Συνεχίζεται ο κύκλος “Μουσικοί περίπατοι στα Μουσεία”

Συνεχίζεται ο κύκλος “Μουσικοί περίπατοι στα Μουσεία”

Ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης, ο βιολονίστας Ανδρέας Παπανικολάου και ο τσελίτσας Άγγελος Λιακάκης ερμηνεύουν για πρώτη φορά έργα - ορόσημα για Τρίο σε μια απαιτητική συναυλία στην ιστορική αίθουσα του Παρνασσού.

Τρία έργα μουσικής δωματίου. Ένα πανόραμα μουσικών τάσεων και στυλ από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Τρεις διακεκριμένοι Έλληνες μουσικοί: Ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης, ο βιολονίστας Ανδρέας Παπανικολάου και ο τσελίτσας Άγγελος Λιακάκης ερμηνεύουν για πρώτη φορά έργα – ορόσημα για Τρίο σε ένα ιδιαιτέρως γοητευτικό αλλά και απαιτητικό πρόγραμμα, από το οποίο δεν θα μπορούσε να λείπει μια πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.

Η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 20.30 στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», ξεκινά με τις Οκτώ Παραλλαγές για Τρίο με πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα, έργο της ύστερης περιόδου που συνδυάζει την κλασική δομή με έντονες επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Συνεχίζει, με το διάσημο Τρίο για πιάνο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, σύνθεση συναισθηματικά φορτισμένη, η οποία έχει αφιερωθεί στη μνήμη του Σοβιετικού λόγιου Ιβάν Σολερτίνσκι και κάνει σαφείς αναφορές στη γενοκτονία των Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η βραδιά κορυφώνεται, με την πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του ιδιοφυούς και πολύσημου Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο του – επηρεασμένου από τον Σνίτκε, ανεξερεύνητου – Ολιβιέ Γκράιφ. Μία δυναμική, σύγχρονη δημιουργία, που επιτρέπει τη συνύπαρξη γραφών που έχουν προϋπάρξει (ατονική, τονική και πολυτονική). Γραφών, στις οποίες ο συνθέτης καταφεύγει ανά περίπτωση, όπως συχνά συμβαίνει με τους ομότεχνούς του στο τέλος του 20ου αλλά και του 21ου αι.

Το πρόγραμμα

ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ (1904–1949)

Οκτώ παραλλαγές για τρίο με πιάνο (πάνω σε ένα παραδοσιακό τραγούδι)

ΝΤΜΙΤΡΙ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ (1906-1975)

Τρίο με πιάνο αρ.2 σε μι ελάσσονα, έργο 67

ΟΛΙΒΙΕ ΓΚΡΑΪΦ (1950–2000)

Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο (1998)

– Ανδρέας Παπανικολάου, βιολί

– Άγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο

– Τίτος Γουβέλης, πιάνο

Πληροφορίες

Τιμές εισιτηρίων:

15€ (διακεκριμένη ζώνη – σειρές 1-4), 12€ (γενική είσοδος – σειρές 5-15) και 8€ (φοιτητικό / ανέργων / ΑμέΑ / νέων έως 25 ετών)

Προπώληση εισιτηρίων:

Ticket Services

– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου

– τηλεφωνικά: 2107234567

Online

– Στα καταστήματα Public

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα