Πέθανε η Αλκη Ζέη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Π.Α.Ε. ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Π.Α.Ε. ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. MOTIONTEAM

Σε ηλικία 97 ετών έφυγε από τη ζωή η μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέας Άλκη Ζέη.

Πλήρης ημερών έφυγε αργά το βράδυ της Πέμπτης από τη ζωή η συγγραφέας Άλκη Ζέη σε ηλικία 97 ετών.

Η Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1923 και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της. Όταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και στη συνέχεια στην Αθήνα.

Το "Καπλάνι της βιτρίνας", το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο - σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό.

Η συγγραφική της δραστηριότητα αφορά κυρίως έργα για παιδιά ενώ έχει κάνει και αρκετές μεταφράσεις από διάφορες γλώσσες.

Η Ζέη συμμετείχε στην ΕΠΟΝ στη διάρκεια της κατοχής και εξορίστηκε το 1948, όταν προσπάθησε να ακολουθήσει τον αριστερό σύζυγό της Γιώργο Σεβαστίκογλου, κατά την απόδρασή του στην Τασκένδη. Τον συνάντησε τελικά εκεί έξι χρόνια αργότερα.

Το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ξαναφύγει πάλι το 1967 με τον ερχομό της Χούντας, αυτή τη φορά για το Παρίσι, από όπου επέστρεψε οριστικά μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974.

SHARE:

24Media Network