Διάδρομος 2: “Είμαστε τελικά το ίδιο μόνοι, αδιάφοροι και άχρηστοι για το σύστημα”
Διαβάζεται σε 7'Οι συντελεστές της παράστασης “Διάδρομος 2” μας μιλούν για μια εφιαλτική έκβαση των πραγμάτων που απευχόμαστε να γίνει πραγματικότητα, γιατί ίσως μπορούμε ακόμα να την αποτρέψουμε.
- 04 Οκτωβρίου 2024 11:53
Έντεκα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση ο μονόλογος “Διάδρομος” που έγραψε η Ευσταθία, ανεβαίνει ξανά στη νέα του μορφή με τον τίτλο «Διάδρομος 2» σε σκηνοθεσία της Μάνιας Παπαδημητρίου με τον Δημήτρη Χαβρέ. Ένας φουτουριστικός μονόλογος με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, όπως τον χαρακτηρίζει η ίδια η συγγραφέας, παρουσιάζεται από τις 14 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον Σταυρό του Νότου Plus.
Ανανεώνοντας λοιπόν το κείμενο της “Διάδρομος“, η Ευσταθία εμπιστεύεται τον Δημήτρη Χαβρέ σε έναν ρόλο-έκπληξη που εκφράζεται άλλοτε με χιούμορ άλλοτε με δραματικότητα και που σίγουρα όλες και όλοι μας θα αναγνωρίσουμε κομμάτια του εαυτού μας. Ρόλος-έκπληξη αλλά και πρόκληση για έναν ηθοποιό 1,96 που καλείται να “παίξει” κάνοντας παράλληλα 60 λεπτά “cardio planer” κυλιόμενο διάδρομο!
Και οι τρεις βασικοί συντελεστές της παράστασης “Διάδρομος 2” διανύουν πολλά χιλιόμετρα πάνω σε έναν διάδρομο, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο – μεταφορικά και κυριολεκτικά. Τι συμβολίζει λοιπόν αυτός ο “Διάδρομος” και ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα της παράστασης.
Ο “Διάδρομος 2” είναι μια ζοφερή εικόνα που μάς έρχεται από το μέλλον
Για τη Μάνια Παπαδημητρίου: “Ο Διάδρομος όταν γράφτηκε συμβόλιζε ένα πολύ ζοφερό μέλλον. Καθώς παιζόταν γλιστρούσαμε σταδιακά σ΄ αυτό το μέλλον και τώρα που ξαναπαίζεται πιστεύω, ότι δεν συμβολίζει αλλά κυριολεκτικά αποδίδει, ένα αλλόκοτο παράλογο και αδιανόητο παρόν.”
Για την Ευσταθία ο “Διάδρομος” είναι μια ζοφερή εικόνα που μάς έρχεται από το μέλλον, στα πλαίσια της επιστημονικής -προς το παρόν μόνο- φαντασίας. “Ο Διάδρομος είναι ένας φόβος για μια εφιαλτική έκβαση των πραγμάτων που απευχόμαστε να γίνει πραγματικότητα γιατί ίσως μπορούμε ακόμα να την αποτρέψουμε” μας λέει.
Ο ηθοποιός Δημήτρης Χαβρές σωματικοποιεί… την ερώτηση: “Ο “Διάδρομος” και τα χιλιόμετρα που γράφω κάθε μέρα στο κοντέρ του, κάνοντας πρόβες από τον Ιούνιο, ενσαρκώνοντας τον ήρωα της Ευσταθίας, είναι για εμένα, “η ζωή που έξω τρέχει και κανείς δεν προσέχει πως λείπω”! Παρουσιάζει μία δυστοπική, τρομακτική εικόνα που έρχεται απ’ το μέλλον, δεν ξέρω το πόσο μακρινό, καθώς όσο αυξάνεται η τεχνητή νοημοσύνη, τόσο μειώνεται η συναισθηματική!
Ζωντανεύω έναν χαρακτήρα που κάθε μέρα τον συμπονάω όλο και πιο πολύ! O “Διάδρομος” είναι ένας μονόλογος με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, που εκφράζει όλες τις ακραίες σκέψεις και ανησυχίες του σύγχρονου σκεπτόμενου ανθρώπου… για ένα παρόν που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς ένα μέλλον πέρα για πέρα αποκομμένο από το συναίσθημα, το ρομαντισμό!”
“Πώς μπορεί το ανθρώπινο ον να μετατραπεί σε ένα δυστυχισμένο πλάσμα, πέφτοντας στη δική του παγίδα”
Έντεκα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του “Διαδρόμου”, τι ώθησε την Ευσταθία να δημιουργήσει αυτή τη νέα εκδοχή του έργου; Ποιες αλλαγές ήταν απαραίτητες για την εποχή που διανύουμε;
“Ένιωσα την ανάγκη να “ξαναδώ” το πρώτο μου έργο με άλλη ματιά και να ξαναζήσω τις στιγμές που μού προσέφερε μέσα από μια διαφορετική ψυχική κατάσταση. Θέλησα λοιπόν με αφετηρία τον ίδιο πυρήνα του έργου να σχολιάσω κάποια άλλα στοιχεία που προέκυψαν και μάς απασχολούν πλέον πιο έντονα στην εποχή μας (τεχνητή νοημοσύνη, ευγονική κλπ).
Στον πρώτο διάδρομο ο άνθρωπος που ανέβαινε πάνω του ήταν μια εύθραυστη και μικροσκοπική γυναίκα. Στον “διάδρομο2” ο άνθρωπος είναι ένας ψηλός και δυνατός άνδρας. Οι ανθρώπινες ιστορίες είναι διαφορετικές, ο πυρήνας όμως παραμένει ίδιος: Ο προβληματισμός του πώς μπορεί το ανθρώπινο ον να μετατραπεί σε ένα δυστυχισμένο πλάσμα, στεγνό από κάθε είδους συναίσθημα έχοντας στην ουσία πέσει στην δική του παγίδα.”
Έχοντας σκηνοθετήσει και ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία το έργο, η σημαντική ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου υπογράφει και πάλι τη σκηνοθεσία, διατηρώντας το ύφος που συγκίνησε και άφησε δυνατές εντυπώσεις στον κόσμο του θεάτρου. Πώς ήταν η τωρινή εμπειρία να σκηνοθετήσει την προσαρμοσμένη εκδοχή με τον Δημήτρη Χαβρέ στον πρωταγωνιστικό ρόλο; Τι προσθέτει η νέα του ερμηνεία στο συνολικό αποτέλεσμα;
“Πάντα είναι ωραίο να βλέπεις διαφορετικές εκδοχές των ίδιων μονολόγων. Είμαστε τόσο διαφορετικοί οι άνθρωποι μεταξύ μας και ταυτόχρονα τόσο ίδιοι, σ΄ αυτά που φοβόμαστε κι εκείνα που ελπίζουμε, που είναι για μένα πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθώ, πως βιώνουμε ο καθένας αυτούς τους φόβους και τις ελπίδες. Το καινούριο που έχει να πει ο μονόλογος ερμηνευμένος από άντρα αυτή τη φορά, είναι πως τελικά το ίδιο μόνοι, αδιάφοροι και άχρηστοι για το σύστημα, είμαστε όλοι και όλες όταν δεν μπορεί να μας εκμεταλλευτεί πια.
Ο Δημήτρης ακροβατεί ανάμεσα στο υπαρξιακό αδιέξοδο και τη μαύρη κωμωδία. Αυτό έπρεπε να κάνω κι εγώ τότε. Όμως τα υποκριτικά όπλα του καθενός είναι διαφορετικά και αυτά αξιοποιούμε αναζητώντας πάντα ο θεατής να παρακολουθεί αυτή την ακροβασία ανάμεσα στο δράμα και την σάτιρα. Η μουσική και το βίντεο συνομιλούν σε κάθε στιγμή με το λόγο με στόχο την συναισθηματική εμπλοκή του κοινού στο παιχνίδι της σκηνής.”
“Ποτέ δεν είναι αργά για να τ΄ αλλάξεις όλα”, αρκεί να ξεκινήσεις τώρα!
Ανανεώνοντας λοιπόν το κείμενό της, η Ευσταθία εμπιστεύεται τον Δημήτρη Χαβρέ. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε στην προσέγγιση αυτού του χαρακτήρα;
“Ο Κάθε καινούριος ρόλος για τον ηθοποιό αποτελεί μια πρόσκληση και είναι μια συναρπαστική διαδικασία! Το να σε σκηνοθετεί στο “Διάδρομο 2” η σπουδαία Μάνια Παπαδημητρίου, που έπαιξε & σκηνοθέτησε την πρώτη εκδοχή του ρόλου, είναι μια άλλη μεγάλη πρόσκληση! Το έργο από μόνο του από την στιγμή που το διαβάζεις, σε μεταφέρει σε μία εποχή, που ακόμη και στιγμιαία να βρεθείς σε αυτή… είναι μια πρόκληση!
Το να παίζεις αυτόν το τύπο κάνοντας 60 λεπτά “cardio planer” στο διάδρομο, όντας 1,96 είναι μια ακόμη μία τεράστια πρόκληση! Το να σας συναντήσω και να κουβεντιάσουμε μετά την παράσταση, είναι μία “πρόκληση”, που σας προσκαλώ να ζήσουμε από τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη και όλα τα Δευτερότριτα στον ανανεωμένο “Σταυρό του Νότου Plus”!
O “Διάδρομος 2” είναι πραγματικά ένα θεατρικό έργο, που από τη στιγμή που έρχεσαι σε επαφή μαζί του, θέλεις να πιστέψεις πως, “ποτέ δεν είναι αργά για να τ΄ αλλάξεις όλα”, αρκεί να ξεκινήσεις τώρα!
Εισιτήρια: more.com.