Ποικιλομορφία». Για όλες τις δράσεις, εκτός από τον περίπατο, απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση. Η είσοδος στις εκθέσεις είναι ελεύθερη μετά τις 19.00 και το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 23.00.

Το Μουσείο Ακρόπολης παρατείνει τη λειτουργία του έως τα μεσάνυχτα, με κανονικό εισιτήριο εισόδου. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν δωρεάν την περιοδική έκθεση «Έμπνευση. Αρχαία Ελληνική Τέχνη στην Ιταλία», η οποία περιλαμβάνει 38 έργα από ιταλικά μουσεία. Στις 18.00 πραγματοποιείται ξενάγηση με ηλεκτρονική κράτηση, ενώ το «Μουσείο της Ανασκαφής» θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 20.00.

Πανσέληνος Αυγούστου
Πανσέληνος Αυγούστου στο Μουσείο Ακρόπολης Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Στο Επιγραφικό Μουσείο, στην Τοσίτσα 1, πραγματοποιούνται από τις 19.30 έως τις 20.30 ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης. Στις 21.00 προβάλλεται στον εσωτερικό κήπο η ταινία «The General» του Μπάστερ Κίτον, με πιάνο και live electronics από τον Στάθη Άννινο.

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Full Moon Film Marathon αφιερώνει τη βραδιά στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Στο Ξέφωτο, με ελεύθερη είσοδο, θα προβληθούν διαδοχικά τα «Dr. Strangelove», «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι» και «Η Λάμψη».

Τέλος, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο της Ζέας, η μουσική εκδήλωση «Φεγγαρόφωτες Μελωδίες» αρχίζει στις 21.00. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων «ΑΕΝΑΟΝ» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και η μεσόφωνος Ιωάννα Φόρτη παρουσιάζουν έργα των Πουτσίνι, Μπάρμπερ, Σούμπερτ, Ρεσπίγκι και Ντεμπισί, μαζί με ελληνικά τραγούδια. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ οι εσωτερικοί εκθεσιακοί χώροι δεν θα είναι επισκέψιμοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα