6 + 2 θεατρικές παραστάσεις γεμάτες εγκλήματα, δολοφόνους και παγίδες!

6 + 2 θεατρικές παραστάσεις γεμάτες εγκλήματα, δολοφόνους και παγίδες!
Στο θεατρικό έργο του πολυβραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Γιον Φόσσε, “Κάποιος θα έρθει” κυριαρχούν ένας άνδρας και μία γυναίκα. Μόνοι. Και ένα παλιό σπίτι. Απομονωμένο. Και ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Alex Kat

Τη φετινή θεατρική χρονιά θα δούμε δύο από τις πιο διάσημες ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι να ανεβαίνουν στη σκηνή, ενώ άλλες έξι πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις φόνου και μυστηρίου μαγνήτισαν την προσοχή μας.

Το έγκλημα και το μυστήριο δε συναρπάζει μόνο στον κινηματογράφο και στις τηλεοπτικές σειρές, είναι το ίδιο ελκυστικό και στο θέατρο. Γι΄ αυτό και κάθε νέα θεατρική σεζόν πολλές είναι οι παραστάσεις που έχουν στην πλοκή τους μπόλικο σασπένς και… παγίδες!

Παρούσα κάθε σεζόν δηλώνει και η «Βασίλισσα του Εγκλήματος», η Αγκάθα Κρίστι, τα αστυνομικά μυθιστορήματα της οποίας ανεβαίνουν ασταμάτητα -στις θεατρικές τους διασκευές- στο σανίδι και πάντα αποτελούν ισχυρό θεατρόφιλο πόλο έλξης. Τη φετινή θεατρική χρονιά θα δούμε δύο από τις πιο διάσημες ιστορίες της να ανεβαίνουν στη σκηνή με τους ηθοποιούς να ενσαρκώνουν διάσημους χαρακτήρες και ντετέκτιβ.

Πιο συγκεκριμένα, στο θέατρο Eliart από την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου θα δούμε τον “Απρόσκλητο Επισκέπτη” της Αγκαθα Κρίστι με τον Γιώργο Φρατζεσκάκη να αναλαμβάνει εκ νέου τα σκηνοθετικά ηνία, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα αναλάβουν οι Οδυσσέας Σταμούλης,, Ιλιάς Λαμπρίδου, Μυριέλλα Κουρεντή, Γιώργος Φρατζεσκάκης, Αννέτα Παπαθανασίου, Σαράντος Γεωγλερής, Κώστας Ζέκος και Στάθης Λαγκάδας. Στην υπόθεση, μέσα την πυκνή ομίχλη της Νότιας Ουαλίας, ο Μάικλ Σταρκβέντερ χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και πέφτει σ’ ένα χαντάκι. Βρίσκεται στη μέση του πουθενά και στην προσπάθειά του να βρει βοήθεια, μπαίνει σε μια απομονωμένη έπαυλη. Στην ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, τον περιμένει μια έκπληξη: Ένας άντρας είναι νεκρός….

Ο απρόσκλητος επισκέπτης στο Eliart GIORGOS KRIKOS


Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω θέατρο μπορεί πλέον να χαρακτηριστει και ως καθαρόαιμη αστυνομική σκηνή της Αθήνας, καθώς εκεί τις προηγούμενες χρονιές παρουσιάστηκε «Η παγίδα» του Ρομπέρ Τομά (τρεις σεζόν), «Δέκα μικροί νέγροι» της Άγκαθα Κρίστι (δύο σεζόν), και «Ο επιθεωρητής έρχεται» του Τζον Πρίσλεϊ (δύο σεζόν).
Η Ποντικοπαγίδα

Λίγες μέρες νωρίτερα στις 2 Οκτωβρίου, στο θέατρο Νέος Ακάδημος θα κάνει πρεμιέρα το θρυλικό έργο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι «Η Ποντικοπαγίδα». Πρόκειται για το το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου, που παίζεται συνεχώς στο West End από τo 1952 έως σήμερα. H κατεξοχήν συγγραφέας έργων μυστηρίου, όταν το έγραψε, δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να αντέξει στη σκηνή για πάνω από 8 εβδομάδες. Όταν η ιστορία τη διέψευσε, απέδωσε την συνεχιζόμενη επιτυχία του έργου στο γεγονός πως υπάρχει «κάτι» στο κείμενο που αφορά κάθε θεατή προσωπικά. Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία της παράστασης ανήκει στην Κίρκη Καραλή και πρωταγωνιστούν οι : Βαλέρια Κουρούπη, Μιχάλης Λεβεντογιάννης,Τζένη Μπότση, Ράνια Οικονομίδου, Νίκος Πολυδερόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Στάθης Σταμουλακάτος και ο Χάρης Τζωρτζάκης.

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται σε μια απομονωμένη πανσιόν μιας επαρχίας, την ώρα που το χιόνι πέφτει πυκνό. Οκτώ ήρωες, που όλοι τους κρύβουν ένα μυστικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρές αλήθειες και επικίνδυνα ψέματα. Ο φόβος τους κυκλώνει και ένας δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσά τους… Στη νέα προσαρμογή του έργου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Κίρκης Καραλή, μια ομάδα οκτώ πρωταγωνιστών μεταφέρεται κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, προτού μπουν τα κινητά τηλέφωνα στις ζωές μας, σε μια πανσιόν της ελληνικής επαρχίας.

Γιατί αστυνομικό δε σημαίνει μόνο Αγκαθα Κρίστι

Πέρα ωστόσο από τις θεατρικές διασκευές της Αγκαθα Κρίστι, πολλά και εξόχως ενδιαφέροντα αστυνομικά θεατρικά έργα δηλώνουν βροντερό “παρών” στη θεατρική Αθήνα.

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ο Γιάννης Χουβαρδάς παρουσιάζει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ το θεατρικό έργο του πολυβραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Γιον Φόσσε, “Κάποιος θα έρθει”. Ένας άνδρας και μία γυναίκα. Μόνοι. Και ένα παλιό σπίτι. Απομονωμένο. Και ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Ακριβώς όπως και οι δύο πάντα το επιθυμούσαν. Να είναι μακριά από όλους τους άλλους, μόνοι, και όμως μαζί. Εκεί, στη θάλασσα, στο δικό τους σπίτι. Όμως αυτό το όνειρο που έγινε πραγματικότητα γεννά ταυτόχρονα μια παράξενη ανησυχία. Είναι οι δυο τους πραγματικά εντελώς μόνοι; Ή μήπως κάποιος άλλος πρόκειται να έρθει; Αυτό που τουλάχιστον υποθετικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, μετατρέπεται σε κακό οιωνό. Και από την απλή διαίσθηση προκύπτει η βεβαιότητα, όταν πράγματι κάποιος εμφανίζεται: ο νέος άνδρας που κληρονόμησε το σπίτι και στη συνέχεια τους το πούλησε.

Κάποιος θα έρθει Alex Kat

Από αυτή την τόσο απλή αλλά και περίπλοκη σύνθεση, ο Φόσσε, χρησιμοποιώντας δεξιοτεχνικά τη δύναμη της μουσικότητας της γλώσσας, του υπονοούμενου και του ανείπωτου, αναπτύσσει όλες τις δυνητικές αποχρώσεις μιας αιωρούμενης απροσδιόριστης απειλής, έτσι ώστε το Κάποιος θα έρθει να αποτελεί ένα υπαρξιακό, ερωτικό, ψυχολογικό και οντολογικό θρίλερ, μέσα στο οποίο συνυπάρχουν ισότιμα ποίηση, κωμωδία, δράμα, σασπένς και γκροτέσκο. Παίζουν: Εκείνη: Άλκηστις Πουλοπούλου /Εκείνος: Αντώνης Μυριαγκός/Άντρας: Χάρης Φραγκούλης

Οι 12 ένορκοι, όπου το θέατρο μετατρέπεται σε δικαστικό μέγαρο και φέρνει ξανά ενόρκους και θεατές αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους.

Στο Θέατρο Άνεσις θα δούμε την εξαιρετικά δημοφιλή στο ελληνικό κοινό παράσταση “12 ένορκοι” που επιστρέφει για μια δυναμική 7η χρονιά, από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου. Το θέατρο μετατρέπεται σε δικαστικό μέγαρο και φέρνει ξανά ενόρκους και θεατές αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους. Τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη και πρωταγωνιστούν οι : Νίκος Βατικιώτης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μάνος Ζαχαράκος, Κώστας Καζανάς, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Μιχάλης Μαρκάτης, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας, Βασίλης Φακανάς. Στον ρόλο του φύλακα o Αλέξης Σταυριανός. Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή.

Στην Παγίδα ο Ρομπέρ Τομά δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό παιχνίδι συγκινήσεων και ανατροπών, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή του έργου. 

