ΠΕΘ κατά ΣΕΗ: «Να απομακρύνει την μικροπολιτική από τις συννενοήσεις μας»

Διαβάζεται σε 3'
ΠΕΘ κατά ΣΕΗ: «Να απομακρύνει την μικροπολιτική από τις συννενοήσεις μας»
Θεατρική σκηνή Getty Images/iStockphoto

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει δημόσια τη διοίκηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος

Για «παραπλάνηση των Ελλήνων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος» καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου (ΠΕΘ) τη διοίκηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Πεδίο αντιπαράθεσης των δύο πολιτιστικών φορεών φέρεται να είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το ελεύθερο θέατρο.

Με ανακοίνωσή της η Π.Ε.Θ καταγγέλει πως «κάλεσε, προσφέρθηκε και προσφέρεται στην συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης με το Σ.Ε.Η. Για λόγους που, προφανώς, ανάγονται στις προθέσεις της Διοίκησης του Σ.Ε.Η. και καθόλου δεν σχετίζονται με οιαδήποτε δική μας άρνηση για διάλογο και συνεννόηση, η Διοίκηση του Σ.Ε.Η. προτίμησε, ανεπίπτρεπτα και εν μέσω διαπραγματεύσεων, να προωθήσει στους Παραγωγούς ένα ανορθολογικό και ελλιπές συμβατικό κείμενο “επιχειρησιακής” σύμβασης, επιχειρώντας να προκαταλάβει την αποδοχή του με την μέθοδο της “προσχώρησης” και επιχειρώντας να διαιρέσει τους Παραγωγούς σε “καλούς” και “κακούς”» και παράλληλα κάνει λόγο για «μικροπολιτική» από πλευράς του Σ.Ε.Η.

Η Π.Ε.Θ. καταλογίζει, μεταξύ άλλων, στην διοίκηση του Σ.Ε.Η. πως σύμφωνα με το κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης «οι μηνιαίες αποδοχές των προβών υπερβαίνουν ως προς το ύψος τους τις μηνιαίες αποδοχές των παραστάσεων». Συγκεκριμένα η Π.Ε.Θ αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως «έχει εξ αρχής συναινέσει στα μεγέθη των προτεινομένων από το ΣΕΗ μηνιαίων αποδοχών των παραστάσεων, που ρυθμίζει μερικώς και ουδέποτε αρνήθηκε την πληρωμή των προβών, στο πνεύμα της οικονομικής κλίμακας των αποδοχών των παραστάσεων. Αυτό δεν σημαίνει, ότι είναι – λογικώς, νομικώς και λειτουργικώς – αποδεκτό οι μηνιαίες αποδοχές των προβών να υπερβαίνουν ως προς το ύψος τους τις μηνιαίες αποδοχές των παραστάσεων. Επ’αυτού του “παραλογισμού”, του οποίου την θεραπεία αναμέναμε, εφόσον έγινε προφορικώς αποδεκτή από μέλη της Διοίκησης του Σ.Ε.Η., δεν υπήρξε πρόοδος – αντίθετα διακινούνται ψεύδη ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε “ένα χιλιάρικο” για τις πρόβες, όταν το συμβατικό τους κείμενο κάνει λόγο για “μηνιαίο μισθό 1.250 ευρώ” την ώρα που προβλέπει μηνιαίο μισθό 1.050 ευρώ για τις παραστάσεις από 4 – 6 εβδομαδιαίως!».

Παράλληλα, η Π.Ε.Θ. «βλέπει» ουσιώδη ρυθμιστικά κενά στη σύμβαση που διακινείται από το Σ.Ε.Η. προς υπογραφή. Ειδικότερα, σχετικά με την «αποκλειστικότητα» που περιγράφεται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τα μέλη της Π.Ε.Θ. διαμηνύουν πως «δεν επιθυμούμε την προτεινόμενη – παραδόξως – από το Σ.Ε.Η. “αποκλειστικότητα” υπέρ ενός Παραγωγού, επειδή περιορίζει την κινητικότητα των θιάσων και δημιουργεί “στρατούς” ηθοποιών στους σχεδιασμούς των ισχυρών Παραγωγών. Μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση πώς η Ηθοποιοί προτείνουν αυτή τη ρύθμιση. Από την πλευρά μας, δεν επιθυμούμε να δεσμεύσουμε κανέναν Ηθοποιό στις επιλογές του, πέραν από τα αυστηρά όρια της κάθε φορά συνεργασίας μας.

Τέλος, τα μέλη της Π.Ε.Θ. τονίζουν, μεταξύ άλλων, πως «δεν επιθυμούμε να συμπράξουμε στον αφανισμό των μικρών θεάτρων και των πειραματικών παραστάσεων (παρότι τα μέλη μας στην πλειοψηφία τους δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία), επειδή θεωρούμε ότι εκεί βρίσκεται το «φυτώριο» της ανανέωσης της θεατρικής παραγωγής. Γι’αυτό ζητούμε ρητή εξαίρεση και ειδική ρύθμιση για τα θέατρα χωρητικότητας έως 100 θέσεις. Η Π.Ε.Θ. δεν διαπραγματεύεται την αρμονική της συνύπαρξη με τις μικρού μεγέθους και τις πειραματικές παραγωγές».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεάτρου

panellinia enosi theatrou - somateio ellinon ithopion

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα