Δύο σταρ του θεάτρου, ο Ίβο βαν Χόβε και η Ιζαμπέλ Ιπέρ, επιστρέφουν στη Στέγη

Δύο σταρ του θεάτρου, ο Ίβο βαν Χόβε και η Ιζαμπέλ Ιπέρ, επιστρέφουν στη Στέγη
Jan Versweyveld

Ο "Γυάλινος Κόσμος" του Τενεσί Ουίλλιαμς, η διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση καταλαμβάνει την Κεντρική Σκηνή στις 13 και 14 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε με την Ιζαμπέλ Ιπέρ να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αμάντα.

Τρεις μοναξιές πίσω από σχεδόν κλειστές πόρτες, τρεις ανθρώπινες αδυναμίες, τρεις τρόποι να ονειρεύεσαι μια διαφορετική ζωή. Πόσο απέχει η αλήθεια από την ψευδαίσθηση; Πόσο εύκολο είναι να αποδράσεις από τον Γυάλινο Κόσμο του Τενεσί Ουίλλιαμς; H διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση καταλαμβάνει την Κεντρική Σκηνή στις 13 και 14 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε με την Ιζαμπέλ Ιπέρ να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αμάντα.

«Στον Γυάλινο Κόσμο ανακάλυψα έναν κόσμο χωρίς ορατό ηρωισμό, έναν κόσμο που τον κατοικούν εύθραυστοι άνθρωποι. Οι ήρωες είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ουλές και μυστικά» αναφέρει ο Ivo van Hove, που επιστρέφει στη Στέγη με το αριστούργημα του Tennessee Williams και προσφέρει στην Isabelle Huppert έναν από τους πιο θρυλικούς ρόλους του αμερικανικού ρεπερτορίου.

Jan Versweyveld

«Η σκηνή είναι μνήμη». Κατοικείται από τρία πρόσωπα: μια μητέρα, την Αμάντα, και τα δύο παιδιά της, τη Λόρα και τον Τομ. Η Αμάντα ακόμα φαντάζεται πως είναι μια ευγενής κυρία του Νότου. Ο Τομ φροντίζει την οικογένεια και πηγαίνει σινεμά με κάθε ευκαιρία. Η Λόρα περνάει ατέλειωτες ώρες με τα γυάλινα ζωάκια της.

To έργο διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’30, κατά την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει ο Ίβο Βαν Χόβε «Ο Τενεσί Ουίλλιαμς ως συγγραφέας έχει σαφή συνείδηση του ιστορικού φαινομένου. Ο ήρωάς του που θέλει να γίνει συγγραφέας έχει επίσης αυτή τη συνείδηση. Ξέρει ότι ο κόσμος σιγά-σιγά αποκτηνώνεται. Εξάλλου μοιάζει και με τον δικό μας. Αισθανόμαστε καθαρά μια όλο και μεγαλύτερη σκληρότητα. Δεν ακούμε πλέον σχεδόν καθόλου τις γνώμη των άλλων, εκφράζουμε τη δική μας άμεσα, αντιδρούμε αυτοστιγμεί, ενστικτωδώς, χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι επικίνδυνο. Ένας τέτοιος κόσμος, όπου η βία γίνεται τόσο εύκολη, όπου κανείς δεν καταλαβαίνει πλέον αληθινά τον άλλον, βρίσκεται πολύ κοντά στον πόλεμο.»

