Σημαντικά ευρήματα: Υποθαλάσσια "Αμφίπολη" στο ναυάγιο των Αντικυθήρων;

ΚΥΘΗΡΑ--- Η ΕΦΟΡΙΑ ΕΝΑΕΛΙΩΝ ΑΡΧΑΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣΝ δρ.ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΙΜΩΣΙ,  Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΩΝ , Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤ ΒΑΘΥΣΚΑΦΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΗΘΥΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΑΗΝΙΚΑ ΚΑΙ (ΠΟΛΛΑ) ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΑ ΕΥΡΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΤΟΝ 10ο ΑΙΩΝΑ ΠΧ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 55μ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ Ο ΕΛΒΕΤΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ,ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ COSMOTE , ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΠΑΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΑΜΗΓΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΓΙΝΕ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΛΒΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ--ΣΤΗ ΦΩΤΟ   ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΚΥΘΗΡΑ--- Η ΕΦΟΡΙΑ ΕΝΑΕΛΙΩΝ ΑΡΧΑΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣΝ δρ.ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΙΜΩΣΙ, Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΩΝ , Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤ ΒΑΘΥΣΚΑΦΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΗΘΥΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΑΗΝΙΚΑ ΚΑΙ (ΠΟΛΛΑ) ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΑ ΕΥΡΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΤΟΝ 10ο ΑΙΩΝΑ ΠΧ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 55μ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ Ο ΕΛΒΕΤΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ,ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ COSMOTE , ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΠΑΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΑΜΗΓΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΓΙΝΕ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΛΒΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ--ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Νέα σημαντικά ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Αναμένονται ανακοινώσεις

Νέοι θησαυροί αλλά και σημαντικά ευρηματα που ίσως οδηγήσουν σε ένα καινούργιο ανασκαφικό μέτωπο προέκυψαν, κατά τη διάρκεια της υπερσύγχρονης υποβρύχιας έρευνας που συντελείται από τις 15 Σεπτεμβρίου στο ναυάγιο των Αντικηθύρων υπό την εποπτεία της διευθυνσης εφορίας ενάλιων αρχαιοτήτων, με την συμμετοχή διεθνούς ομάδας αρχαιολόγων.

Ευρήματα που ωστόσο παραμένουν στο σκοτάδι ωσότου ανακοινωθούν από...επίσημα χείλη, όπως δήλωσε ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», στη χθεσινή εκδήλωση στο Καψάλι των Κυθήρων, ο οποίος αποκάλυψε πως απαγορεύεται οποιαδήποτε αναφορά στα νέα ευρήματα κάνοντας λόγο ακόμη και για καθεστώς λογοκρισίας από πλευράς της πολιτείας που καθυστερεί σκοπίμως τις ανακοινώσεις.

«Βρισκόμαστε σε καθεστώς λογοκρισίας. Η πολιτεία δεν μας επιτρέπει να ανακοινώσουμε τα ευρήματα της έρευνας. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι. Από τις καλύτερες των προθέσεων μέχρι και λόγοι τους οποίους φαντάζεστε», είπε ο κ Λασκαρίδης που έχει διαθέσει το σκάφος του «Γλάρος» για τις ανάγκες της αποστολής.

Τις δηλώσεις του κ. Λασκαρίδη περί ύπαρξης επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί και η διευθύντρια της εφορίας ενάλιων ανασκαφών Αγγελική Σίμωση, που έχει και την εποπτεία όλης της αποστολής, και παρακάλεσε να κάνουμε υπομονή, καθώς, όπως συγκεκριμένα δήλωσε, η διαφορά της εδώ ανασκαφής με την Αμφίπολη, όπου γίνονται διαρκώς ανακοινώσεις, είναι ότι εδώ είναι θάλασσα.

«Εδώ οι άνθρωποι βουτούν στα 50 μέτρα. Υπάρχουν ευρήματα σημαντικά θα γίνουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα μετά το τέλος της ανασκαφής όπως θα έχουμε μπορέσει να αναλύσουμε τις νέες ανακαλύψεις» είπε η κ. Σίμωση.

Η παρουσίαση της αποστολής «Επιστροφή στα αντικήθυρα», που έγινε με τη χορηγία του OTE και της Cosmote παρουσία του μητροπολίτη Σεραφείμ, του ελβετού πρέσβη, του δημάρχο Κυθήρων και εκπροσώπων του Υπουργείου πολιτισμού καθώς και των μελών του ωκεανογραφικού ινστιτούτου Woodshole της Μασαχουσέτης, θα ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί, στο σκάφος «Γλάρος» όπου πραγματοποιήθηκε η επίδειξη της υπερσύγχρονης στολής Exosuit.

Η exosuit, που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και αναμένεται να καταδυθεί στα νερά των Αντικυθήρων την Τρίτη ίσως μπορέσει να προσεγγίσει τους πέντε εντοπισμένους στόχους των αρχαιολόγων.

Αγάλματα και σιδερένια αντικείμενα που εντοπίστηκαν από τις πρώτες μελέτες του βυθού εικάζεται πως είναι ανάμεσα στα πρώτα ευρήματα που σύμφωνα με πληροφορίες δεν σχετίζονται με τον περίφημο μηχανισμό τωνΆντικυθήρων.

Η ανασκαφή πρόκειται να διαρκέσει ως τις 15 Οκτωβρίου.

πηγή: ' Εθνος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Επιστροφή στα Αντικύθηρα" με σύμμαχο την υψηλή τεχνολογία

SHARE:

24Media Network