Στο θέατρο ΖΙΝΑ ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί την «Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά. Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό παιχνίδι συγκινήσεων και ανατροπών, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή του έργου. Άνθρωπος του θέατρου, ηθοποιός κι ο ίδιος, στήνει μια σκηνική μηχανή, παίζοντας με το “είναι” και το “φαίνεσθαι”, την αλήθεια και το ψέμα, τη λογική και τη φαντασία. Υφαίνει, σαν μια ευφάνταστη αράχνη, κωμικές και απρόβλεπτες καταστάσεις με έντονο το στοιχείο του μυστήριου. Με άλλα λόγια, δημιουργεί ένα ψυχολογικό δράμα που σε κάνει να γελάς και μια κωμωδία, που συχνά, σε συγκινεί μέχρι δακρύων. Όπως την χαρακτήρισε, ο μέγας θαυμαστής της, Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Η Παγίδα» είναι ένα πρωτότυπο μίγμα από βιτριόλι και μαρμελάδα, που κάνει το συγγραφέα της να μοιάζει γιος της Αγκάθα Κρίστι απ’ τη μια και του Κάρλο Γκολντόνι από την άλλη! Πρωταγωνιστούν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Έφη Μουρίκη, Μαρία Αντουλινάκη και ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος. Συμμετέχει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Ο ίδιος πάλι, ο Πέτρος Ζούλιας, σκηνοθετεί στο Θέατρο Αλίκη άλλο ένα έργο του Ρομπέρ Τομά, το «Oκτώ Γυναίκες κατηγορούνται» που θα ανέβει στα τέλη του χρόνου. Μια μητέρα, δυο κόρες, μια γιαγιά, μια θεία, μια οικονόμος, μια καμαριέρα και μια απρόσκλητη επισκέπτρια. 8 γυναίκες κι ένας άντρας που δεν εμφανίζεται ποτέ. Και ξαφνικά ένας φόνος! Η αναζήτηση του δολοφόνου γίνεται ο καταλύτης στις σχέσεις των γυναικών. Μια μέρα είναι αρκετή για να έρθουν στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά. Και όπως συμβαίνει πάντα και στη πραγματική ζωή, οι αποκαλύψεις βάζουν σε δοκιμασία σχέσεις και χαρακτήρες. Ένα έργο που συγκεντρώνει όλα τα είδη του θεάτρου. Αστυνομικό, θρίλερ, ψυχολογικό δράμα, σουρεαλιστική κωμωδία. Σε μια γοητευτική παράσταση για τον κόσμο των γυναικών, μ’ έναν άντρα στο βάθος του κάδρου. Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Δραγούμη, Ταμίλα Κουλίεβα, Κάτια Γκουλιώνη, Μαρίνα Ψάλτη, Γεωργία Καλλέργη, Βερόνικα Αργέντζη, Άννα Κωνσταντίνου και Έφη Σακελλαρίου

Και στα δικά μας… τα ελληνικά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα νεοελληνικά έργα φόνων και μυστηρίου που χαρακτηρίζονται από ωμό ρεαλισμό.

Στο θέατρο Μικρό Χορν, θα δούμε στις 7 Οκτωβρίου τα «Αξύριστα Πιγούνια» του Γιάννη Τσίρου σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη. Τρεις άντρες, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως «έρχεται» μια γυναίκα να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα. Τα μυστικά, οι αποκαλύψεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν στο φως τις αδυναμίες και τα ταπεινά τους ένστικτα. Ακολουθεί το έγκλημα, η εκδίκηση, η ενοχή και όταν φτάσει το πρωί δε θα είναι τίποτα ίδιο. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος και η Μαρία Νεφέλη Δούκα.

«170 τετραγωνικά Moonwalk»: Μια απογευματινή επίσκεψη – βόμβα, θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους αντιήρωές μας με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους, και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την ήδη ασταθή πορεία τους.

Στο θέατρο Ιλίσια επαναλαμβάνεται το έργο του Γιωργή Τσουρή «170 τετραγωνικά Moonwalk» σε σκηνοθεσία και πάλι του Γιώργου Παλούμπη. Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα, ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο αδερφές που έμεναν μακριά. Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει.

Μια απογευματινή επίσκεψη – βόμβα, θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους αντιήρωές μας με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους, και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την ήδη ασταθή πορεία τους. Κρυμμένα μυστικά, απανωτές ανατροπές και εκκωφαντικές αποκαλύψεις συνθέτουν έναν οικογενειακό συναισθηματικό ντέρμπυ κορυφής, σε ένα «ρινγκ» 170 τετραγωνικών μέτρων. Πόσα νομίζεις ότι ξέρεις για τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους; Ποιος θα μείνει όρθιος στο τέλος; Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Αρσένη, Ήβη Νικολαΐδου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Ελένη Τσιμπρικίδου και ο Γιωργής Τσουρής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version