Jan Versweyveld

Ο Τόνι Κούσνερ για τον Γυάλινο Κόσμο

“Στον Γυάλινο κόσμο η έντονη ευθραυστότητα των ηρώων έχει μεγάλη ισχύ. Η ισχύς αυτή εξαρτάται από την καλοσύνη του άλλου, από τον πόθο του να προστατεύσει αυτό το εύθραυστο πράγμα. Είναι μια παθητική ισχύς που ενεργοποιείται με την αγάπη. Ο Τενεσί έχει μια συγκεκριμένη πρόθεση: την ομολογεί στα ημερολόγιά του, στα γράμματα και στα δοκίμιά του, την δείχνει στα θεατρικά του έργα, στα διηγήματα και στα ποιήματά του. Θέλει να προβάλει την ισχύ αυτής της έντονης ευθραυστότητας στο προσκήνιο του αμερικανικού θεάτρου, να την παρουσιάσει, να περιγράψει την ουσία της και να την καταστήσει αναγωρίσιμη ως θεμελιώδη ενέργεια της δυναμικής της ανθρώπινης ύπαρξης. Παρουσίασε όμως και τον αντίπαλο αυτής της ευθραυστότητας: τον οδοστρωτήρα της επιθετικής και ωμής βίας. Τη βία αυτή την είχε γνωρίσει ζώντας κοντά στον πατέρα του. Και αυτή ήταν και η μόνη ισχύς και δύναμη που αναγνώριζε η πατρίδα και η εποχή του. Ο Ουίλλιαμς γνώριζε «τη φυλή των όντων που βρίσκονται σε διαρκή φυγή». Ήθελε να γίνει η φωνή τους, αφρούρητος, ακόμα και σε μια μάχη σώμα με σώμα απέναντι σε αμείλικτες ιστορικές δυνάμεις. Την εποχή που εκείνος δούλευε τον Γυάλινο Κόσμο οι δυνάμεις αυτές κορυφώνονταν μέσα σε μια αποθέωση αγριότητας και βαρβαρότητας. Ακραιφνής ήταν η επιλογή του να γίνει πρωταθλητής της δύναμης της έντονης ευθραυστότητας. Το ίδιο ακραιφνής ήταν και η πίστη του στην ισχύ της τέχνης, αυτού του τόσο εύθραυστου πράγματος. Για τον Τενεσί τέχνη και ευθραυστότητα έχουν την ίδια φύση. Ο ίδιος ήταν κατά κάποιον τρόπο ένας αισθητιστής”. Τόνυ Κούσνερ (Εισαγωγή στον Γυάλινο Κόσμο, έκδοση για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Τενεσί Ουίλλιαμς, Εκδόσεις New Directions, Νέα Υόρκη 2011 σελ.33-34)

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Ivo Van Hove/ Παίζουν: Isabelle Huppert, Justine Bachelet, Cyril Guei, Antoine Reinartz/ Μετάφραση στα Γαλλικά: Isabelle Framchon/ Δραματουργία: Koen Tachelet/ Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Mathieu Dandreau/ Σκηνογραφία & Σχεδιασμός Φωτισμών: Jan Versweyveld/ Κοστούμια: An D’huys/ Μουσική: George Dhauw/ Δημιουργία: Odéon – Théâtre De L’europe, 6 Μαρτίου 2020/ Παραγωγή: Odéon – Théâtre De L’europe/ Συμπαραγωγή: Comédie De Clermont-Ferrand Scène Nationale, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Desingel (Αμβέρσα), Barbican (Λονδίνο)/ Με την υποστήριξη: Le Cercle De L’odéon

Info:

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – Κεντρική Σκηνή/ 13 & 14.11.2021 | Κεντρική Σκηνή | Σάββατο 14:30 & 20:30, Κυριακή 20:30/ Έναρξη προπώλησης Φίλων Στέγης: Πέμπτη 21/10, 17:00/ Έναρξη προπώλησης Γενικού Κοινού: Σάββατο 23/10, 17:00/ Παραστάσεις: Σάββατο 14:30 & 20:30, Κυριακή 20:30/ Διάρκεια παράστασης: 139 λεπτά

ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτείας και στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, η είσοδος στους χώρους της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Για την ταυτοποίηση στοιχείων, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριo. Ο έλεγχος των πιστοποιητικών πραγματοποιείται από ειδικά εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο με σάρωση του σχετικού κωδικού QR, μέσα από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή “CovidFreeGr”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version