Πώς διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα αρχαία και τα έργα τέχνης;

Πώς διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα αρχαία και τα έργα τέχνης;
Συντήρηση των ιστορικών οχημάτων στο Κτήμα Τατοΐου Συντήρηση των ιστορικών οχημάτων στο Κτήμα Τατοΐου

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μια σειρά δωρεάν εκδηλώσεων-ξεναγήσεων ανά την επικράτεια λύνει τυχόν απορίες.

Υπάρχουν, ως γνωστόν, διάφορες πραγματικά ανήκουστες ή και αστείες διεθνείς ημέρες που γιορτάζουν ό,τι μπορεί (και δεν μπορεί) να φανταστεί κανείς. Η 10η Οκτωβρίου, όμως, που από το 2017 έχει θεσπιστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επιτελεί ένα έργο αληθινά σημαντικό, καθώς έρχεται να αναδείξει και να μοιραστεί με τους Ευρωπαίους πολίτες τα μυστικά της επίπονης διαδικασίας χάρη στην οποία διαφυλάσσεται η πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO), που καταδεικνύει την σημασία που αποδίδει η Ε.Ε. στην διαφύλαξη της μακραίωνης και ποικιλόμορφης πολιτιστικής και ιστορικής της κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της φετινής διοργάνωσης, και οδεύοντας προς την κορύφωση της Κυριακής 10 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετέχοντας στις πανευρωπαϊκές αυτές εκδηλώσεις, τρέχει ολόκληρη την βδομάδα μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που προσφέρονται δωρεάν και γίνονται σε κάθε γωνιά της χώρας, από την Καστοριά, και το Κιλκίς, έως την Αθήνα και το Καστελόριζο. Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών, να καταλάβει, λόγου χάρη, ο επισκέπτης πώς προχωράει μια αρχαιολογική ανασκαφή, πώς συντηρείται μια βυζαντινή αγιογραφία, πώς συντίθεται ξανά ένα παλιό ψηφιδωτό, ή πώς δουλεύει το τμήμα συντήρησης ενός μουσείου.

“Ζωντανά” και διαδικτυακά

Παράλληλα με τις επισκέψεις σε εργαστήρια, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, και τις θεματικές ξεναγήσεις που απευθύνονται σε ενδιαφερόμενους πολίτες (απαιτείται δήλωση συμμετοχής στον αντίστοιχο τηλεφωνικό αριθμό κάθε εκδήλωσης), το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε σχολεία.

Συγχρόνως, όλη την βδομάδα τρέχει και μια σειρά ψηφιακών δράσεων που προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει τις αθέατες πλευρές του επαγγέλματος του συντηρητή. Τις δράσεις αυτές συντονίζουν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίσημος εκπρόσωπος της ECCO στη χώρα μας, καθώς και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ψηφιακών και δια ζώσης, καθώς και τα τηλέφωνα για δήλωση συμμετοχής στο συνημμένο έγγραφο εδώ:


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα