Ένα Φτερούγισμα είναι αρκετό για να μπεις στην αθέατη πλευρά του γάμου

Ένα Φτερούγισμα είναι αρκετό για να μπεις στην αθέατη πλευρά του γάμου
Η Αναστασία Παπαστάθη Haris Germanidis

Η Αναστασία Παπαστάθη μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή το καινούργιο θεατρικό του έργο Βασίλη Γιαννόπουλου που αφορά στη σχέση ενός ζευγαριού που μετά από 20 χρόνια γάμου βρίσκεται σε κρίση.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί στο θέατρο Radar, το «Φτερούγισμα», το καινούργιο θεατρικό του έργο Βασίλη Γιαννόπουλου.

«Το Φτερούγισμα» αφορά στη σχέση ενός ζευγαριού που μετά από 20 χρόνια γάμου βρίσκεται σε κρίση. Η Μυρτώ και ο Αντώνης δεν μπορούν να αντιληφθούν τα αίτια που τους οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Γνωρίστηκαν στα φοιτητικά τους χρόνια, ερωτεύτηκαν, μετά παντρεύτηκαν, τι είναι αυτό που χάσανε ή δεν βρήκαν στην πορεία της διαδρομής τους;

Haris Germanidis

Η Αναστασία Παπαστάθη αναφέρει στο NEWS 24/7 για το έργου του Βασίλη Γιαννόπουλου: “με γοήτευσε πολύ το θέμα του έργου και ο τρόπος που το χειρίζεται. Ο Γιαννόπουλος σκιαγραφεί τον ψυχισμό ενός σύγχρονου ζευγαριού της ελληνικής κοινωνίας με ρεαλισμό, ενώ ταυτόχρονα τον υπερβαίνει. Ερευνά το ασυνείδητο στις σχέσεις των ανθρώπων πέρα και πάνω από την πραγματικότητα. «Το Φτερούγισμα» μου πρόσφερε την δυνατότητα να ερευνήσω την αθέατη πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης που δρα ερήμην μας”.

Και συνεχίζει σκιαγραφώντας τους ήρωες του έργου: “Το έργο διαδραματίζεται στην Ελλάδα της κρίσης. Η Μυρτώ την οποία υποδύομαι είναι μια σύγχρονη Ελληνίδα που απολύθηκε από την δουλειά της μετά από 25 χρόνια εργασίας. Οι προσωπικές της ματαιώσεις, τα όνειρα που δεν υλοποίησε, τα μυστικά που κρύβει, την γεμίζουν θλίψη. Έχει χάσει την χαρά της ζωής. Φοβάται να ονειρευτεί. Ο σύντροφός της ο Αντώνης είναι συγγραφέας αλλά δεν μπορεί να βιοποριστεί από την συγγραφή. Μπορεί όμως να ονειρεύεται και να ζει μέσα από τις ζωές των χαρακτήρων που δημιουργεί. Δεν έχει επαφή με την ρεαλιστική πλευρά της ζωής, αυτό το έχει αναλάβει η Μυρτώ, έτσι έρχονται συχνά σε σύγκρουση, αφού δεν υπάρχει ισορροπία στην ανάληψη ευθυνών. Το τρίτο πρόσωπο που εμφανίζεται στο έργο και λειτουργεί καταλυτικά στη σχέση του ζευγαριού είναι άυλο, άχρονο πρόσωπο. Λειτουργεί υπερρεαλιστικά, υπερβαίνει την πραγματικότητα. Και ενώ ο θεατής περιμένει μια ρεαλιστική εξέλιξη στη ροή των πραγμάτων, όλα ανατρέπονται”.

Τι συμβολίζει το “Φτερούγισμα”;
Για τον καθένα μπορεί να συμβολίζει κάτι διαφορετικό. Για άλλους είναι η ελπίδα, η επιθυμία, το όνειρο, για άλλους η αλήθεια που ελευθερώνει, το φτερούγισμα της ψυχής. Το σημαντικό σε ένα έργο είναι να μπορεί ο θεατής, μέσα από την διαφορετικότητά του, να αποκωδικοποιεί τα σύμβολα με τον δικό του τρόπο.

Πόσο δύσκολο είναι τελικά να επιβιώσει ένας γάμος;
Ένας γάμος είναι μια σχέση δύο ανθρώπων. Με τις προσδοκίες που έχει ο ένας από τον άλλον, τα αδιέξοδα, τον έρωτα που χάνεται με τα χρόνια, τα διαφορετικά βιώματα του καθενός, τα τραύματα που κουβαλάει… Ο γάμος δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να δει τον εαυτό του μέσω του άλλου. Να αναμετρηθεί με το ‘εγώ’ του, να μπει στη θέση του άλλου.

Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζει κανείς τις δυσκολίες που προκύπτουν μέσα σε μια σχέση. Άλλοι αποθαρρύνονται και εγκαταλείπουν την σχέση και άλλοι τις ξεπερνούν και εξελίσσονται ως άνθρωποι. Ο καθένας πράττει ανάλογα με τις δυνατότητές του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Κείμενο: Βασίλης Γιαννόπουλος
  • Δραματουργική επεξεργασία/Σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη
  • Σκηνικά/Κοστούμια: Κυριακή Πανούτσου
  • Μουσική επιμέλεια: Πάνος Φορτούνας
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Τσολάκης
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Αναστασία Παπαστάθη
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ: Αναστασία Παπαστάθη: Μυρτώ/Δημήτρης Τσολάκης: Γαβριήλ/Γιώργος Γιανναράκος: Αντώνης

INFO

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:Κάθε Δευτέρα 20:00 & Τρίτη 21:00/ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80΄ (χωρίς διάλειμμα)/ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 15 ευρώ: κανονικό, 12 ευρώ: Φοιτητές / ΑμΕΑ / Άνεργοι/ Άνω των 65/Πληροφορίες-κρατήσεις στο ταμείο του θεάτρου: 210 9769294/Θέατρο RADAR: Πλατεία Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93, Νέος Κόσμος, Αθήνα, Τ.Κ. 11744 (απέναντι από το Σταθμό Μετρό «Άγιος Ιωάννης») Τηλ.: 2109769294

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα